Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Η απογραφή πλήγμα για την Ορθοδοξία στην Αλβανία!

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ

*  Πρόσφατα η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011. Πριν σχολιάσουμε τη δημογραφική αυτή απεικόνιση, θεωρούμε σκόπιμο, για πληρέστερη ενημέρωση του αναγνώστη, μια σύντομη αναδρομή στα γεγονότα που έλαβαν χώρα, μετά το τέλος του Δευτέρου Μεγάλου Πολέμου στην Αλβανία, που αφορούν τη θρησκεία και ειδικότερα το ορθόδοξο στοιχείο που ζει στη χώρα.


Όπως είναι γνωστό, με το υπ’ αριθμ. 4337/13-11-1967 Διάταγμα του Προέδρου της Λαϊκής Βουλής της Αλβανίας η θρησκεία τέθηκε εκτός νόμου. Η Αλβανία έγινε το μοναδικό αθεϊστικό κράτος στον κόσμο. Ο αθεϊσμός κατοχυρώθηκε επίσημα και από το νέο αλβανικό Σύνταγμα που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 1977.

Για την ιστορία να πούμε ότι στην Αλβανία επικρατούσαν οι μωαμεθανοί, οι οποίοι ήταν χωρισμένοι σε σουνίτες (ορθόδοξους ισλαμιστές) και μπεκτασήδες (αιρετικούς μωαμεθανούς). Στα Βόρεια της Αλβανίας ζει μια ολιγάριθμη κοινότητα που ακολουθεί το καθολικό δόγμα σε ποσοστό λιγότερο του 10% εκ του συνόλου του αλβανικού πληθυσμού. 
Στη νότια Αλβανία, στις περιοχές της Βορείου Ηπείρου, αλλά και σε ολόκληρη την αλβανική επικράτεια, το ορθόδοξο στοιχείο (αποτελούμενο από Έλληνες και Αλβανούς) επικρατεί σε ποσοστό γύρω στο 30%, όπως διαπιστώνεται και από τον μεγάλο αριθμό των ιερών ναών και μοναστηριών, που υπάρχουν στον Βορειοηπειρωτικό χώρο.

Πριν από την τελευταία απογραφή, είχε πραγματοποιηθεί μια άλλη –η μόνη στην Αλβανία- το 1927 από τον Βασιλιά Αχμέτ Ζώγου, η οποία είχε καταγράψει ένα ποσοστό 23% ορθόδοξων χριστιανών. Και αυτό το ποσοστό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά δεν είναι όπως απεικονίζεται στην πρόσφατη απογραφή.
Η αλβανική κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα διενήργησε απογραφή το 2011, μια απογραφή «παρωδία», όπως διαπιστώθηκε και από διπλωματικές και άλλες πηγές. Από την νομιμοφανή αυτή απογραφή επίσημα απείχε η ελληνική και άλλες μειονότητες. Η κυβέρνηση έφερε στο φως πλασματικά αποτελέσματα, με κύριο στόχο να παρουσιαστεί η Αλβανία διεθνώς ως καθαρό αλβανικό μουσουλμανικό έθνος, εξαφανίζοντας τις άλλες μειονότητες.

Συγκεκριμένα, από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, δημογραφικά απεικονίζονται τα παρακάτω ποσοστά μουσουλμάνων, ορθοδόξων και καθολικών: Σε σύνολο 2.800.000 ερωτηθέντων, ποσοστό 6,75% δήλωσαν ορθόδοξοι χριστιανοί το θρήσκευμα, 10,3% δήλωσαν χριστιανοί καθολικοί και 56,70% σουνίτες μουσουλμάνοι. Οι ορθόδοξοι εξαφανίστηκαν από τον δημογραφικό χάρτη της Αλβανίας. 
Από αλβανικής πλευράς δηλώνεται ότι το μικρό ποσοστό των ορθοδόξων οφείλεται στη μετανάστευσή τους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Είναι εντελώς παράλογος ο ισχυρισμός αυτός. Δηλαδή, ένα ποσοστό ορθοδόξων γύρω στο 20% μετανάστευσε, ενώ το ποσοστό των καθολικών παρέμεινε στο 10%, όπως υπολογίζονταν πάντοτε; Οι καθολικοί δεν μετανάστευσαν; Φαίνεται ότι οι Αλβανοί και πάλι (όπως πάντοτε) πρόσφεραν γη και ύδωρ στο Βατικανό. (Τα ποσοστά της απογραφής από άρθρο του Σταύρου Τζίμα στην «καθημερινή», Σάββατο – Κυριακή 23-12-2012).
Και βέβαια τα αποτελέσματα αυτά αμφισβητούνται και αποδοκιμάστηκαν, όχι μόνο από την ηγεσία των Ελλήνων ορθοδόξων, την «Ομόνοια», η οποία είχε δηλώσει ότι οι ορθόδοξοι Έλληνες δεν θα συμμετείχαν στη διαδικασία της απογραφής, αλλά και από το Συμβούλιο της Ευρώπης και από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κογκρέσου της Αμερικής. Είναι τόσο οφθαλμοφανής η παραποίηση των αποτελεσμάτων, ώστε δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κάποιος για την αποκατάσταση της αλήθειας. Κοινή λογική χρειάζεται για να δει κανείς την μεγάλη απόκλιση εις βάρος των ορθοδόξων.

Ο Αρχιεπίσκοπος της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας κ. Αναστάσιος, για πάνω από είκοσι χρόνια (ενθρονίστηκε στις 2 Αυγούστου 1992) αγωνίζεται για τον επανευαγγελισμό των ορθοδόξων. Ανεγνωρισμένη εκκλησιαστική προσωπικότητα, στη διάρκεια της Αρχιερατείας του, επετέλεσε τεράστιο έργο. Επισκεύασε ναούς, έχτισε νέους, χειροτόνησε κληρικούς, ίδρυσε σχολεία και μέσα σε κλίμα χριστιανικό, σε πραγματικό κλίμα αγάπης και ανοχής, συσπείρωσε τους ορθόδοξους χριστιανούς (Έλληνες και Αλβανούς), οι οποίοι αποδεικνύουν εμπράκτως, ως Αλβανοί πολίτες, τον σεβασμό στους νόμους του κράτους όπου ζουν και δημιουργούν. Και ο Αρχιεπίσκοπος βάλλεται από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας που δεν επιθυμούν την ανάκαμψη και ανόρθωση της ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι φανερό ότι, με τον τρόπο που πολιτεύεται η αλβανική κυβέρνηση, αρχίζει νέος κύκλος διώξεων στη γειτονική μας χώρα.
Όπως ήταν αναμενόμενο η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας αντέδρασε. Συνήλθε το Κληρικολαϊκό Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και κατήγγειλε την μεθοδευμένη καταγραφή ως αντιεπιστημονική και δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τα ποσοστά της απογραφής.

Και παλιότερα και στις μέρες μας δοκιμάζεται η ορθοδοξία στην Αλβανία. Η μεγάλη δοκιμασία άρχισε μετά την εγκαθίδρυση της «Προλεταριακής Επανάστασης» στη χώρα. Η «Σοσιαλιστική Δημοκρατία» της Αλβανίας στράφηκε εναντίον της θρησκείας. Το μαρξιστικό καθεστώς δήμευσε τα εκκλησιαστικά και μοναστηριακά κτήματα. Αρχιερείς και ιερείς διώχτηκαν, αποσχηματίστηκαν, εξορίστηκαν και φυλακίστηκαν και πολλοί πέθαναν από τις ταλαιπωρίες. Όμως, παρόλους τους διωγμούς οι εκκλησίες μέχρι το 1967, που δέχτηκαν οριστικό πλήγμα, υπολειτουργούσαν. Τώρα, με τα ψεύτικα αποτελέσματα της δημογραφικής καταγραφής της απογραφής του 2011, η ορθοδοξία δέχεται και άλλο χτύπημα.

Με την κατάρρευση του προηγούμενου καθεστώτος πλημμύρισαν και πάλι οι εκκλησίες από τους πιστούς και ο ήχος από τις καμπάνες αναπτέρωσε το ηθικό των ορθοδόξων, στήριξε την πίστη τους και παρηγορούσε τις καταπιεσμένες καρδιές τους.
Ελπίζουμε ότι το νέο χτύπημα κατά των ορθοδόξων που ζουν στην Αλβανία δεν θα μείνει αναπάντητο. Περιμένουμε τις αντιδράσεις των ομοδόξων χριστιανών «όπου γης» και, κυρίως, την αντίδραση της αδελφής Ελλαδικής Εκκλησίας. Αναμένουμε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος να μην σιωπήσει. Να καταγγείλει διεθνώς την ανήκουστη πράξη των Αλβανών και να απαιτήσει την καταδίκη της αμφιλεγόμενης απογραφής.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Ο κ. Υφαντής πέρσι σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΚΑΝΑΛΙ 1 του Πειραιά, είχε εκφράσει την αντίθεση του στην αποχή που είχε εξαγγείλει η ηγεσία της "Ομόνοιας". Το να καταγγέλλεις όμως ως παράτυπα τα αποτελέσματα μίας απογραφής στην οποία δεν συμμετείχες είναι άκρως αντιφατικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή