Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Συνεντεύξεις των υποψήφιων Βουλευτών ΕΕΜΜ-MEGA Αλέξανδρου Γκούμα και Πέτρου Τανούση στον ΑΡΤ FM 90,6

Στην εκπομπή Βόρειος Ήπειρος.gr  με τους Αθηνά Κρεμμύδα, Αλέξανδρο Κορακίδη και Παναγιώτη Καράμπελα


Αλέξανδρος Γκούμας, υποψήφιος  Βουλευτής ΕΕΜΜ στην Περιφέρεια Αυλώνας:

- Από Παλάσσα και Δρυμάδες και σε όλη την παραλία μέχρι τους Άγιους Σαράντα το μεγαλύτερο πρόβλημα το ιδιοκτησιακό.
H θέση του κόμματος "Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον" είναι η επιστροφή της γης στους νόμιμους ιδιοκτήτες. Όσον αφορά την περιοχή της Χιμάρας, με τον νόμο 7501 δεν αναγνωρίζονται οι παλαιοί ιδιοκτήτες και οι εκτάσεις τους αποδίδονται σε διάφορους ξένους. Αυτοί είναι αλλοεθνείς που έρχονται από μακρυά και παίρνουν τη γη μας, αλλά δυστυχώς για να το καταφέρουν αυτό συνεργάζονται με ντόπιους που παρουσιάζονται ως ιδιοκτήτες, παρουσιάζουν ψευδομάρτυρες και πουλάν γη άλλων ως δική τους. 

Εδώ και 23 χρόνια δεν επιλύθηκε το ζήτημα γιατί δεν υπήρχε πολιτική βούληση από τους εκπροσώπους μας. Οι κάτοικοι αντιδράσαμε αλλά βρήκαμε αντίσταση από τις αλβανικές
κυβερνήσεις, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων ιδιωτικών εταιρειών. 

Με μία δυνατή εκπροσώπηση στο αλβανικό κοινοβούλιο θα διεκδικήσουμε ότι δικαιούμαστε για την ιδιοκτησία μας. Τόσα χρόνια κανένας δικός μας εκπρόσωπος δεν αγωνίστηκε και δεν ύψωσε τη φωνή του στα Τίρανα για αυτό το θέμα κι αυτός ήταν ένας λόγος που δεν κερδίσαμε
τίποτα. Η δημοτική αρχή στη Χιμάρα ήταν και είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη στις διεκδικήσεις μας.


- Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο ελληνικό σχολείο το οποίο πρέπει να είναι και δημόσιο μειονοτικό προκειμένου να αναγνωριστεί Ελληνισμός στην περιοχή. 


- Ο πρόεδρος του κόμματος ΕΕΜΜ Χρήστος Κίτσιος στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα συμφώνησαν με το κόμμα σε πολλά σημεία τέθηκαν και τα ζητήματα της Χιμάρας. 

- Με την εκλογή βουλευτή από το κόμμα μας θα μπορούμε να θέτουμε συγκεκριμένα ζητήματα στη Βουλή. Υποσχόμαστε ότι δεν θα απογοητεύσουμε όσους μας εμπιστευθούν με την ψήφο τους.


Πέτρος Τανούσης, 
υποψήφιος Βουλευτής ΕΕΜΜ στην Περιφέρεια Κορυτσάς

- Πήρα την απόφαση να κατέβω υποψήφιος με το Κόμμα των Ελλήνων ΕΕΜΜ, γιατί στην Κορυτσά δεν αναγνωρίζεται ο Ελληνισμός. Εδώ υπαρχουν πολλοί Έλληνες που η εθνικότητα τους δεν αναγνωρίζεται από το αλβανικό  κράτος. Από την Ελλάδα έχουν δοθεί ταυτότητες και διαβατήρια για τους Έλληνες της Κορυτσάς σε πολύ ικανοποιητικό αριθμό.

- Αυτό που με έκανε να ενδιαφερθώ για τα κοινά ήταν η απογραφή πληθυσμού το 2011, όπου θα είχαμε δικαίωμα για πρώτη φορά να δηλώσουμε την εθνική μας καταγωγή, αν και η κυβέρνηση έβγαλε χαμηλούς αριθμούς για τους Έλληνες. 
Αυτό είναι το πιο βασικό για μένα στον αγώνα που δίνω γιατί το να σε αμφισβητεί κανείς
είναι σαν να μην υπάρχεις.

- Καλώ τους Έλληνες της Κορυτσάς να ψηφίσουν το Κόμμα τους το Κόμμα των
Ελλήνων ΕΕΜΜ-MEGA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου