Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Το κυβερνών κόμμα της Καταλονίας θέτει ζήτημα ανεξαρτησίας της περιοχής!


Το Σάββατο 24 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του, το κυβερνών καταλανικό κόμμα "Σύγκλιση και Ένωση" (CiU) αποφάσισε να υιοθετήσει επισήμως στο πρόγραμμά του το αίτημα της... ανεξαρτησίας της Καταλονίας!
«Το κόμμα μας πρέπει να κατευθύνει τις προσπάθειές του στο ξεδίπλωμα αυτής της ιδέας, πρέπει να προωθήσει τον διάλογο στους κόλπους της κοινωνίας για να οικοδομήσουμε το δικό μας κράτος που μας εγγυάται την επιβίωση ως έθνους και τη βιωσιμότητα ως κοινωνίας, που σήμερα απειλούνται» αναφέρει επί λέξει η απόφαση του συνεδρίου. 
Στη Μαδρίτη επικράτησε πανικός μόλις γνωστοποιήθηκε η απόφαση των δεξιών Καταλανών. «Θρίαμβος του τομέα που τάσσεται περισσότερο υπέρ της εθνικής κυριαρχίας» έγραφε στους πρωτοσέλιδους τίτλους της την Κυριακή η κεντροαριστερή «Ελ Παΐς», η οποία χθες επανήλθε στο θέμα με κύριο άρθρο της.
«Ενώπιον του εύρους της κρίσης, κάθε άλλο παρά ηρεμία είναι αυτό που προκαλεί το κυβερνών καταλανικό κόμμα, που ανεπιφύλακτα προβαίνει σε επίδειξη ανωριμότητας και ξεσπάσματα εθνικής κυριαρχίας... Αυτά δεν αντιστοιχούν με την προβλέψιμη αστική δύναμη, ήρεμη και υπεύθυνη που ήταν μέχρι τώρα» γράφει μεταξύ άλλων.

ΑΠΟΦΑΣΗ
«Καταλονία ελεύθερη!»

ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ περιθώρια αμφίσημων ερμηνειών η θέση που υιοθέτησαν οι δεξιοί Καταλανοί στο συνέδριό τους: «Θέλουμε να κληροδοτήσουμε στο μέλλον μια Καταλονία ελεύθερη, δίκαιη και ανεξάρτητη, η οποία θα καταλαμβάνει έναν δικό της χώρο στον κόσμο του 21ου αιώνα» αναφέρει επί λέξει η απόφαση του συνεδρίου τους. 
Είναι προφανές ότι η οικονομική κρίση και πάνω απ' όλα η προσπάθεια δήθεν αντιμετώπισή της με πολιτικές ακραίας λιτότητας που εξαθλιώνουν τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, έχει ως αποτέλεσμα - πέραν των άλλων, οικονομικών συνεπειών - και την πρόκληση ρηγμάτων σε εκείνα τα εθνικά κράτη της Ευρώπης όπου υπάρχουν προϋποθέσεις διασπάσεών τους μέσω της ενίσχυσης αποσχιστικών τάσεων.

με πληροφορίες από το σημερινό άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ στο ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου