Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Πλήθος κόσμου στην ετήσια εκδήλωση του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών


Ο Ξενοφών Κοντούρης για τη Βορ. Ήπειρο: 
«Ξεχάσαμε την Αυτονομία, ας μην ξεχάσουμε και τους ήρωές μας...»

Του ΝΙΚΟΥ ΥΦΑΝΤΗ

• Την καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Ηπειρώτες, οι οποίοι, με την αποκοτιά τους και τις θυσίες τους, ανάγκασαν τους ισχυρούς της γης να συναινέσουν και να υπογράψουν το πρωτόκολλο της Κέρκυρας (17-5-1914), με το οποίο δόθηκε ευρεία διοικητική αυτονομία στην Βόρειο Ήπειρο, πραγματοποίησε το Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών προχθές το απόγευμα στα γραφεία του (φωτό). Αφορμή για την εκδήλωση αποτέλεσε η 98η επέτειος από την ανακήρυξη της «Αυτονόμου Ηπείρου».
Κύριος ομιλητής ο θαλερός πρόεδρος του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών Ξενοφών Κοντούρης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η Βόρειος Ήπειρος εξιλαστήριο θύμα διεθνούς διπλωματίας και...».
Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο γενικός γραμματέας του Ι.Β.Ε. κ. Γεώργιος Δούβλης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στην εκδήλωση, αναφέρθηκε συνοπτικά στο νόημα και τη διαχρονική σημασία της επετείου και, στη συνέχεια, κάλεσε τον Πρόεδρο να πάρει τον λόγο.

Η ομιλία Κοντούρη
Ο κ. Κοντούρης παίρνοντας τον λόγο, έκαμε μια ιστορική διπλωματική αναδρομή, μίλησε για τα μειονοτικά δικαιώματα διεθνώς και έφτασε στην επώδυνη απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων να διχοτομήσουν την Ήπειρο και να υπαγάγουν το βόρειο τμήμα της στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος.
Οι Ηπειρώτες για να βγουν από την τραγική θέση και να αποκτήσουν το δίκαιό τους εξεγέρθηκαν και, με πρόεδρο τον Γεώργιο Χρηστάκη Ζωγράφο, ανακήρυξαν την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου (17 Φεβρουαρίου 1914). Ο αγώνας συγκλόνισε το πανελλήνιο και στέφτηκε από επιτυχία.


Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ι.Β.Ε. μίλησε για τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα μέχρι σήμερα, γεγονότα που σημάδεψαν μία από τις πιο δύσκολες περιόδους για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ερευνητικές προσπάθειες που γίνονται από την Επιτροπή του ΥΠΕΘΑ για την αναζήτηση και περισυλλογή των οστών των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41 στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου, καθώς και για την ανάγκη βοήθειας από τους Βορειοηπειρώτες των περιοχών, ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα.
Δυστυχώς, κατέληξε ο πρόεδρος, «η επέτειος της Αυτονομίας ξεχάστηκε, ας μην ξεχάσουμε και τους νεκρούς ήρωές μας».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της πίτας και με ευχές για γόνιμο και καρποφόρο νέο έτος.

Παρουσίες
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων Τάσος Παπασταύρος, ο Σχολάρχης του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αργυρός, ο Πρόεδρος της ΕΗΜ Κώστας Βλάχος, ο εκπρόσωπος της 8ης Μεραρχίας Νικόλαος Κύρκος, ο ερμηνευτής της δημοτικής παράδοσης Σάββας Σιάτρας, η φιλόλογος-συγγραφέας Μαίρη Κωστή και πολλοί συμπολίτες και Βορειοηπειρώτες.
***
Ο ακάματος Ξενοφώντας Κοντούρης, είναι ο άνθρωπος που συνέδεσε τη ζωή του και δόθηκε ολοκληρωτικά στο ζήτημα της Βορείου Ηπείρου. Επιθυμία του να ολοκληρώσει τον βιολογικό κύκλο της ζωής του προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες του, για όσο χρόνο θα παραμένουν ακμαίες οι σωματικές και πνευματικές του δυνάμεις, στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Οι Βορειοηπειρώτες τον ευχαριστούμε ολόψυχα και ευχόμαστε στον πρόεδρό μας υγεία και μακρόχρονη παρουσία ανάμεσά μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου