της Ελένης Κοτέλη
Το 1992 με τις πρώτες μεταρρυθμίσεις έγιναν και οι πρώτες προσπάθειες των Ελλήνων της Κορυτσάς για Ελληνική Παιδεία. Αυτό οφείλονταν στη δίψα των Κορυτσαίων για την ελληνική γλώσσα, που χρόνια τώρα τη διατηρούσαν στην καρδιά τους και στην ψυχή τους.
Στα σπίτια των Ελλήνων της Κορυτσάς που κατείχαν την γλώσσα αυτήν άρχισαν να γίνονται μαθήματα διδασκαλίας.
Τα πρώτα μαθήματα σε σπιτικά φροντιστήρια άρχισαν να διδάσκουν: H κα Κωσταντίνα Τούση, η κα Ερμιόνη Ανδρέα, η κα Μαρία Μάλε, η κα Ελένη Κοτέλη, η κα Κωστάντια Τζέκα, η κα Έλλη Τσούκα, ο κ. Βασίλης Τσούκας, ο κ. Βαγγέλης Κώτσης, ο κ. Αργύρης Γκάτας, ο κ. Αντωνάκης Στεφανλάρης.
Ο αγώνας της "Ομόνοιας'' ήταν πολύ σημαντικός για τα Ελληνικά Φροντιστήρια.
Η πρόεδρος της Ομόνοιας Παραρτήματος Κορυτσάς κα Ερμιόνη Ανδρέα,με τη βοήθεια των Ελλήνων άνοιξε φροντιστήρια σ' όλη την περιφέρεια, και ο αριθμός τους έφτασε στα 33. Ως δάσκαλοι υπηρέτησαν και άλλοι Έλληνες, που ήξεραν την Ελληνική Γλώσσα και πονούσαν γι' αυτή όπως: η κα Αγαθή Καρόλη, η κα Σοφία Πρίφτη, η κα Ιφιγένεια Κολέτση, ο κ. Φώτης Κήτας, ο κ. Στέφανος Καρόλης και πολλοί άλλοι.
Στο πλευρό των ελληνικών φροντιστηρίων από την πρώτη στιγμή βρέθηκε η Οργάνωση των Νέων της Θεσσαλονίκης ΣΦΕΒΑ - ΠΑΣΥΒΑ με πρόεδρο τον κ. Γρηγόρη Ντριγκόγια.
Η υποστήριξή τους ήταν ηθική, οικονομική και υλική, πολύ σημαντική για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε τον καιρό αυτό ο Ελληνισμός της Αλβανίας. Για την περίοδο 1992-1994 ήταν από τους μοναδικούς φορείς της Ελλάδας που βοήθησαν.
Τα δυσάρεστα γεγονότα του 1994, η δίκη των πέντε Ελλήνων, ο έλεγχος στα σπίτια των Ελλήνων που δίδασκαν τα ελληνικά, έφεραν σαν αποτέλεσμα να κλείσουν τα Ελληνικά Φροντιστήρια. Όμως οι Έλληνες της Κορυτσάς δε λύγισαν και δεν άντεξαν πολύ καιρό χωρίς τα φροντιστήριά τους. Και έτσι στις αρχές του 1995 άρχισαν και πάλι να λειτουργούν τα Ελληνικά φροντιστήρια, με τη μεγάλη προσπάθεια της Οργάνωσης Ομόνοιας Παραρτήματος Κορυτσάς με πρόεδρο τον κ. Κώστα Γιάννη, όπου οι Έλληνες πέτυχαν το δικαίωμα της επίσημης διδασκαλίας στην ελληνική γλώσσα και έβγαλαν άδεια λειτουργίας φροντιστηρίων.
Βρέθηκε και ο χώρος, ένα ωραίο κτίριο στο κέντρο της Κορυτσάς, τα αδέρφια Κόντη το έβαλαν με μεγάλη χαρά στη διάθεση των φροντιστηρίων.
Ο Νομάρχης Καστοριάς Γιώργος Καπαχτζής μας έφερε τα θρανία.
Επίσης πολλές βοήθειες πήραμε από την Επιτροπή Διάδοσης Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού του Μακεδονικού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης .
Με τη μεσολάβηση του βουλευτή κ.Χρήστο Γκότση με μεγάλη χαρά βρέθηκε κοντά μας ο πρόεδρος της Μηχανικής Α.Ε.κ.Πρόδομος Εμφιετζόγλου.
Πολύ σημαντική βοήθεια έδωσε ολόψυχα και ο τότε Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά κ. Νίκος Γαρυλίδης.
Τα φροντιστήρια λειτουργούσαν και ο αριθμός των μαθητών έφτασε στους 250 γι' αυτό ήρθαν και άλλοι δάσκαλοι όπως: η κ. Ετλέβα Τούση, η κ. Ερμιόνη Καρόλη, η κ. Εύα Κάνε.
Όμως φροντιστήρια Ελληνικής Γλώσσας λειτουργούσαν και σε πολλά χωριά, όπως: Πολένα, Πενταβίνη, Μπομποστίτσα, Χότσιστα, Τσιφλίγκι, Πόγιανη, Πρόγρη,
Δάσκαλοι ήταν η κ. Ζουλιέτα Δάμο, Μαρία Κότη, Άννα Κράλλη, Σοφία Κατούντη, Ελένη Πλέκη, Γκεντιάνα Βαγγέλη, Βασιλης Τσούκας, Νικόλαος Θωμάς, Ελβίρα Τοπάλη.
Όλα τα έξοδα, για τα βιβλία, τετράδια, θέρμανση, μεταφορά δασκάλων, καλύπτονταν από το Σύλλογο ''ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ'' με πρόεδρο τον Πρωτοπρεσβύτερο καθηγητή κ. Ελευθέριο Καρακίτσιο.
Γι' αυτό μετά από την επιτυχημένη αυτή πορεία των φροντιστηρίων η Κορυτσαίοι ζητούν Ελληνικό Σχολείο.
Η πρωτοβουλία αυτή βρήκε αμέριστη συμπαράσταση και του Έλληνα Πρέσβη στα Τίρανα. κ. Ηλιόπουλου και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Κορυτσά κ.
Ελευθέριου Πρώιου αλλά και του πρόεδρου της Ομόνοιας Κορυτσάς κ.Αντρέα Μήτσιου.
Το Ελληνικό Σχολείο άνοιξε...
Και τα Ελληνικά φροντιστήρια λειτουργούν και πάλι πολύ καλά, πολύ οργανωμένα
Ένα μεγάλο μπράβο και στους ΄Έλληνες δασκάλους τους κυρίους Ιωάννη Βουλγάρη και Νίκο Νικόπουλο που σε συνεργασία με τους Έλληνες δασκάλους της Κορυτσάς τις κυρίες Μαρία Μάλε, Ετλέβα Τούση, Ελένη Κοτέλη, Μαρίνα Θώμο, Ιφιγένεια Κολέτση, Ελένη Ταρούσα, Λαούρα Μπαλαούρη, Φιοράλμπα Αντώνη, κάνουν ένα μεγάλο αγώνα για την πρόοδο των Ελληνικών φροντιστηρίων.
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά κ.Ιωάννης Πεδιώτης βρίσκεται πάντα κοντά μας και πρόθυμος να βοηθήσει σ' ότι αφορά τα Ελληνικά Φροντιστήρια ''ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ''
Ας βάλουμε όλοι από ένα μικρό χεράκι για να κρατήσουμε πάντα ζωντανή τη φλόγα της Ελληνικής Γλώσσας, τη φλόγα του Ελληνισμού.
Πολύ σωστά όλα όσα γράψατε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα προσθέσω όμως την παρουσία στην Κορυτσά κλιμακίου με δασκάλες που ανήκουν στην Ορθόδοξη Χριστιανική Αδελφότητα Χριστιανική Ελπίς (Απολύτρωση, Θεσσαλονίκη), που αποσπάσθηκαν από την έναρξη λειτουργίας του στο σχολείο Όμηρος Κορυτσάς, ενέπνευσαν μα το μεράκι τους και μας χάρισαν τις καλύτερες γιορτές που ακόμη θυμόμαστε.