Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Αλύκο 12.12.1991- Θ. Βεζιάνης: Τα παιδιά σας τα σκότωσε ο κομμουνισμός

Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων. Θέλουμε Ελευθερία και Δημοκρατία.
                                                              
του Ζήσου Παππά


  Ήταν Δεκέμβριος του 1990, στις 12 του μηνός. Και άλλα 4 παλικάρια από το Αλύκο, αναζητώντας την ελευθερία, διαμαρτυρόμενοι για την κομμουνιστική τυραννία, θέλοντας να περάσουν τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα, άφησαν την τελευταία τους πνοή με μαρτυρικό τρόπο, προσπαθώντας να ξεφύγουν από την κόλαση του κομμουνισμού και να αναπνεύσουν αέρα ελευθερίας στην πατρίδα τους την Ελλάδα.

Πλήθος κόσμου, από  το Αλύκο και  τα γύρω χωριά,  με τα φέρετρα στους πλάτες των τεσσάρων ηρώων τους, τον Θύμιο Μάσσιο, τον Θανάση Κώτση, τον Αηδόνη Ράφτη και τον Βαγγέλη Μήτρο, πήραν το δρόμο της μεγάλης διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβέρνηση των κομμουνιστών φωνάζοντας συνθήματα, όπως κάτω ο Κομμουνισμός, κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων, θέλουμε δημοκρατία και ελευθερία και πολλά άλλα. Κι έτσι, γεμάτοι λύπη, πάθος κατευθύνθηκαν προς την πόλη των Αγίων Σαράντα, παρά την μεγάλη και επικίνδυνη αντίσταση του κράτους. Ήταν η πρώτη και η πιο μεγάλη λαϊκή διαμαρτυρία μέσα στα 46 χρόνια ανείπωτης σκλαβιάς. Έγινε κι αυτό το μεγάλο γεγονός καταλύτης της πτώσης του κομμουνισμού στην Αλβανία και καθιερώθηκε αργότερα ως μέρα αντίστασης κατά της κομμουνιστικής δικτατορίας.

Μετά από ένα χρόνο, στις 12 Δεκεμβρίου 1991, στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας του Αλύκου, τελέστη ετήσιο μνημόσυνο για τα 4 παλικάρια του Αλύκου.
Στο μνημόσυνο  αυτό παραβρέθηκε πάρα πολύς κόσμος απ’ όλα σχεδόν τα χωριά του  Βούρκου, απ’ τα Ριζά και τη Δερόπολη. Ανάμεσά τους και Πρόεδρος της  Ομόνοιας Α. Ζαρμπαλάς και τα μέλη του προεδρείου , ο Νομάρχης Σ. Τσίπας, ο Γεν. Γραμματέας της Ομόνοιας Β. Παπαχρήστος, ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Αργυροκάστρου Θ. Βεζιάνης, φοιτητές από το πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, πρώην φυλακισθέντες κλπ.
(Σημείωση της Σύνταξης:Την πρώτη συγκινητική ομιλία βάσταξε ο κ. Ζήσος Παππάς, Πρόεδρος Ομόνοιας Αλύκου, ο οποίος κατέγραψε γλαφυρά τα γεγονότα, έτσι που δεν άφησε μάτι χωρίς να δακρύσει)
 
Το μνημόσυνο  μετατράπηκε σε μεγάλη διαδήλωση,  όταν από την Ωραία Πύλη  της Αγίας Βαρβάρας ο Αρχιμανδρίτης π. Κοσμάς από την Κόνιτσα διάβασε το συλλυπητήριο τηλεγράφημα απ’ τον αείμνηστο Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Σεβαστιανό.  
  Το οργισμένο  πλήθος ζητούσε φωνάζοντας επίμονα  «δικαιοσύνη, να βρεθούν οι  ένοχοι και να τιμωρηθούν».
  Μέσα σ’  αυτό το κλίμα, σημαντική ήταν  η δήλωση του Πρόεδρου της Ομόνοιας Αργυροκάστρου κ. Θεόδωρου Βεζιάνη, που στην ομιλία του απάντησε στο πλήθος λέγοντας : « ...Μη ζητάτε ενόχους, τα παιδιά σας τα σκότωσε ο κομμουνισμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου