Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία ζητούν διεθνή παρέμβαση για τους Αλβανούς της νότιας Σερβίας


Τα πολιτικά κόμματα του Κοσσυφοπεδίου ζήτησαν από τη διεθνή κοινότητα να λάβει σοβαρά μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων των Αλβανών στο Πρέσεβο.
Ισχυρίζονται ότι  τα προβλήματα στο Πρέσεβο απαιτούν διεθνή παρέμβαση για να σταματήσει η βία και να προστατευθούν τα δικαιώματα των Αλβανών κατοίκων της νότιας Σερβίας, όπως σημειώνει  η έκδοση του Κοσσυφοπεδίου KS Reporter.
Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα,  επαίνεσε την ιδέα των  ευρωπαϊκών και διεθνών προσπαθειών για την ηρεμία της κατάστασης και την αντιμετώπιση των εθνικών δικαιωμάτων των Αλβανών στη νότια Σερβία.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς,  πολλές φορές αναφέρεται σε ‘ανταλλαγές εδαφών’, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο BetaΟ Θάτσι είπε ότι ήταν  απογοητευμένος από τη συμπεριφορά των πολιτικών ηγετών της Κοιλάδας του Πρέσεβο για την προστασία του μνημείου του αλβανικού απελευθερωτικού στρατού Πρέσεβο-Μπουγιάνοβατς-Μέντβεντζας.
Σύμφωνα με τον Θάτσι, με αφορμή την απομάκρυνση του μνημείου, η Σερβία εκδήλωσε την επιθυμία της για ανταλλαγή εδαφών.

(Στη φωτογραφία οι Σέρβοι σηκώνουν το αλβανικό μνημείο από την κεντρική πλατεία της πόλης Πρέσεβο)

Πορεία διαμαρτυρίας μπροστά στην Πρεσβεία της Σερβίας στα Τίρανα


Νεολαία πολιτικών αλβανικών κομμάτων  καθώς και  Αλβανοί της σερβικής πόλης του Πρέσεβο, διοργάνωσαν διαμαρτυρία μπροστά από τη σερβική πρεσβεία στα Τίρανα.
Οι συμμετέχοντες διαμαρτυρήθηκαν για την απομάκρυνση του Μνημείου των Αλβανών Μαρτύρων  του Απελευθερωτικού Πολέμου στο Πρέσεβο.
«Διαμαρτυρόμαστε για το θέμα της απομάκρυνσης του αλβανικού μνημείου με τους Αλβανούς μάρτυρες, που έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία. Απαιτούμε, επίσης,  να συμπεριληφθεί, το ζήτημα της Κοιλάδας του Πρέσεβο,  στις συνομιλίες της Πρίστινα με το Βελιγράδι», δήλωσε ο υπεύθυνος  της διαμαρτυρίας.
Η πορεία πραγματοποιήθηκε, κάτω από τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, από την αστυνομία των Τιράνων, ένεκα πληροφοριών για πράξεις βίας κατά της σερβικής πρεσβείας, γράφει το δημοσίευμα.


Το Κοσσυφοπέδιο θα αποκαταστήσει τα σερβικά νεκροταφεία


Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε να αποκαταστήσει τη βεβήλωση των σερβικών νεκροταφείων του Β’ παγκόσμιου πολέμου που καταστράφηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες, αναφέρει η σερβική εφημερίδα ‘Blic’.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η απόφαση υπεγράφη από τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ως συνέπεια της καταδίκης της βεβήλωσης από διεθνείς εκπροσώπους στο Κοσσυφοπέδιο.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι  βεβηλώθηκαν πάνω από 100 ταφόπλακες και μνημεία.
Τα επεισόδια αυτά έγιναν ως ‘αντίποινα’ για την απομάκρυνση του μνημείου του Απελευθερωτικού  Στρατού στο Πρέσεβο, από τις σερβικές αρχές.



Αλβανοί από τα Σκόπια πηγαίνουν σε διαμαρτυρία στο Κοσσυφοπέδιο


Η οργάνωση «Illyricum Libertas» που έχει έδρα στο Τέτοβο των Σκοπίων, καλεί τους Αλβανούς να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία της 26ης Ιανουαρίου 2013 που θα γίνει στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, για τα γεγονότα του Πρέσεβο.
Η διαμαρτυρία στην Πρίστινα διοργανώθηκε από το κίνημα «Αυτοδιάθεση»/ «Vetëvendosje!».


«Πιστεύουμε ότι η αλβανική κοινότητα στο Πρέσεβο βρίσκεται κάτω από πολύπλευρη πίεση σε καθημερινή βάση,  προκειμένου να υλοποιηθεί σιωπηλή εθνοκάθαρση, να αναγκασθούν οι Αλβανοί να εγκαταλείψουν τα εδάφη που ζουν επί αιώνες. Για αυτό το λόγο, κάνουμε μια ειρηνική διαμαρτυρία στην Πρίστινα που είναι νόμιμη και σωστή αντίδραση του έθνους, όπου θα υψώσουμε τη φωνή μας κατά των διακρίσεων που συνεχίζονται να γίνονται από την άλλη πλευρά», αναφέρει η οργάνωση "Ιλλύρικουμ Λιμπέρτας", που προσκαλεί όλους τους Αλβανούς των Σκοπίων να υποστηρίξουν στη διαμαρτυρία της ‘Αυτοδιάθεσης’ στην Πρίστινα.


Αμερικανός Πρέσβης στα Τίρανα: «Η ένωση των Αλβανών είναι απειλή στην ένταξή τους στην ΕΕ»


Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, Alexander A. Arvizu, το ενδιαφέρον των Αλβανών στην προκλητική εθνικιστική ρητορική δημιουργεί κίνδυνο στην ένταξη. Ο Arvizu προτρέπει, συγχρόνως, αυτοσυγκράτηση των πολιτικών κομμάτων πριν από τις εκλογές.


«Είναι σαφές ότι ο λαός στην Αλβανία έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον για την ευημερία των Αλβανών είτε αυτοί ζουν στο Κοσσυφοπέδιο, στα Σκόπια, στο Πρέσεβο και στο Μαυροβούνιο. Ωστόσο, η άλλη όψη αυτής της κατάστασης είναι ότι οι Αλβανοί που ζουν σε αυτές τις περιοχές προσβλέπουν στα Τίρανα, προς την κυβέρνηση της Αλβανίας, κοιτάζουν τους πολιτικούς ηγέτες για κατεύθυνση και την καθοδήγηση, έτσι που γίνεται απολύτως κρίσιμη η κατάσταση για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, ένα έργο που όλοι υποστηρίζουν.
Πρέπει  να έχουμε μια θετική κατεύθυνση από  την κυβέρνηση, αλλά και από τους άλλους πολιτικούς ηγέτες. Συνεπώς, είναι σημαντικό να είναι σε θέση να αντισταθούν στον πειρασμό να εμπλακούν σε εθνικιστικές ρητορείες, ειδικά μέσα στο κλίμα των εκλογών, καθώς αυτές εξυπηρετούν  μόνο αποπροσανατολισμό από τους σημαντικότερους στόχους, που είναι στόχοι όλων των Αλβανών».

Μετά τη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρέσβης με τον επικεφαλής του κόμματος FRD,  τον Bamir Topi, ο Arvizu τόνισε ότι ένα από τα σημαντικά μέρη είναι ο διάλογος μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου.

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι ΗΠΑ, υποστηρίζουν όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την ενσωμάτωσή τους στην Ευρω-Ατλαντική Ένωση. Ένα κρίσιμο και σημαντικό γεγονός σε αυτή τη διαδικασία είναι ο διάλογος Πρίστινας - Βελιγραδίου. Επομένως είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η κίνηση προς μια θετική κατεύθυνση» δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης, σύμφωνα με το ‘Ιλλυρία’.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου