Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

«Τριτοκοσμική» η εικόνα του δρόμου Γιάννινα - Κακαβιά



 Γεμάτος λακκούβες και φθορές ο δρόμος


Ανάγκη συντήρησής του για να μη θρηνήσουμε θύματα


• «Βομβαρδισμένο τοπίο» θυμίζει εδώ και καιρό η Εθνική Οδός Γιάννινα – Καλπάκι - Κακαβιά. Το γεγονός αυτό την καθιστά άκρως επικίνδυνη για τα εκατοντάδες οχήματα τα οποία την διασχίζουν σε καθημερινή βάση.
Σ’ όλο σχεδόν το μήκος της αρτηρίας συναντά κανείς μεγάλες φθορές στο οδόστρωμα που καθιστούν τη διέλευσή της άκρως επικίνδυνη. Μεταξύ άλλων, βαθιές λακκούβες έχουν δημιουργηθεί σε δεκάδες σημεία του δρόμου, ενώ τελευταία αυξήθηκαν επικίνδυνα, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων.
Σε άλλα σημεία πάλι η άσφαλτος στις πλευρές του δρόμου έχει φθαρεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου το οδόστρωμα παρουσιάζει μικρές ή μεγαλύτερες καθιζήσεις.

Επικίνδυνα σημεία
Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το πρόβλημα στα τμήματα της Εθνικής Οδού κοντά στη Μεταμόρφωση, λίγο πριν τους Νεγράδες, ενώ σε πολύ άσχημη κατάσταση βρίσκεται το τμήμα απ’ το Καλπάκι μέχρι τα Δολιανά. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και ο δρόμος που οδηγεί προς Κόνιτσα, το επαρχιακό οδικό δίκτυο της οποίας επίσης δεν βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση. Βέβαια, ο κυκλοφοριακός φόρτος στην Εθνική Οδό που συνδέει τα Γιάννινα με το Καλπάκι και την Κακαβιά έχει ελαττωθεί τα τελευταία χρόνια, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ακόμα δεν τον διασχίζει μεγάλος αριθμός οχημάτων σε καθημερινή βάση. Δεν δικαιολογείται λοιπόν η εγκατάλειψή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες συντήρησης του εθνικού οδικού δικτύου.

Να επισκευαστούν!
Αυτό λοιπόν που ζητούν τόσο ο Δήμος Πωγωνίου όσο και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είναι να επισκευαστούν οι φθορές στο οδόστρωμα και να κλείσουν οι λακκούβες με μείγμα ασφάλτου, που δεν θα… ξεπλένεται με την πρώτη βροχή! Ας μην ξεχνάμε ότι από το συγκεκριμένο δρόμο διέρχονται Αλβανικά οχήματα συχνά με μεγάλη ταχύτητα, οπότε ο κίνδυνος ατυχήματος είναι αυξημένος, σε συνδυασμό και με τις φθορές που υπάρχουν σ’ αυτόν.

Κατολισθήσεις
Στο μεταξύ, νέα κατολισθητικά φαινόμενα σημειώνονται συχνά με την κακοκαιρία  στο δρόμο προς Δελβινάκι αλλά και στην επαρχιακή οδό προς Πωγωνιανή. Συγκεκριμένα, με πέτρες γέμισαν ξανά οι στροφές του Δελβινακίου, μετά τις πρόσφατες βροχές. Όσον αφορά το δρόμο προς Πωγωνιανή, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται λίγο πριν τη Θεοτόκο, με πέτρες που, όπως συμβαίνει συχνά στο σημείο αυτό, φτάνουν ως τη μέση του δρόμου! Για την επίλυση του προβλήματος τεχνικοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει άμεσα να τοποθετηθεί ειδικό πλέγμα στην πλαγιά, το οποίο θα κρατάει χώματα, πέτρες και βράχους στη θέση τους.

Στην περιοχή Κόνιτσας
Όσον αφορά το δίκτυο της Κόνιτσας, αυξημένη είναι η επικινδυνότητα στην 39η Επαρχιακή Οδό, προς το χωριό Πύργος, όπως αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Τοπική Κοινότητα, που υπογράφει ο εκπρόσωπός της Χρήστος Παπαδημητρίου.
Η Κοινότητα Πύργου ζητά την παρέμβαση της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ηπείρου για να βελτιωθεί ο δρόμος, απ’ τον οποίο διέρχονται καθημερινά μαθητές που πηγαινοέρχονται στην Κόνιτσα.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου