Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Απειλές Αλβανών κατά Σέρβων για το μνημείο στο Πρέσεβο


Ο «Αλβανικός Εθνικός Στρατός» ανακοίνωσε ότι είναι «έτοιμος να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις της Σερβίας στην Κοιλάδα του Πρέσεβο» και κάλεσε την Πρίστινα να τερματίσει το διάλογο με το Βελιγράδι.

Η δήλωση είναι προσωπική και υπογεγραμμένη από το συνταγματάρχη Ντέλια Σόκολ του στρατού αυτού και αναφέρει ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσας και δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις απειλές της σερβικής ηγεσίας ότι θα γκρεμίσει το μνημείο των μαρτύρων της ελευθερίας στο Ανατολικό Κοσσυφοπέδιο και ειδικά στο Πρέσεβο», όπως γράφει.

Ο «Αλβανικός Εθνικός Στρατός» (ΑΕΣ), θεωρεί ότι ο διάλογος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία είναι απαράδεκτος και απαιτεί να σταματήσει» και «οι Σέρβοι και η Σερβία να εγκαταλείψουν την αντιαλβανική πολιτική».

Ο «ΑΕΣ» είναι έτοιμος να ανταπαντήσει στις επιθέσεις των Σέρβων εναντίον του «πληθυσμού μας, των αδελφών και  τις αδελφές μας στο Ανατολικό Κοσσυφοπεδίο».

Στην επιστολή τονίζεται ότι όλα τα μέλη του ΑΕΣ καλούνται να επικοινωνήσουν με την ηγεσία, σύμφωνα με τα σχέδια του Γενικού Επιτελείου του ΑΕΣ και προειδοποιεί ότι δεν θα δεχθεί παράνομες και ασυντόνιστες ενέργειες, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πρίστινα πραγματοποίησαν την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης για την υποστήριξη των Αλβανών στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία. Τα συνθήματα που παρουσιάστηκαν ήταν«Το Ανατολικό Κοσσυφοπέδιο είναι μαζί σας», «Δεν είστε μόνοι», «Η Σερβία να μην παίζει με την φωτιά».

Εκπρόσωπος των φοιτητών από την Κοιλάδα του Πρέσεβο, ο Ναΐμ Ραμίζι, προέτρεψε το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία να εκδηλώσουν την υποστήριξή τους για τα δικαιώματα των Αλβανών στην Κοιλάδα του Πρέσεβο. 
Ζήτησαν, μάλιστα, το ζήτημα των Αλβανών του Πρέσεβο, να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων που γίνονται μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.
Στην πορεία συμμετείχαν εκατοντάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου  της Πρίστινα «Χασάν Πρίστινα» από όλα τα εδάφη της Αλβανίας και περατώθηκε ομαλά, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα του Κοσόβου.

Οι βουλευτές του Κοσσυφοπεδίου Ρετζέπ Σελίμι και Ναίτ Χασάνι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν συγκρούσεις στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου οι σερβικές αρχές λαμβάνουν μέτρα για να αφαιρέσουν το μνημείο για τους στρατιώτες του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο-Μπουγιάνοβατς και Μέντβεντζα, γράφει  η κοσοβάρικηKS Reporter.

«Η σερβική επέμβαση στο μνημείο, είναι μία επίθεση εναντίον τους. Φοβάμαι ότι η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να οδηγήσει σε σύγκρουση», δήλωσε ο Σελίμι.
Από την πλευρά του ο Χασάνι, είπε ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τους Αλβανούς στην Κοιλάδα του Πρέσεβο.

Η λήξη του τελεσιγράφου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στις αρχές του αλβανικού Δήμου  Πρέσεβο της Σερβίας, για την απομάκρυνση του μνημείου με τα ονόματα των μαρτύρων  του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού, έχει θέσει σε κινητικότητα τις αστυνομικές δυνάμεις της Σερβίας στην περιοχή που συνορεύει με το Κοσσυφοπέδιο, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

Πηγές του «ΚΟΣΟΒΟ ΠΡΕΣ» αναφέρουν ότι στο χωριό Ντομπροσίν που βρίσκεται περίπου 600 μέτρα από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, ήρθαν κατά τη διάρκεια της ημέρας ενισχύσεις της σερβικής αστυνομίας κατά μήκος της συνοριογραμμής.
Σύμφωνα με την πηγή, η κατάσταση στα παραμεθόρια χωριά είναι πολύ τεταμένη και εμπύρετη, αναφέρει  χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.


Πρωθυπουργός Κοσσυφοπεδίου: Όχι στην αυτονομία των σερβικών δήμων


Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, απέρριψε το ενδεχόμενο αυτονομίας για τους Σέρβους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη της Σερβίας  στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ.
Ο σχολιασμός ήρθε σε απάντηση στην πρόταση του πρωθυπουργού της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Associated Press ο Θάτσι χαιρέτισε την ‘αλλαγή στάσης’ της Σερβίας, αλλά τόνισε  ότι η ένταξη στον ΟΗΕ ‘δεν είναι θέμα βούλησης’ του Βελιγραδίου.
Ο Χασίμ Θάτσι και ο ο Ίβιτσα Ντάτσιτς συναντιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες , στο πλαίσιο του νέου γύρου  υψηλού επιπέδου πολιτικού διαλόγου μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, με τη μεσολάβηση της Ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την πολική  ασφάλειας, Catherine Ashton, γράφει  η αλβανική Κόχα νετ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου