Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013

Αποδέχθηκε την ήττα του ο Μπερίσα - οι έδρες των κομμάτων στην αλβανική βουλή

Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ανακοίνωσε την Τετάρτη στα Τίρανα ότι αποχωρεί από την ηγεσία της κυβέρνησης και του κόμματός του, ολοκληρώνοντας τον σημαντικότερο κύκλο της σταδιοδρομίας του σε ηλικία 68 χρονών. 

Τρεις ημέρες μετά την εκλογική διαδικασία, ο Σαλί Μπερίσα εμφανίστηκε στους οπαδούς του για να εκφωνήσει μια γραπτή ομιλία – πράγμα σπάνιο για τον ίδιο. Μιλώντας με εμφανή συγκίνηση, είπε ότι δέχεται το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και συνεχάρη τον αντίπαλό του Έντι Ράμα για τη νίκη του.
Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι για την ήττα του Δημοκρατικού Κόμματος αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη και λόγω αυτής παραιτείται από όλα τα κομματικά αξιώματα. "Θα είμαι απλό μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος και βουλευτής του", είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε όμως ότι θα παραμείνει ενεργός στην δραστηριότητα του κόμματός του.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη πολιτική συμβολή του από τη θέση του επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος για 23 χρόνια, κατά τα οποία χρημάτισε πρόεδρος της Δημοκρατίας για 5 χρόνια και πρωθυπουργός επί 8 χρόνια.


από Τα Νέα 

Το σχόλιο μας: Όλοι πίστευαν ότι ο Μπερίσα δεν θα παρέδιδε εύκολα την εξουσία, αλλά τελικά πέταξε λευκή πετσέτα εξ αρχής. Μνημόνιο έρχεται και η κυβέρνηση της Αλβανίας δεν θα περάσει τις καλύτερες μέρες, γι' αυτό και ο γιατρός δεν θα νόθευε το αποτέλεσμα για να γευτεί το πικρό ποτήρι. Άρχιζε να προετοιμάζει την διάδοχη κατάσταση στο Δημοκρατικό Κόμμα όταν πριν δύο χρόνια πάσχισε και κατάφερε να κερδίσει τον Δήμο Τιράνων με τον Λουλζίμ Μπάσα...  

Οι έδρες των κομμάτων στην αλβανική επικράτεια

Αριστερός Συνασπισμός 
Σοσιαλιστικό Κόμμα  65Kίνημα Σοσιαλιστικής Ολοκλήρωσης (LSI) 17
ΚΕΑΔ 1

Δεξιός Συνασπισμός
Δημοκρατικό Κόμμα 49
PDIU 4
Ρεπουμπλικανικό Κόμμα 3
Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα 1


83 έδρες κερδίζει η Αριστερή Συμμαχία και 57 έδρες η Δεξιά Συμμαχία 


Περιφέρεια Αυλώνας:


ΣΚ      6    Έδρες      
LSI     1    Έδρα       
ΚΕΑΔ  1    Έδρα          


ΔΚ      3    Έδρες      
PDIU  1     Έδρα            


Περιφέρεια Αργυροκάστρου

ΣΚ   3 Έδρες  
LSI   1 Έδρα


ΔΚ   1 ΈδραΠεριφέρεια Κορυτσάς

ΣΚ 6 έδρες
LSI 1 έδρα

ΔΚ 5 έδρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου