Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ρεύμα, νερό και οδικό δίκτυο στον βορειοηπειρωτικό χώρο και το ενδιαφέρον της αλβανικής κυβέρνησης


Οι κυριότερες προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του χώρου μα και οι απαιτούμενες συνθήκες για να επιστρέφουν παντοτινά ή σε τακτά χρονικά διαστήματα οι Βορειοηπειρώτες είναι το φως (ρεύμα), το νερό και το οδικό δίκτυο.
Είναι οι τρεις ζωτικής σημασίας παράγοντες για την βιωσιμότητα, την ανάπτυξη, την ευημερία και την πρόοδο.
Πώς είναι η κατάσταση αυτών των τριών προϋποθέσεων;

Μολονότι πέρασαν δύο δεκαετίες, από την κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος,  είναι ακόμα στα μαύρα τους χάλια. Πολλές κοινότητες είναι χωρίς νερό ή με περιορισμένο χρονικό διάστημα εφοδιασμού. Άλλες έχουν εξασφαλίσει το πόσιμο νερό διαμέσου των γεωτρήσεων, που έχουν κάνει οι ίδιοι οι κάτοικοι, χωρίς το κράτος να επενδύσει ούτε ένα λεκ. Μερικές άλλες είναι στο έλεος των αλλόθρησκων κοινοτήτων  εάν και πόσο θα τους ανοίξουν το «κλειδί του παραδείσου» για τον εφοδιασμό τους με πόσιμο νερό, γιατί αυτοί είναι οι «ιδιοκτήτες» του φυσικού αυτού πλούτου.

Η ίδια κατάσταση και με το ηλεκτρικό ρεύμα. Μόλις αρχίζουν τα πρωτοβρόχια και ιδίως μόλις πέφτουν οι πρώτοι κεραυνοί, σαν με μαχαίρι, κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα και τα χωριά βυθίζονται στο σκοτάδι. Έτυχε να καθίσουν και μια εβδομάδα χωρίς ρεύμα –το ένα εικοσιτετράωρο είναι συνηθισμένο- γιατί κανένας δε βάζει το χεράκι του, για την διόρθωση της βλάβης, ενώ η εταιρεία σκέφτεται μόνον και μόνον πώς να εκμεταλλευτεί και να γδάρει τον πολίτη βάζοντάς του να πληρώσει πάρα πολλά kw ανεξαρτήτως αν τα έχει ξοδέψει ή όχι.

Το οδικό δίκτυο στο βορειοηπειρωτικό χώρο  σου θυμίζει ακόμα τις τριτοκοσμικές χώρες, με χωματόδρομους γεμάτους λακκούβες, που μόνον τα τρακτέρ σε περίοδο ειρήνης και τα τανκς σε περίοδο πολέμου μπορούν να τους διασχίσουν.
Ιδίως στην περιοχή του Βούρκου και των Ριζών στις επαρχίες Λιβαδειάς, Δίβρης, Αλύκου και Μεσοποτάμου μερικά χωριά το χειμώνα μένουν ξεκομμένα από το κέντρο των επαρχιών και  τον υπόλοιπο κόσμο. Κάθε διαδρομή για την πόλη των Αγ. Σαράντα ή να κατέβουν στο κέντρο, την πληρώνουν, οι χωρικοί, πολύ αρμυρά.
Χαρά μεγάλη όταν ανακοινώθηκε πως, με την αποπεράτωση του οδικού δικτύου Μαυρομάτι – Κρανιά, θα ανακαινιστούν και θα ασφαλτοστρωθούν και τα παρακλάδια που συνδέουν τα χωριά με τον κεντρικό άξονα. Μετά βίας τελείωσε το πρώτο χέρι της ασφαλτόστρωσης του δικτύου αυτού, ενώ τα υπόλοιπα (παρακλάδια) «τα ‘φαγε» η  οικονομική κρίση.

Τι κάνει το αλβανικό κράτος για το Νότιο μέρος (όπως θέλουν να το αποκαλούν) στο οποίο ζει η Ελληνική Κοινότητα; Στις δυο δεκαετίες, που διανύσαμε,  τίποτε.
Απεναντίας για το ανύπαρκτο τσάμικο πρόβλημα, η αλβανική κυβέρνηση έδωσε πριν λίγες μέρες 123 εκατομμύρια λεκ (καλά το ακούσατε και το βλέπετε γραμμένο) για την ανέγερση του μνημειακού τάφου των Τσάμηδων στο Κλόγγερι, που να υπενθυμίζει την «γενοκτονία» τους από τους μοναρχοφασίστες Έλληνες.

Εκτός αυτού ο προϋπολογισμός του κράτους για κοινωφελή έργα και για ζωτικής σημασίας παράγοντες,  υπολογίζεται μόνον για τα μεσαία και βόρεια προάστια της χώρας, ενώ για τον βορειοηπειρωτικό χώρο τίποτε.
Έτσι, λογουχάρη, εφέτος ο προϋπολογισμός του κράτους προβλέπει για τον οδικό άξονα Κούξι-Μορίνα 116 εκατομμύρια λεκ, για την εθνική οδό του  «Αρμπερ» 215 εκατομμύρια, για το  δρόμο Μιλότ-Φους Κρούγια 335 εκατ., για το δρόμο Μπιμπάς- Λεύκες -Ρογκοζίνα 371 εκατ. Γι’ αυτόν του Πόρτο Ρομάνο στο Δυρράχιο 45 εκατ., στο Κιάφα-Πλοτς 38 εκατ. και για  το δακτύλιο των Τιράνων 33 εκατομμύρια λεκ.
Όχι μόνον που δε φαίνονται στον ορίζοντα τέτοιου είδους επενδύσεις στο βορειοηπειρωτικό χώρο, αλλά και η οικονομική βοήθεια προς τις επαρχίες μας είναι μηδαμινή και δεν μπορούν να διορθώσουν ούτε ένα κομμάτι που έχει πάθει σοβαρή βλάβη και διακόπτει την συγκοινωνία.

Η μόνη μέριμνα της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων είναι πώς να φτιάξουν τη Μεγάλη Αλβανία, γιατί τη μικρή την έφτιαξαν και την έκαμαν κούκλα!!! και πώς να προβάλλουν ανύπαρκτα θέματα μόνο και μόνο για εκλογικά οφέλη, όπως το εν λόγω παράδειγμα και το ντελίριο του Πρωθυπουργού για αλβανικά εδάφη από την Πρέβεζα  μέχρι το Πρέσεβο.

Η έλλειψη επενδύσεων στον βορειοηπειρωτικό  χώρο, οι υφαρπαγές των περιουσιών και η μη νομιμοποίηση των υπαρχόντων,  η βία και η τρομοκρατία, που επιδεινώθηκαν πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα… και τα εθνικιστικά παραληρήματα, μαρτυρούν για έναν ακήρυχτο πόλεμο κατά του βορειοηπειρωτικού πληθυσμού για να εγκαταλείψει τις πατρογονικές του εστίες και να δημιουργήσει άπλα στους αλβανούς για τα μοχθηρά σχέδιά τους.

(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου