Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Λαμπρά Θεοφάνεια στη Βόρεια Ήπειρο



Λόγω των πολλών ενοριών, που έχει ο κάθε ιερέας στην Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου,  η καθιερωμένη ακολουθία για τον αγιασμό των υδάτων άρχισε πάρα πολύ νωρίς. Όπως μας αποκάλυψαν οι ιερείς χρειάστηκε μέσα στην ημέρα να κάνουν  τρεις και τέσσερις ακολουθίες για να μπορέσουν οι  πιστοί να πάρουν λίγο αγιονέρι, που με τόση ευλάβεια αγιάζουν το σπίτι και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Η μεγαλύτερη ακολουθία έγινε στον ιερό Ναό Άγιους Χαραλάμπους στην πόλη των Αγ. Σαράντα, όπου με την παρουσία του Μητροπολίτη Ιεράς Μητρόπολης Αργυρόκαστρου Σεβασμιωτάτου Δημητρίου και μιας πλειάδας ιερέων έγινε η αρχιερατική Θεία λειτουργία, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες πιστοί από την πόλη και τα γύρω χωριά. Παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Νικόλαος Κοτροκόης, ο Υπουργός Εργασίας και βουλευτής Σπύρος Ξέρας, ο βουλευτής Κώστας Μπάρκας, ο πρόεδρος του ΜΕΓΚΑ Χριστάκης Κίτσιος, ο Πρόεδρος Ομόνοιας για το Παράρτημα των Αγ. Σαράντα Χαράλαμπος Παντέχης, ο πρόεδρος του ΔΚ για την επαρχία Αγ. Σαράντα Μπ. Τσέλια, οι έπαρχοι Αλύκου, Φοινίκης, Λιβαδειάς Άνω Δρόπολης, Διευθυντές σχολείων κ.ά.

Το καθορισμένο μέρος, όπου ρίχνετε κάθε χρόνο  ο Σταυρός στη θάλασσα, ήταν κατάμεστο από πιστούς από την πόλη και τα περίχωρα, που στο έθιμο αυτό δεν υπάρχει διάκριση και συμμετέχουν και πάρα πολλοί μουσουλμάνοι, ένα έθιμο που έχει καλλιεργηθεί , αυτές τις δυο δεκαετίες, και στις καρδιές τους.

Μερικοί νέοι, αψηφώντας το κρύο βούτηξαν στα κρύα νερά του Ιονίου για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό. 
Στη Χιμάρα, πάρα πολλοί πιστοί κατέκλισαν την εκκλησία των Αγίων Πάντων και μετά κατευθύνθηκαν προς τη θάλασσα όπου έγινε η καθιερωμένη τελετή. Έξι νέοι βούτηξαν στα νερά. Τυχερός αναδείχτηκε ο Μάρκος Τσακάλης, που μαζί με το Σταυρό πήρε και την ευχή όλων.

(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου