Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ο "Πωγωνίσιος" στα "Ελλήνων Δρώμενα" της ΕΤ 3 - Σάββατο 10 Μαρτίου ώρα 5 μ.μ.


Η εκπομπή της ΕΤ3 «Ελλήνων Δρώμενα» για πέμπτη συνεχή χρονιά, ταξιδεύει, καταγράφει και παρουσιάζει τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων. 

Τα «Ελλήνων Δρώμενα» του Αντώνη Τσάβαλου αποκαλύπτουν μία συναρπαστική ανθρωπογεωγραφία: Το μωσαϊκό του σύγχρονου και διαχρονικού πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας, με μία επιλογή προσώπων - πρωταγωνιστών, γεγονότων και τόπων, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και να συμπληρώνεται μία ζωντανή ανθολογία. 

Στο φετινό τους ταξίδι από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, παρουσιάζουν μία πανδαισία ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης. 

Tα «Ελλήνων Δρώμενα» ταξιδεύουν στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην περιοχή του Πωγωνίου, στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Εκεί καταγράφουν τις τοπικές εσωτερικές ‘‘δονήσεις’’ και τις αφηγήσεις των κατοίκων, για ένα χορό που καθρεφτίζει τον πολιτισμό τους σε όλες του τις διαστάσεις, τον Πωγωνίσιο. 

Ο Πωγωνίσιος, είναι ο χορός που συμπυκνώνει για τους Ηπειρώτες την διαχρονική τραγουδιστική και μουσικοχορευτική έκφρασή τους, αφού συμπεριλαμβάνει και αγκαλιάζει την αρχαία ελληνική παράδοση και τη σύγχρονη μουσική ταυτότητα της περιοχής. 
Η κάμερα της εκπομπής καταγράφει στα χωριά του Πωγωνίου εικόνες εξαιρετικής χορευτικής έκφρασης από παλιότερους και νέους χορευτές, όπως επίσης και μοναδικά μουσικά και τραγουδιστικά «μοτίβα». 


Σκηνοθέτης: Αντώνης Τσάβαλος
Έρευνα: Αντώνης Τσάβαλος 
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Κουτσουράς 
Μοντάζ: Διονύσης Τσιρώνης, Γιώργος Χρυσαφάκης 
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου