Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΕΛΕΟΣ! τι άλλο θα διαβάσουμε; - Όταν η δημοσιογραφική εγκυρότητα πάει περίπατο

Τον τελευταίο μήνα, και συγκεκριμένα από τις 20 Φεβρουαρίου και έπειτα τόσο στον αλβανικό και σε συνέχεια ελληνικό Τύπο, κυρίως στα ιστολόγια, διαβάσαμε απίθανες ερμηνείες σχετικά με την εκδήλωση που πραγματοποίησε το Κόμμα των Ελλήνων στην Κρανιά, για την 98η επέτειο της ανακήρυξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.


Η αρχή έγινε από το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων ΙΝΑ, το οποίο έγραψε ότι το κόμμα "Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον" κατά την εκδήλωση που έλαβε χώρα στο μνημείο του Οπλαρχηγού Θύμιου Λιώλη, ανακήρυξε εκ νέου την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου!


Η "είδηση" αναδημοσιεύθηκε και σε πολλά άλλα αλβανικά ενημερωτικά μπλογκς και εφημερίδες, ενώ ένα άλλο πρακτορείο ειδήσεων το ΝΟΑ, θέλοντας να προχωρήσει πιο πέρα, αποφάσισε να "εμπλουτίσει" το ρεπορτάζ, γράφοντας ότι το ΕΕΜΜ-MEGA αποτελεί σύμμαχο του Μπερίσα, με συνδετικό κρίκο με το κυβερνόν κόμμα της Αλβανίας τον Υπουργό Εργασίας Σπύρο Ξέρρα (ο οποίος σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα αποκάλεσε εαυτόν σε εκδήλωση Βορειοηπειρωτών στη Θεσσαλονίκη ηγέτη της Ελληνικής Μειονότητας) και βάζοντας ως όρο της συνεργασίας την απόδοση στη Βόρειο Ήπειρο καθεστώτος Αυτονομίας!!!  
  
Το πόσο "έγκυρο" είναι το συγκεκριμένο πρακτορείο ειδήσεων αποδεικνύεται απ' το ότι γράφει πως πρόεδρος του ελληνικού κόμματος είναι ο Χρηστάκης... Μήτσιος! Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, αλλά στη συνέχεια του άρθρου διαβάζουμε αναδημοσίευση παλαιότερου ρεπορτάζ που αναφερόταν στην ίδρυση του κόμματος του οποίου πρώτος πρόεδρος ήταν ο Χρηστάκης Κίτσιος....


Πάλι καλά που δεν διαβάσαμε ότι η ΕΕΜΜ επανασυγκρότησε τον αυτονομιακό στρατό με οπλαρχηγό τον... Ναούμ Λούτση, κατέλαβε τα χωριά του Βούρκου και βαδίζει προς τους Άγιους Σαράντα, ενώ παράλληλα πολιορκεί το Αργυρόκαστρο και τότε η αλβανική κυβέρνηση υποχωρώντας παραχώρησε αυτονομία στη Βόρειο Ήπειρο διορίζοντας προσωρινό Πρόεδρο τον... Σπύρο Μπάρκα...


Αργότερα, η ιστοσελίδα της αλβανικής εφημερίδας ΤΕΜΑ μας "πληροφόρησε" ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός συνεργάζεται με πολιτικούς που φωτογραφίζονται κάτω από τη σημαία της Βορείου Ηπείρου και διεκδικούν την αυτονομία της περιοχής, δημοσιεύοντας φωτογραφία από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας "Ο ΠΥΡΡΟΣ" στην οποία διακρίνεται ο πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων Χρήστος Κίτσιος μπροστά από τη σημαία του σωματείου (παραθέτουμε και την επίμαχη φωτογραφία στην οποία τον σημαδεύουν με βελάκι).


Βέβαια αυτά τα ΜΜΕ που επιμένουν να γράφουν για συνεργασία της ΕΕΜΜ με τον Μπερίσα, έχουν το λόγο τους, αφού ανήκουν σε στρατόπεδο αντίθετο από αυτό του Αλβανού Πρωθυπουργού και θέλουν να τον κατηγορήσουν ως φιλέλληνα. 


Το γεγονός της εκδήλωση του Κόμματος  των Ελλήνων έγινε γνωστό από τη δημοσίευση του ιστολογίου μας, όπου γραφόταν ξεκάθαρα η δήλωση του προέδρου του, σύμφωνα με την οποία "δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να τιμάμε τους ήρωες μας και τους αγώνες που έδωσαν για την πατρίδα τους όπως κάνει και κάθε έθνος".
  
Πέρα από τα όσα έγραψαν όμως από την αλβανική πλευρά, το θέμα πήρε έκταση και στα ελληνικά ιστολόγια. 
Το άρθρο του ΙΝΑ μετέφρασε αρχικά το Βαλκανικό Περισκόπιο και από κει το αναδημοσίευσε αυτούσιο το Defence Net από το οποίο έγινε και γνωστό σε όλο τον ελλαδικό διαδικτυακό κόσμο, χωρίς να ερευνήσει καθόλου την υπόθεση. Οι πιο καλοπροαίρετοι μπλόγκερς ενθουσιάστηκαν και μόνο με το ότι κάποιοι πατριώτες από τη Βόρειο Ήπειρο αποφάσισαν να τιμήσουν για πρώτη φορά μετά την πτώση του χοτζικού καθεστώτος την επέτειο της Αυτονομίας στην επικράτεια του αλβανικού κράτους.
Δυστυχώς όμως δεν έλειψαν κι αυτοί που καραδοκούσαν και άρχισαν, για τους δικούς τους λόγους, τις θεωρίες συνωμοσίας. Τη μία περίπτωση την περιγράψαμε ήδη με την ερμηνεία που έδωσαν ακροαριστερές ιστοσελίδες, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες της ΕΕΜΜ (εκδήλωση στην Κρανιά και ημερίδα για το Πλαίσιο Αιτημάτων) ως προβοκάτσια για παραπλάνηση της κοινής γνώμης από τα μνημόνια και την οικονομική κρίση!  
   
Στο ίδιο μήκος κύματος όμως κινήθηκε και ο Πρωινός Τύπος Δράμας, ο οποίος έγραφε μεταξύ άλλων: 


"Η ΕΠΟΧΗ της οικονομικής ύφεσης για μια χώρα όπως η Ελλάδα, προσφέρεται φυσικά και για παιχνίδια με την εθνική αυτονομία… όπως για παράδειγμα το ζήτημα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων, τα παιχνίδια της Τουρκίας με την Θράκη, το Αιγαίο, το Καστελόριζο κτλ., τα διάφορα παράλογα τερτίπια με την «ανεξαρτησία» της Κρήτης…
  •  .. και τώρα θυμήθηκαν την … αυτονομία της Βόρειας Ηπείρου… επειδή δεν ξέρω τι ακριβώς παίζεται κρατάω μικρό καλάθι αν και το όνομά τους είναι … «MEGA»… Το «MEGA» λοιπόν, είναι ένα κόμμα της ελληνικής μειονότητας που ζει στην Αλβανία…
 … και προ ημερών, όπως γράφει το Αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων «ΙΝΑ», «…για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια, οι πολιτικοί και κομματικοί ηγέτες της ελληνικής μειονότητας MEGA, που ζουν στην Αλβανία, ζήτησαν ανοιχτά την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου»...

 Αλήθεια… από  πού και γιατί ξεκινούν διάφορες προσπάθειες για διάφορες αυτονομήσεις; Κάτι ύποπτο υπάρχει πίσω απ’ όλα αυτά… κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας.
  • Το θέμα είναι πάντως, ότι, ύποπτες κινήσεις περί αυτονομιών και διαφόρων άλλων θεμάτων που άπτονται του έθνους… συμβαίνουν και αλλού! Και είναι παράξενο με ποιον τρόπο κινούνται και θεριεύουν όλα αυτά… τώρα που δεν υπάρχει κυβέρνηση και η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι!"
Δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο πρόχειρα - για να μην πούμε και εχθρικά - αντιμετωπίζουν το βορειοηπειρωτικό τα περισσότερα ελλαδικά ΜΜΕ,  αν και όταν βέβαια αποφασίσουν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο εθνικό ζήτημα.

Για τα αλβανικά έτσι κι αλλιώς γνωρίζουμε ότι προβάλλεται και ερμηνεύεται ανάλογα με τα εκάστοτε κομματικά συμφέροντα του κάθε εκδότη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου