Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Απομακρύνθηκε τελικά η προτομή του Αριστοτέλη Γκούμα από το προαύλιο των Αγίων Πάντων στη Χιμάρα


Ύστερα από τις έντονες πιέσεις που άσκησαν οι άνθρωποι της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, στην οικογένεια του Αριστοτέλη Γκούμα και τους επιτρόπους του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων,  η προτομή του Χιμαριώτη εθνομάρτυρα απομακρύνθηκε επτά μήνες μετά την τοποθέτηση και τα αποκαλυπτήρια της στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.

Στην ιστορία έμεινε η έντονη αντίδραση του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου π. Δημητρίου Ντιγκμπασάνη όταν αντίκρισε το πρωί της 7ης Αυγούστου 2011 την σκεπασμένη από την ελληνική σημαία, προτομή του δολοφονημένου νέου, οπότε και θα γινόντουσαν τα αποκαλυπτήρια της, με αφορμή της συμπλήρωση ενός έτους από το στυγερό και μισαλλόδοξο έγκλημα που του στοίχισε τη ζωή.
Ο Μητροπολίτης θίχτηκε επειδή τοποθετήθηκε μνημείο σε περιβάλλοντα χώρο Ιερού Ναού της δικαιοδοσίας του χωρίς να ερωτηθεί και αποφάσισε να μεταφέρει την Θεία Λειτουργία και το ετήσιο μνημόσυνο στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, δίνοντας παράλληλα διαταγή οι Άγιοι Πάντες να μην λειτουργήσουν ποτέ μέχρι να απομακρυνθεί η προτομή!

Όντως ο κεντρικός ναός της Χιμάρας από τον περασμένο Αύγουστο παρέμενε κλειστός για αυτόν και μόνο τον λόγο.
Γιατί έφτασαν όμως τα πράγματα σε αυτό το σημείο; πως ξεκίνησαν όλα;

Η ιδέα για την δημιουργία ενός μνημείου για τον Αριστοτέλη Γκούμα είχε προταθεί από ένα χιμαριώτικο σωματείο, λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του, το οποίο και θα ετοποθετείτο σε δημόσιο χώρο της Χιμάρας.
Όμως παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που είχαν οι ιθύνοντες για να πάρουν την άδεια έγκρισης από τη δημοτική αρχή, μέχρι την ημέρα του ετήσιου μνημοσύνου οπότε θα γίνονταν και τα αποκαλυπτήρια του, δεν υπήρξε καμία μέριμνα για αυτή την τυπική διαδικασία.

Η σχετική κινητοποίηση άρχισε μετά τα μέσα Ιουλίου, μόλις δύο εβδομάδες πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία για τα επίσημα αποκαλυπτήρια της προτομής, όταν και ενημερώθηκε το Δημαρχείο. Εν τω μεταξύ Δήμαρχος Χιμάρας δεν ήταν πια αυτός που υποστήριζε το σωματείο που είχε την πρωτοβουλία για το μνημείο, αλλά κάποιος που προερχόταν από αντίπαλη γι' αυτούς παράταξη και έτσι τα πράγματα γίνονταν δυσκολότερα.

Βέβαια και πάλι δεν ήταν δυνατόν να έχει κανείς την απαίτηση να πάρει απόφαση ο Δήμος υπό συνθήκες πίεσης και εκβιασμού αφού έπρεπε να τηρηθούν κάποιες διαδικασίες.
Όπως υποστήριξε μάλιστα υψηλόβαθμο στέλεχος του Δήμου, μιλώντας τότε σε συνεργάτη της εφημερίδας μας, δεν ελήφθη ποτέ αίτηση αδείας για την τοποθέτηση προτομής, παρά μόνο μία πρόσκληση  από κάποιο σωματείο, που απλώς ενημέρωνε για την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της!

Από την άλλη η τοποθέτηση της προτομής  σε δημόσιο χώρο εμπεριείχε τον κίνδυνο της βεβήλωσης της από εξτρεμιστές Αλβανούς σαν αυτούς που δολοφόνησαν τον Αριστοτέλη Γκούμα.  Έτσι τελευταία στιγμή το μνημείο μπήκε στον χώρο ανάμεσα από τον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων και το ελληνικό σχολείο της Χιμάρας, ένας χώρος που ανήκει στην Εκκλησία μεν, χωρίς να παρθεί η απαραίτητη άδεια από τη Μητρόπολη Αργυροκάστρου δε.
Υποτίθεται βέβαια ότι ο ελληνικής (;) καταγωγής Μητροπολίτης  Ντιγκμπασάνης δεν θα είχε πρόβλημα και το πολύ πολύ θα έκανε τα στραβά μάτια, με τις ευλογίες και του Αναστάσιου. 

Όμως τίποτα τελικά δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Στην περίπτωση αυτή έπρεπε να είχαν λάβει τα μέτρα τους προ πολλού οι ανευθυνοϋπεύθυνοι που απαρτίζουν το σωματείο και το τοπικό παράρτημα της πολιτικής παράταξης του πρώην Δημάρχου Χιμάρας που είχαν την όλη ιδέα. Μίας παράταξης που δεν είναι καθόλου κρυφό το γεγονός ότι διατηρεί άριστες σχέσεις και όχι μόνο πνευματικές με την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά μία ιερή εθνική υπόθεση την υποβίβασαν στο επίπεδο των μικροπολιτικαντισμών τους.
Σε όλα αυτά τραγικοί θεατές ήταν τα μέλη της οικογένειας του εθνομάρτυρα. Χωρίς να έχουν καμία ανάμειξη και ευθύνη με όλα όσα εξελίχθηκαν πέρα από την αβάσταχτη θλίψη για το χαμό του παιδιού τους, είχαν να αντιμετωπίσουν και τους εγωισμούς των εκπροσώπων των «θεσμών».

Από τον Ιανουάριο ηγετικό (παρασκηνιακά) στέλεχος τόσο της συγκεκριμένης  πολιτικής παράταξης όσο και της αλβανικής Εκκλησίας άρχισε να εντείνει τις πιέσεις προς τους επιτρόπους του Ι.Ν. Αγίων Πάντων να τραβήξουν την προτομή, ενώ «με τρόπο» ενημέρωναν ανάλογα και τη οικογένεια. Έτσι πριν από ένα μήνα ο τραγικός πατέρας του Αριστοτέλη, ο κ. Ηλίας Γκούμας πήρε την απόφαση να στείλει ο ίδιος μία επιστολή στον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας κ. Αναστάσιο προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση και να σταματήσει επιτέλους η επιπλέον ψυχική ταλαιπωρία της οικογένειας του με τα όσα δυσάρεστα διαδραματίζονται.

Σε ένα χαρακτηριστικό σημείο της επιστολής μάλιστα ο κ. Ηλίας Γκούμας, απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο αναρωτιέται αν τελικά το μνημείο που θυμίζει τη θυσία του γιου του στο προαύλιο των Αγίων Πάντων αποτελεί ένα τόσο μεγάλο αγκάθι για την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.
Ο Μακαριώτατος αποφάσισε να απαντήσει ο ίδιος στον κ. Ηλία μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και να του κάνει σαφές ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και διακρατικό.

Τελικά η προτομή βγήκε από τη βάση της και απομακρύνθηκε οριστικά από το χώρο έξω από την εκκλησία όπου είχε τοποθετηθεί τον Αύγουστο του 2011 και μεταφέρθηκε στο Νεκροταφείο της Χιμάρας, στο σημείο που αναπαύεται αιώνια ο Αριστοτέλης Γκούμας. Αν ήταν να γίνει τόσος ντόρος ας έμπαινε εκεί εξαρχής και για να μην γίνεται άδικα φασαρία αλλά περισσότερο για να είχε αποφευχθεί αυτό το ψυχοφθόρο «σίριαλ» για την οικογένεια Γκούμα.
Αλλά κάτι ήξερε όταν έλεγε η αδερφή του Αριστοτέλη: «Τι να τα κάνουμε τα στεφάνια τους όταν ένα χρόνο τώρα ήταν εξαφανισμένοι;»…  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου