Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Η χρήση της ελληνικής γλώσσας από τα κόμματα της ΕΕΜ στην Αλβανία ή αλλιώς "Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα"

Η εμφάνιση του νέου κόμματος ΕΕΜΜ-MEGA στην ελληνική μειονότητα, αν μη τι άλλο έσυρε και το ΚΕΑΔ που εκπροσωπούσε παραδοσιακά την ΕΕΜ να γίνει πιο «ελληνικό». 

Το λέμε αυτό γιατί: 
1) Το ΚΕΑΔ έβγαλε για πρώτη φορά προεκλογικές αφίσες και στα ελληνικά (ελπίζουμε κάποτε να πουν ότι είμαστε έλληνες και όχι «μόνο ευρωπαίοι») ενώ παλαιότερα τα ελληνικά ήταν επίσημη γλώσσα μόνο της "Ομόνοιας" ενώ οι αφίσες του στα Αλβανικά.
2) Η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΕΑΔ στις πόλεις των Αγίων Σαράντα και Αργυροκάστρου γινόταν πάντα στα αλβανικά ενώ φέτος μόνο στα ελληνικά. Ακόμα και στη Χειμάρρα το 2001 όπου υποψήφιος βουλευτής ήταν ο κ. Μπολάνος, η κεντρική προεκλογική του ομιλία έγινε στα αλβανικά! 
3) Τα συνέδρια του ΚΕΑΔ συνεχίζουν να γίνονται στα αλβανικά αλλά φέτος τουλάχιστον υπήρχε και κάτι ελληνικό στα videowall.  
4) Το site του ΚΕΑΔ όλα τα χρόνια ήταν μόνο στα αλβανικά ενώ φέτος για πρώτη φορά δημιουργήθηκε και η ελληνική έκδοση.

Αντίθετα το νέο κόμμα ΕΕΜΜ από τη δημιουργία του είχε ως επίσημη γλώσσα τα ελληνικά. 
Η κυκλοφορία στο διαδίκτυο βίντεο που παρουσιάζει την εκδήλωση του κόμματος στο ελληνικό χωριό Νάρτα Αυλώνας να γίνεται στα αλβανικά μας παραξένευσε και όταν ρωτήσαμε τους ανθρώπους της ΕΕΜΜ, η απάντηση τους ήταν η εξής: «Η δίωρη εκδήλωση έγινε όλη στα ελληνικά, απλά για τις ανάγκες της αλβανικής τηλεόρασης μας ζήτησαν να πούμε κάτι στα αλβανικά και το βίντεο που κυκλοφόρησε αφορά μόνο αυτό το δεκάλεπτο».
Ακριβώς το ίδιο είχε κάνει παλαιότερα στις τοπικές εκλογές και ο κ. Ντούλες στη Φοινίκη και στη Λιβαδειά. Μάλιστα οπαδοί της ΕΕΜΜ είχαν κυκλοφορήσει τότε βίντεο με τον κ. Ντούλε να μιλάει στα αλβανικά στους Φοινικιώτες.

Ο κ. Ντούλες και ο κ. Κίτσος που υποτίθεται αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ελλήνων - ένα από τα οποία είναι η καθιέρωση της ελληνικής ως επίσημης γλώσσας στην μειονότητα - θα πρέπει πρώτα να το κάνουν οι ίδιοι! Η αλβανική τηλεόραση αν θέλει να πάρει αποσπάσματα από τις εκδηλώσεις τους, να γράψουν όταν ομιλείται η ελληνική και αν θέλουν ας βάλουν υπότιτλους. Αντί ο κ. Ντούλες και ο κ. Κίτσος να απαιτήσουν να προβληθούν αποσπάσματα στα ελληνικά, τους κάνουν το «χατίρι» και μιλάνε για αυτούς στα αλβανικά!!! Είναι άλλο όταν δίνουν κάποια συνέντευξη στο δημοσιογράφο - που είναι λογικό να μιλούν στα αλβανικά -  και άλλο όταν απευθύνονται σε Έλληνες κατοίκους.


Το σχόλιο μας: Βασικά ο Ντούλες μίλησε στη Φοινίκη αλβανικά στην προεκλογική συγκέντρωση των δημοτικών εκλογών του 2011 για να τον καταλάβει το μεγαλύτερο πλήθος των οπαδών του υποψηφίου επάρχου του, δηλαδή οι Τσάμηδες, οι οποίοι μάλιστα πανηγύρισαν ανεμίζοντας αλβανικές σημαίες στο άκουσμα της επικράτησης του εκλεκτού τους Σωκράτη Σπύρου...

Δείτε και από το παρακάτω βίντεο:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου