Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Η μεγάλη προεκλογική αγάπη του Μπερίσα για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα

Περιοδεία του Σαλί Μπερίσα στους Αγίους Σαράντα (βίντεο)

- Εγκαινίασε το δρόμο της Λύβενας και το νέο λιμάνι της πόλης
- Φιλοφρονήσεις του έπαρχου Μεσοποτάμου προς τον αλβανό πρωθυπουργό!
Στα μπλε ντύθηκαν την Κυριακή 9 Ιουνίου οι Άγιοι Σαράντα και το Δέλβινο όπως και όλοι οι δρόμοι  της περιοχής, για να υποδεχτούν τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματο και πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.
Εκτός από τις δύο πόλεις, ο Μπερίσα επέλεξε να κάνει άλλες δύο σταθμεύσεις σε χωριά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. 
Στο Καραχάτζι συναντήθηκε με τους αγρότες της περιοχής, γιατί όπως είπε στην επόμενη τετραετία θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη της γεωργίας.

 Ο κ. Μπερίσα εγκαινίασε και την ασφαλτόστρωση του δρόμου Μεσοπόταμο – Λύβενα, ένα έργο που κόστισε περίπου 400.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από τον αλβανικό προϋπολογισμό.  Ο αλβανός πρωθυπουργός είπε πως χαίρει ιδιαίτερη εκτίμηση για την ελληνική μειονότητα γιατί όπως είπε «η ελληνική μειονότητα και η Σκόδρα, είναι δύο περιοχές που βίωσαν με το χειρότερο τρόπο την κομουνιστική δικτατορία καθώς είχαν την μεγαλύτερη αναλογία πληθυσμού σε φυλακές και εξορίες». Υποσχέθηκε ακόμα πως την επόμενη τετραετία θα έχει σε πρώτη προτεραιότητα τα έργα υποδομής σε αυτή την περιοχή, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για όσους θέλουν να επιστρέψουν. Αίσθηση προκάλεσαν και οι πολλές φιλοφρονήσεις του έπαρχου Θεμιστοκλή Καίση προς τον κ. Μπερίσα παρόλο που το κόμμα που εκλέχθηκε, συμμετέχει στον αντίπαλο  εκλογικό συνασπισμό. 

Στις ομιλίες του στους Αγίους Σαράντα ο κ. Μπερίσα ειρωνεύτηκε την απουσία του δημάρχου της πόλης από τα εγκαίνια του μεγαλειώδους έργο - όπως το χαρακτήρισε - της επέκτασης του λιμανιού. Στην ομιλία του επικεντρώθηκε στις κατηγορίες κατά του αρχηγού της αντιπολίτευσης χωρίς να αναφέρει ποτέ το όνομα του, αποκαλώντας τον «σύντροφο οδηγό του λεωφορείου μωβ» (shokushoferi i autobuzit mavi). Υπεραμύνθηκε του φορολογικού του συστήματος για το οποίο τον κατηγορεί ο κ. Ράμα λέγοντας μάλιστα πως ο ενιαίος φόρος  10% που έχει  προς όλους, είναι ιερός γιατί αυτό προβλέπουν και τα ιερά βιβλία (το δέκατο). 
Υπενθύμισε ακόμα τον κίνδυνο που διατρέχει η περιοχή από τον συνέταιρο του Έντι Ράμα, τον Κότσο Κοκεδήμα που όπως είπε «λιμπίζεται τις παραλίες του Ιονίου»!     


Αδύναμη η Αλβανία να δεχθεί πίσω τους υπηκόους της παρά τους "παραδείσους" που τάζει ο Μπερίσα 

• Σε… παράδεισο φοροαπαλλαγών, ευκαιριών για δουλειά, επενδύσεων αλλά και τουρισμού φιλοδοξεί να μετατραπεί η γειτονική Αλβανία και κάπως έτσι επιχειρεί να εμφανίζει τη χώρα της η κυβέρνηση του Σάλι Μπερίσα, προκειμένου να προσελκύσει πάλι στα πάτρια εδάφη, πρώτα τους δικούς της μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και πολλούς συμπατριώτες μας οι οποίοι πιθανώς ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά σ’ αυτήν.

Η «εξωστρέφεια» που επιδεικνύει τώρα η Αλβανική κυβέρνηση, ενόψει μάλιστα και των εκλογών της 23ης Ιουνίου,  στόχο έχει να τονώσει το τραπεζικό και οικονομικό σύστημα της χώρας, που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο πολλά και σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, όπως δείχνουν στοιχεία νέων ερευνών, η επιστροφή σ’ αυτήν τα τελευταία δύο χρόνια δεκάδων χιλιάδων Αλβανών από την χώρα μας, αλλά και η μετανάστευση προς την Αλβανία αρκετά μεγάλου αριθμού Ελλήνων πολιτών, δημιουργούν ακόμη πιο πολλά προβλήματα απ’ αυτά που λύνουν!

Τάζει… λαγούς!
Κάλεσμα επιστροφής στους συμπατριώτες του που έφυγαν για να βρουν την τύχη τους στην Ελλάδα αλλά και την επίσης δοκιμαζόμενη από κρίση Ιταλία απηύθυνε ο Αλβανός πρωθυπουργός Σάλι Μπερίσα την περασμένη εβδομάδα σε ανοικτή ομιλία του στο Αργυρόκαστρο. Λησμονώντας τις διώξεις που υφίσταται απ’ το κράτος του η εκεί Ελληνική Μειονότητα, ο Σ. Μπερίσα εμφάνισε περίπου ως… παράδεισο ευκαιριών τη χώρα του, τάζοντας απαλλαγές από φόρους για τρία έως πέντε χρόνια σε όσους αποφασίσουν να επιστρέψουν ή να έρθουν σ’ αυτήν!

Κάλεσμα προς Έλληνες
Παράλληλα, η Αλβανική Κυβέρνηση δίνει μεγάλες υποσχέσεις και σε όσους Έλληνες θελήσουν να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός Ελλάδας, ανοίγοντας επιχειρήσεις στη χώρα. Μάλιστα, ήδη περισσότεροι από 5.000 συμπατριώτες μας, μεταξύ των οποίων και δεκάδες Ηπειρώτες, έχουν πάει στη γειτονική χώρα για να βρουν δουλειά, κυρίως ανοίγοντας μαγαζιά. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι πολλοί από αυτούς δεν πέτυχαν στη γείτονα χώρα την ευκαιρία που αναζητούσαν, για διάφορους λόγους. Απογοητευμένοι, εξάλλου, δήλωσαν αρκετοί Έλληνες που βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια στους Αγίους Σαράντα, μιλώντας στην τελευταία τηλεοπτική εκπομπή του ALPHA «60 λεπτά Ελλάδα» που παρουσιάζει ο Νίκος Μάνεσης. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς είπαν πως σκέφτονται ξανά την επιστροφή στη χώρα μας!

Οι Αλβανοί γυρίζουν
Όσον αφορά τους Αλβανούς μετανάστες, αυτοί μάλλον δεν… περίμεναν τον Σ. Μπερίσα για να επιστρέψουν, καθώς η τάση αυτή υπάρχει εδώ και καιρό. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στην τελευταία πενταετία, περίπου 180.000 άτομα, ή το 20% των Αλβανών οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα, επέστρεψαν ήδη στη χώρα τους, όπως αναφέρει και έκθεση της οργάνωσης USAID που εξετάζει τις επιπτώσεις της ελληνικής οικονομικής κρίσης στην Αλβανία. 
Σε αρκετές χιλιάδες εξάλλου, ανέρχονται οι Αλβανοί που μαζί με τις οικογένειές τους εγκατέλειψαν τα τελευταία χρόνια τα Γιάννινα και την υπόλοιπη Ήπειρο, προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερη τύχη ξανά στον τόπο τους.

Πού να εργαστούν;
Το πρόβλημα όμως που δημιουργεί αυτό το κύμα επαναπατρισμού είναι μεγάλο, αφού, όπως αναφέρουν και τα ΜΜΕ των Τιράνων, η ορεινή χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να θρέψει και να δώσει εργασία σε όλο αυτό τον κόσμο που επιστρέφει και οι συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος είναι απρόβλεπτες. Σύμφωνα με την έκθεση της USAID, ελάχιστοι είναι εκείνοι από τους Αλβανούς μετανάστες που δήλωσαν την παρουσία τους στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας τους, ενώ μείζον είναι το πρόβλημα και στην απασχόληση και την υγεία.
Παράλληλα, ανησυχητικά είναι τα ευρήματα σε έκθεση που δημοσίευσε για την πορεία της οικονομίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), καθώς εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας θα μειωθεί κατά το τρέχον έτος σε 1,5%, από 1,9% που είχε προβλέψει πριν από τρεις μήνες.

Για οικονομική «ένεση»
Γιατί όμως η Αλβανία απευθύνει πρόσκληση επαναπατρισμού των μεταναστών της και επιχειρεί να προσελκύσει επενδυτές; Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του «protothema.gr», πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που αποσκοπεί με δανεικό χρήμα από τις χειμαζόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες να επιλύσει μια  σειρά μεγάλων προβλημάτων της γειτονικής χώρας. Κι αυτό διότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία σε μεγάλο βαθμό εξήγαγαν τα προβλήματά τους και στην εξαρτώμενη από αυτές οικονομία της Αλβανίας. Ως παράδειγμα αναφέρεται η περίπτωση της πολυεθνικής εταιρείας «Praktiker», αλλά και άλλων αντίστοιχων επιχειρηματικών αλυσίδων, οι οποίες, λόγω της κρίσης που υπάρχει, αποφάσισαν να αποεπενδύσουν από τα Τίρανα, με στόχο να συμμαζέψουν τις δραστηριότητές τους σε Ελλάδα και Ιταλία. 

Προσέλκυση τουριστών
Παράλληλα με τις παραπάνω προσπάθειες, η Αλβανία εδώ και καιρό έχει προβεί και σε άλλες πρωτοβουλίες παροχής φοροαπαλλαγών, αλλά και προσέλκυσης τουριστών σε περιοχές όπως οι Άγιοι Σαράντα, το Δυρράχιο ή ακόμα και τα Τίρανα. Τελευταία μάλιστα, όπως ήδη έγραψε ο «Π.Λ.», αποφάσισε ότι πολίτες από έξι χώρες θα έχουν τη δυνατότητα χωρίς θεώρηση εισόδου (βίζα) να επισκέπτονται την χώρα κατά την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού, μια κίνηση στην οποία δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει ακόμα!

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου