Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ο Πρόεδρος της Σερβίας έθεσε τρεις «κόκκινες γραμμές» για το Κοσσυφοπέδιο


Ο Νίκολιτς έθεσε τρεις «κόκκινες γραμμές» για το Κοσσυφοπέδιο
Η Σερβία δεν μπορεί να επιλέξει μεταξύ της Ευρώπης και του Κοσσυφοπεδίου, αλλά έχει καθορίσει τις κόκκινες γραμμές και η πρώτη είναι ότι δεν θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Η δεύτερη είναι ότι η Σερβία δεν θα επιτρέψει καμία ένοπλη δύναμη να εμφανιστεί στην περιοχή της σερβικής κοινότητας για μεγάλη χρονική περίοδο, δήλωσε ο κ. Νίκολιτς στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου B92 μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της σερβικής ηγεσίας στο Βελιγράδι ενόψει του όγδοου γύρου του διαλόγου Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου, που θα διεξαχθεί στις 2 Απριλίου, στις Βρυξέλλες.
Τόνισε ακόμη ότι η επόμενη κόκκινη γραμμή είναι ότι το συλλογικό όργανο των σερβικών δήμων στο Κοσσυφοπέδιο θα έχει αρμοδιότητες που καθορίζονται στους νόμους για την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε η διοίκηση στην Πρίστινα να μην μπορεί να εμποδίζει την άσκηση των συγκεκριμένων εξουσιών.
Ο κ. Νίκολιτς ανέφερε ότι έως την Πέμπτη, όταν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης θα απαντήσουν ενώπιον των μελών της Σερβικής Βουλής, θα προετοιμαστεί συγκεκριμένο σχέδιο αρμοδιοτήτων της ένωσης σερβικών δήμων σε όλους τους τομείς. “Θα είμαστε έτοιμοι να συγκεκριμενοποιήσουμε κάθε ερώτημα για κάθε τομέα που θέλουμε να αποφασίζει η σερβική κοινότητα και θα τους προσδιορίσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε και οι πολίτες, όχι μόνον η αλβανική πλευρά και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον, να γνωρίζουν τί ζητά η Σερβία” επισήμανε ο κ. Νίκολιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι εκτεθειμένοι σε μεγάλη πίεση, αλλά πρόσθεσε ότι είναι όλοι μαζί και υποστηρίζουν τον ίδιο σκοπό. “Όλοι όσοι αποφασίζουν, στη Σερβία, κυρίως ο πρωθυπουργός, Ίβιτσα Ντάτστις και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι εκτεθειμένοι σε πιέσεις εκείνων που επιθυμούν να υπογραφούν το συντομότερο δυνατό συμφωνίες και είναι οι “μέντορες της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου”" σημείωσε.
“Ορισμένοι στην Ευρώπη κατανοούν τις σχέσεις μας ως σχέσεις δύο καλών γειτόνων, κάτι που η Σερβία δεν μπορεί να αποδεχθεί. Η Σερβία δεν έχει το δικαίωμα, κυρίως εκείνος που πηγαίνει για να διαπραγματευτεί, να παραβιάσει το ψήφισμα της Σερβικής Βουλής” είπε ο κ. Νίκολιτς και πρόσθεσε ότι αν προχωρήσει κάτω από αυτό που προβλέπεται, τότε πρέπει να απευθυνθεί στη Σερβική Βουλή.
Δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, είπε ο κ. Νίκολιτς προσθέτοντας όμως ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. "Αν στις 2 Απριλίου δεν επιτευχθεί συμφωνία, η νέα προθεσμία για να μπορέσουμε να συζητήσουμε θα είναι σε ένα χρόνο" τόνισε. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Σερβίας, ο πρωθυπουργός, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδια για την ένταξη στην ΕΕ, Σούζανα Γκρούμπιεσιτς, ο διευθυντής
του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο, Αλεξάνταρ Βούλιν και ο σύμβουλος του προέδρου, Μάρκο Τζούριτς.
Η σύσκεψη διεξήχθη μετά τον 7ο γύρο του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες, στον οποίο κατατέθηκε non paper (επιστολή προθέσεων), το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από τη Σερβία. Ο κ. Βούτσιτς πριν από τη σύσκεψη δήλωσε ότι αναμένει να προσφερθεί "τουλάχιστον κάτι" στη Σερβία στις 2 Απριλίου, επειδή στην προηγούμενη συνάντηση "δεν δόθηκε τίποτα". "Εμείς προτείναμε υποχωρήσεις, συμβιβασμούς και ως αντάλλαγμα δεν πήραμε τίποτα. Αναμένουμε, αν όχι πολλά, τουλάχιστον κάτι από την άλλη πλευρά" δήλωσε ο κ. Βούτσιτς.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας επανέλαβε ότι το Βελιγράδι επιμένει σε ένωση σερβικών δήμων που θα έχει συγκεκριμένο ρόλο και πρόσθεσε ότι η κ. Άστον επιθυμεί ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας να ολοκληρωθεί προτού καταθέσει την έκθεσή της στις 16 Απριλίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

από ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου