Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ερώτηση Βουλευτή Χ.Α. Χρ. Παππά για την καταστροφή της χριστιανικής ορθόδοξης κληρονομιάς στην Αλβανία


ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ:
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
3) ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
   
ΘΕΜΑ: «Καταστροφή της χριστιανικής ορθόδοξης κληρονομιάς  στην Αλβανία»
Ιεροσυλία ασύλληπτων διαστάσεων  αποτελεί η κλοπή και η καταστροφή μέρους της εικονογραφίας που είχε αγιογραφηθεί από τον Ονούφριο στο ναό της Αγίας Παρασκευής στο Βλάσιο του Ελμπασάν, στην Αλβανία. Κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών των Χριστουγέννων, οι ληστές με δύο συνεχόμενες κρούσεις, παραβιάζοντας τη μικρή, λιτή εκκλησία, αφαίρεσαν τμήματα της εικονογραφίας της, η οποία έχει αγιογραφηθεί από τον Ονούφριο το έτος 1554. 
Η εν λόγω αγιογραφία συγκαταλέγεται στα παγκόσμια μνημεία της ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς οι τεχνικές οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν αποτελούν αντικείμενο μελέτης, ερευνών και χημικών αναλύσεων λόγω της μοναδικότητας της σύνθεσης και της δημιουργίας. Στόχος των ιερόσυλων υπήρξε πρωτίστως η αποκόλληση των κεφαλών των αγίων( κατά τον πρώτο βανδαλισμό), αλλά και μέρη του γενικότερου αγιογραφικού διακόσμου (κατά το δεύτερο βανδαλισμό). Όμως, οι δράστες που διέπραξαν το ανοσιούργημα δεν περιορίστηκαν στην αγιογραφία αλλά, αφαίρεσαν και την επιγραφή στο πάνω μέρος του πέτρινου εικονοστασίου, η οποία όχι μόνο αντικατοπτρίζει το μεγαλείο της τέχνης του ναού αλλά είναι και έξοχη πηγή ιστορικών πληροφοριών.
Οι βάνδαλοι μάλιστα, καθώς φαίνεται ήταν ερασιτέχνες, ή διακατέχονταν από καταστροφική μανία, αφού μεταχειρίστηκαν πρωτόγονα μέσα και βίαιο τρόπο προκειμένου να επιτευχθεί η λεηλασία τους. Τραγικά προκλητικό είναι το γεγονός ότι οι  αστυνομικές αρχές της γείτονας χώρας ενώ ενημερώθηκαν από τους κατοίκους του χωριού για την πρώτη ληστρική επίθεση, δεν έλαβαν επαρκή μέτρα προστασίας του ορθοδόξου αυτού μνημείου. Αποτέλεσμα της παραπάνω -μη εσκεμμένης ελπίζω- αδιαφορίας και αδράνειας υπήρξε η δεύτερη ληστρική επιδρομή εντός λίγων εικοσιτετραώρων από την πρώτη. Γι’ αυτό το λόγο, η αγωνία και η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής αλλά και όσων μάχονται για την προστασία των πολιτιστικών στοιχείων στην Αλβανία, αναμένουν τις ενέργειες του αλβανικού κράτους τόσο για την ανεύρεση και τιμωρία των υπαιτίων όσο και για την εφαρμογή μέτρων προς διασφάλιση των μνημείων της χριστιανικής ορθόδοξης κληρονομιάς στη χώρα.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1) Τι μέτρα θα πάρουν ώστε να στηλιτευτεί η παραπάνω ιεροσυλία, να αποδοθεί δικαιοσύνη αλλά και να προστατευτεί η χριστιανική ορθόδοξη κληρονομιά στην Αλβανία;
2) Για πόσο ακόμη θα αφήνουν τον ελληνικό πληθυσμό βορά  στους Αλβανούς και  τα ιστορικά-θρησκευτικά μνημεία έκθετα σε ανοσιουργήματα χωρίς να αναχαιτίζουν τις προσπάθειες που αποσκοπούν στον αφανισμό και τη  λήθη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;
 
Αθήνα, 24/01/2013
Ο Ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου