Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Κουμμούνια όλων των Βαλκανίων ενωθείτε!


Ολοκληρώθηκε η Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από χώρες των Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με θέμα: «Η ανάπτυξη της ταξικής πάλης και ο προλεταριακός διεθνισμός ως απάντηση στον αστικό εθνικισμό και στον κίνδυνο του ιμπεριαλιστικού πολέμου».
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα εξής κόμματα:
- Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας
- Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας
- Κόμμα Βούλγαρων Κομμουνιστών
- Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
- Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας
- Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας
- Κόμμα Σέρβων Κομμουνιστών
- Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας
- Κόμμα Εργασίας Τουρκίας
- Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας
Οι εργασίες της συνάντησης, ξεκίνησαν το πρωί με την εισαγωγική τοποθέτηση του ΚΚΕ, από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΑλέκα Παπαρήγα, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η εκτίμηση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη: Απαιτείται πάλη λαϊκή για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, από κάθε ιμπεριαλιστική ένωση. Πάλη, που τη θετική έκβασή της μπορεί να εγγυηθεί μόνον η εργατική εξουσία, σπάζοντας την ιμπεριαλιστική "αλυσίδα", αποσπώντας τη χώρα από τα νύχια των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων και των ενώσεών τους.
Μόνο στο έδαφος της εργατικής-λαϊκής εξουσίας, στο έδαφος του σοσιαλισμού, μπορούν να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά, δημιουργικά και να αξιοποιήσουν για δικό τους όφελος, για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που θα είναι λαϊκή περιουσία.
Η καπιταλιστική παλινόρθωση δεν καταργεί ίσα-ίσα την φέρνει ξανά στην επιφάνεια την αναγκαιότητα της πάλης για το σοσιαλισμό. Σ’ αυτό πρέπει να συγκλίνει η πάλη μας, που μπορεί να συντονίζεται σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, και στα Βαλκάνια, ώστε τα χτυπήματά μας στον ιμπεριαλισμό και στις ενώσεις του να γίνουν πιο δυνατά κι αποτελεσματικά».
Εκ μέρους του παγκόσμιου ταξικού εργατικού κινήματος, τις εργασίες χαιρέτησε οΓιώργος Μαυρίκος, ΓΓ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Σε δήλωση του σημείωσε πως είναι «αναγκαιότητα για τους κομμουνιστές και τους αγωνιστές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στα Βαλκάνια να υπάρξει ένας συντονισμός, μέσα από αυτόν να προκύψει ένα σχέδιο, ένας προγραμματισμός και ένας έλεγχος, προκειμένου να προχωρήσουν μερικά πράγματα... Υποστηρίζουμε και είμαστε σε επαφή με τους συναγωνιστές στα Βαλκάνια, προκειμένου να διαμορφώσουμε έναν ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα που θα κάνει αυτό το σχεδιασμό και θα οργανώσει την αντίσταση των ταξικών δυνάμεων στην περιοχή της Βαλκανικής».
Στη διάρκεια των εργασιών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των κομμουνιστών συντρόφων Χούσνι Μιλόσι, πρόεδρο του ΚΚ Αλβανίας και Μπράνκο Κιτάνοβιτς, ΓΓ του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας, που βοήθησαν στην ανασυγκρότηση των κομμουνιστικών κομμάτων στις χώρες τους, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού αλλά και στην προσπάθεια συντονισμού των κομουνιστικών κομμάτων των Βαλκανίων.
Με πληροφορίες από το 902.gr
Το σχόλιο μας: Στη Θεσσαλονίκη λοιπόν που ξυπνούσε μνήμες από την Φεντερασιόν, αφού το εργατικό κόμμα του Εβραίου Αβραάμ Μπεναρόγια, (φώτο) είχε ως έδρα την ελληνική συμπρωτεύουσα, το οποίο αργότερα μετεξελίχθηκε στο γνωστό μας Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, έκαναν τη συνάντηση τους τα συντρόφια των Βαλκανίων. 
Προφανώς όλοι μαζί θα νοσταλγούσαν τις μέρες του "σοσιαλιστικού παραδείσου" που επικρατούσε στις χώρες της χερσονήσου του Αίμου, που έφερε ο "πατερούλης" Στάλιν, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κράτησε για 45 χρόνια. Ίσως να θυμήθηκαν και το ΣΝΟΦ, την κομουνιστική βαλκανική ομοσπονδία που δεν πραγματώθηκε, εξαιτίας των Ελλήνων "μοναρχοφασιστών".  
Πάντως η συντρόφισσα Αλέκα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αλυτρωτικές δηλώσεις Μπερίσα, τον περασμένο Νοέμβριο, εις βάρος γειτονικών κρατών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας τες ως επικίνδυνες. 

Αφήσαμε πάντως την ονομασία "Κομουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας", όπως το έγραφε και η ιστοσελίδα του 902, αφού το ΚΚΕ τιμά την απόφαση της Κομιντέρν το 1934 για δημιουργία "μακεδονικού έθνους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου