Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας ζητούν πολιτική αυτονομίαΟ Δήμαρχος του Μπουγιάνοβατς, Shaip Kamberi, αναφέρει  ότι το ζήτημα των Αλβανών στην Κοιλάδα του Πρέσεβο βρίσκεται σε συνάρτηση με εκείνο των Σέρβων στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο και για το θέμα αυτό επιδιώκει τη βοήθεια της Πρίστινας αλλά και των Τιράνων.

Ο Καμπέρι προσθέτει ότι οι συγκρούσεις και οι αναταραχές στα Βαλκάνια δεν θα τελειώσουν ποτέ, αν δεν επιλυθούν τα δύο ζητήματα των Αλβανών της Κοιλάδας του Πρέσεβο της νότιας Σερβίας και των Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

«Αν ισχύσει η λογική: δύο μέτρα και τα δύο σταθμά, τότε θα υπάρχει μια σταθερή πηγή σύγκρουσης στην περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων», είπε ο δήμαρχος του Μπουγιάνοβατς και ζήτησε να εφαρμοστεί το σχέδιο του Αχτισάαρι και στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, όπως αναφέρει η κοσοβάρικη "Ζέρι".

Ο Σαΐπ Καμπέρι ο οποίος υπήρξε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας κατά την διάρκεια των συγκρούσεων στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, αισθάνεται τον εαυτό του απομονωμένο από τις ρυθμίσεις των συνομιλιών μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.

Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι η Κοιλάδα, πληρώνει "φόρο τιμής" στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών.

Ο Δήμαρχος του Μπουγιάνοβατς θεωρεί περιττές και προκλητικές τις εκλογές των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, ενώ τονίζει ότι υπάρχει μόνιμος κίνδυνος να χάσουν οι Αλβανοί στις τοπικές εκλογές στο δήμο του Μπουγιάνοβατς.

19 Μαρτίου 2012. 
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος 


Το σχόλιο μας: Οι δηλώσεις αυτές του Δημάρχου Μπουγιάνοβατς, λογικό είναι να μας θυμίσουν παρόμοιες δηλώσεις του Βασίλη Μπολάνου, τον Απρίλιο του 2007 ως Δημάρχου Χιμάρας, όταν έκανε παραλληλισμό του καθεστώτος της Βορείου Ηπείρου με αυτό του Κοσόβου.
Η διαφορά όμως, αποδεδειγμένα, είναι ότι οι εκπρόσωποι των αλβανικών μειονοτήτων στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας όταν κάνουν τέτοιες δηλώσεις, τις εννοούν πραγματικά και δεν τις εκτοξεύουν σαν καιροσκοπικά πυροτεχνήματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου