Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ποιος, τελικά, θα βάλει χέρι στα ανάκτορα των Ζάππα; - Μία πρωτοβουλία από την εφημερίδα "ΤΟ ΟΡΑΜΑ"


Ήταν, ξανά, μια πρωτοβουλία της σύνταξης της εφημερίδας «το ΟΡΑΜΑ»- μετά απ’ αυτήν της ανάδειξης και βράβευσης των αγωνιστών Βορειοηπειρωτών- και ειδικά του εκδότη της Θοδωρή Βεζιάνη και του τέως πρόεδρου της ΠΟΑΚΑ, του Πολυτσιανιώτη με καταγωγή, Μενέλαου Τζιέλιου, να επισκεφτούν, μα και να χαράξουν ένα πρόγραμμα για τη σωτηρία των Ανακτόρων των ξαδελφιών Ζάππα: Του Κωνσταντίνου και του Ευάγγελου.

Πολλοί από την Ελλάδα, από το Ίδρυμα «Ζάππα», βουλευτές κι άλλοι παράγοντες επισκέφτηκαν το Λάμποβο, είδαν από κοντά τα απομεινάρια των ανακτόρων  των ευεργετών Ζάππα, κάτι μουρμούρισαν, κάτι έταξαν, έφυγαν  και ξεχαστήκαν.
Πέρασαν 22 χρόνια και δεν κουνήθηκε φύλλο. Κανένα ενδιαφέρον, καμία ανακαίνιση, κανένα σχέδιο στο ορίζοντα.
Οι μεγάλοι αυτοί ευεργέτες του Ελληνικού Έθνους, που τόσα πρόσφεραν, που τόσα ευεργέτησαν, δεν έχουν το δικαίωμα να συντηρηθεί και ν’ ανακαινιστεί το δικό τους σπίτι; Έτσι, για να μείνει στη ζωή αυτό ως κειμήλιο. Να μείνει στη ζωή το όνομά τους. Να συνδεθεί η ευεργεσία τους με το χωριό, το χώρο, τη Βόρειο Ήπειρο.

«Ήρθε,  μπροστά από ένα χρόνο, κάποιος από το Ίδρυμα «Ζάππα», μας λέει ο πατήρ Χριστόφορος. Έφυγε, ξεχάστηκε. Η εκκλησία στην αρχή έδειξε ενδιαφέρον να γίνει τουλάχιστον η σκεπή. Δεν έγινε τίποτε. Ως αναφορά γα το αλβανικό κράτος, του Υπουργείου Πολιτισμού, ξεχάστε το».
Όπως υψώνεται μεγαλοπρεπώς ο Ναός της Παναγίας, ένα στολίδι, δίπλα στα σπίτια των Ζαππαίων, έτσι έπρεπε να υψώνονταν και να ήταν ένα ανεκτίμητο στολίδι και τα ανάκτορα των ξαδελφιών Ζάππα. Για πολλούς λόγους:

-Για το ίδιο το όνομα τους, ως μια εκπλήρωση της δικής τους Διαθήκης.

-Για το χωριό και την περιοχή, που θ’ αναβαθμίζονταν, από ιστορική, πνευματική και  οικονομική πλευρά, με την άφιξη τουριστών και ντόπιων επισκεπτών.
-Για τη Βόρεια Ήπειρο, τη λεβεντογέννα, που πάντα έχει βγάλει ήρωες, αγωνιστές, προσωπικότητες, ευεργέτες.

Θα προωθήσουμε, εμείς ως σύνταξη από δω και οι φίλοι μας ομογενείς της Αμερικής, το θέμα «Ζάππα», λέει ο εκδότης Θοδωρής Βεζιάνης. Πώς;
-Θα ευαισθητοποιήσουμε το ελληνικό κοινό και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. 
-Να καταλάβει η αλβανική πλευρά, ότι εκτός από τα καλά, τίποτε το κακό δεν έχει από την ανακαίνιση αυτή.             
-Θα προσπαθήσουμε να μπει υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ, γιατί τόσο  το σχέδιο, ο χαρακτήρας χτισίματος, τα εσωτερικά και εξωτερικά πρότυπα, οι επιγραφές κι άλλα δικαιολογούν την επέμβαση αυτού του Οργανισμού.
Ας αγκαλιαστεί και υποστηριχτεί αυτή η πρωτοβουλία της εφημερίδας «το Όραμα» και ας μπει και στην ατζέντα της οργάνωσης Ομόνοια, για να μην ξεχάσει που εκτός από πολιτική είναι και πολιτισμική.

(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου