Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Ποιος απέρριψε τη Συμμαχία των Ελλήνων

Πολύ πριν από την έναρξη της εκλογικής καμπάνιας, το Κόμμα «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον», μελέτησε με ψυχραιμία και σοβαρότητα τις εκδοχές συμμετοχής των Ελλήνων στην επικείμενη αναμέτρηση της 23ης Ιουνίου 2013.
Ως την καλύτερη και πιο προσοδοφόρα από τις εκδοχές, θεώρησε τη δημιουργία της Συμμαχίας των Ελλήνων, δηλαδή μια συμμαχία ανάμεσα στα δύο Κόμματα της Μειονότητας, το ΚΕΑΔ και την ΕΕΜΜ.
Ποια ήταν τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας συμμαχίας;
Συντελούνταν η ένωση των Ελλήνων στη βάση και στην ηγεσία, αυξάνονταν κατά πολύ ο αριθμός των ψηφοφόρων άρα και των βουλευτών, οι Έλληνες θα ψήφιζαν Έλληνες, η δημοκρατία θα λειτουργούσε και θα ψηφίζονταν οι καλύτεροι, σε όποιο από τα δύο κόμματα και αν ανήκαν, κλπ.
Η πρόταση αυτή, αφού εγκρίθηκε από τα θεσμικά όργανα της ΕΕΜΜ, προωθήθηκε για ενημέρωση και συζήτηση.
Ενημερώθηκαν οι Ελληνικές διπλωματικές αρχές, το Εθνικό κέντρο, η Ομόνοια και το ΚΕΑΔ. Μέσω εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων, ενημερώθηκαν οι ψηφοφόροι μας τόσο στην αλβανική όσο και στην ελληνική επικράτεια.
Η πρόταση, με την απλότητα και τον ορθολογισμό της αγκαλιάστηκε θερμά από τους απλούς ανθρώπους και καταπολεμήθηκε σφόδρα από το ΚΕΑΔ και την Ομόνοια. Στις 18 Φεβρουαρίου 2013 ο πρόεδρος της ΕΕΜΜ Χρήστος Κίτσιος και μέλη του προεδρείου συναντήθηκαν στη Χιμάρα με τον πρόεδρο της Ομόνοιας, Βασίλη Μπολάνο.
Η απάντηση του κ. Μπολάνου ήταν αρνητική, δογματική και μέχρι προσβλητική: Να διαλυθεί η ΕΕΜΜ και να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του ΚΕΑΔ.
Το ίδιο δογματική και αλαζονική ήταν και η αργοπορημένη απάντηση του προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε στις 17 Απριλίου 2013.
Οι προαναφερόμενοι θεσμικοί παράγοντες, ΚΕΑΔ, Ομόνοια και άλλοι εξωθεσμικοί, έδειξαν άλλος την αδιαφορία, άλλος τη φιλοδοξία, άλλος την ιδιοτέλειά του και όλοι μαζί, παρά τη βαρύγδουπη συνθηματολογία, απόδειξαν περίτρανα το πνεύμα εγκατάλειψης του εδώ Ελληνισμού.
Όμως το Κόμμα των Ελλήνων, που γεννήθηκε και πορεύεται σε πείσμα και κόντρα σ' αυτό το πνεύμα, αναζήτησε τη δεύτερη εκδοχή, που είναι η αυτόνομη πορεία στις εκλογές. Η εκδοχή αυτή έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά περισσότερα μειονεκτήματα.
Ένα από τα μειονεκτήματα είναι η έλλειψη παρατηρητή στις εφορευτικές επιτροπές με συνέπεια την κλοπή των ψήφων του.

Και κάτι άλλο, ακόμα πιο σοβαρό: οι αντίθετες προς την ΕΕΜΜ δυνάμεις, θα έκαναν το παν, θα χρησιμοποιούσαν κάθε μέσο να βγάλουν άνομες έστω και λίγες δεκάδες υπογραφές από τις 5000, που απαιτούνται από το νόμο, για να συμμετείχε ως αυτόνομη δύναμη, όπως και τελικά συνέβη ελάχιστες μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την ανακοίνωση του κάθε κόμματος αν θα συμμετείχε στις εκλογές σε συνασπισμό ή ανεξάρτητο.
Έτσι, ενώ συγκέντρωνε υπογραφές, ταυτόχρονα σφυγμομετρούσε και έκανε επαφές με τις δύο μεγάλες εκλογικές συμμαχίες, της Αριστεράς και της Δεξιάς. Ο κ. Κίτσιος στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα στην Κορυτσά, στις 22 Μαρτίου 2013,του κατέθεσε υπόμνημα με 10 αιτήματα για συμμετοχή στη Συμμαχία της Αριστεράς.
Το ίδιο υπόμνημα με τα 10 σημεία ο κ. Κίτσιος το κατέθεσε και στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας και πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα στις 22 Απριλίου 2013 για συμμετοχή στην Συμμαχία της Δεξιάς.
Στις 22 Απριλίου 2013 παράλληλα, με μήνυμα που έστειλε ο κ. Ράμα στον κ. Κίτσιο δήλωσε κόλλημα για συμμαχία με το Κόμμα των Ελλήνων λόγω του ότι «ο κ. Ντούλες του είχε θέσει ως όρο τη μη συμμετοχή της ΕΕΜΜ στη συμμαχία».
Την ίδια μέρα, λίγο πριν το μεσημέρι, ο κ. Ντούλες ανακοινώνει τη συμμαχία του με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Αντίθετα, ο κ. Μπερίσα στις 22 Απριλίου 2013 στη συνάντηση, που είχε με τον κ. Κίτσιο, έκανε αποδεκτά όλα τα σημεία, με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα να υπογραφεί η Συμμαχία. Αυτό είναι το χρονικό της μέχρι τώρα πορείας της ΕΕΜΜ προς τις εκλογές.
Διευκρινίζουμε ότι όλες οι προσπάθειες της ηγεσίας του Κόμματος των Ελλήνων ήταν ειλικρινείς, διαφανείς με γνώμονα το συμφέρον του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Η κάθε ύπουλη προσπάθεια του ΚΕΑΔ να αποκλείσει το κόμμα μας από την αναμέτρηση, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας αυτού του πολιτικού φορέα που φοβάται τη δημοκρατία και την τίμια αναμέτρηση και μοναδικό στόχο έχει την διασφάλιση της καρέκλας του κ. Ντούλε. Δεν ήταν τυχαίο που ψυχρά ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ ξεπούλησε τόσο φτηνά τον μοναδικό Έλληνα εκπρόσωπο στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των Εκλογών κ. Γιάννη Γιάννη, ως αντάλλαγμα να διατηρήσει την θέση του στο αλβανικό κοινοβούλιο, μια θέση που όλα αυτά τα χρόνια ήταν άχαρη και αναποτελεσματική.
Το ΕΕΜΜ μπαίνει στον εκλογικό αγώνα δυναμικά για τη νίκη, με μία και μόνη δέσμευση: την προάσπιση των συμφερόντων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Οι Βορειοηπειρώτες αυτή τη φορά έχουν ξεκάθαρη τη διαφορά μεταξύ εκείνων που σκέπτονται μόνον το εαυτό τους και κάνουν σόου στις τηλεοράσεις και εκείνων που μάχονται αληθινά στην πρώτη γραμμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου