Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Συνέντευξη προεδρείου της ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ στο ιστολόγιο ΤΟ ΟΡΑΜΑ

Με την ολοκλήρωση του 2010, ΤΟ ΟΡΑΜΑ θα αφιερώσει τις τελευταίες ώρες του έτους στον σύλλογο που έστρεψε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας για αυτή τη χρονιά, τη Νεολαία Βορειοηπειρωτών, παρουσιάζοντας τη συνέντευξη που μας παραχώρησαν  τα μέλη του προεδρείου της.


ΤΟ ΟΡΑΜΑ: Τον Απρίλιο του 2010 πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου της Νε.Β. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τη συμμετοχή των νέων Βορειοηπειρωτών που σημειώθηκε αλλά και για τη στάση που κράτησαν στη συνέχεια όσοι δεν εξελέγησαν στο Δ.Σ.

ΝΕ.Β: Στις εκλογές της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών, στις 18 Απριλίου, ψήφισαν 1.581 άτομα. Η μεγάλη συμμετοχή αποδεικνύει το ενδιαφέρον των νέων Βορειοηπειρωτών για την ιδιαίτερη μας πατρίδα και μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον. Ωστόσο αυτό αποτελεί και μεγαλύτερη ευθύνη για εμάς, πράγμα που μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών όσων μας ψήφισαν, αλλά και των απαιτήσεων που δημιουργεί το μέγεθος του συνόλου των ψηφοφόρων. Επειδή στη Νε.Β. κανένας δεν περισσεύει και όλοι μπορούν να συμβάλλουν, με πρωτοβουλία του Διοικητικού της Συμβουλίου δημιουργήθηκε μία ομάδα εργασίας στην οποία μπορούν να συμμετέχουν μέλη του σωματείου και μέσα από αυτήν να προσφέρουν στην υλοποίηση των σκοπών και των στόχων της οργάνωσης.  Ήδη αρκετοί από τους υποψηφίους που δεν εξελέγησαν στο Δ.Σ. είναι στο πλευρό μας και συνεισφέρουν με διάφορους τρόπους στις δραστηριότητες της Νεολαίας.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ: Παρατηρήσαμε όλο αυτό το διάστημα μία ιδιαίτερη κινητικότητα του νέου Δ.Σ. της Νε.Β. με συμμετοχές σε συνέδρια, εκδηλώσεις, αλλά και συνεργασίες με άλλους συλλόγους και ειδικά των απόδημων ανά τον κόσμο Ηπειρωτών.

ΝΕ.Β:  Ένα μήνα μετά τη Γενική Συνέλευση του Απριλίου η Νε.Β. άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της στα ηπειρωτικά κοινά με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της στο Β΄ Συνέδριο της Νεολαίας Ηπειρωτών Ευρώπης (Ν.Η.Ε). Οι νέοι Βορειοηπειρώτες απέκτησαν εκεί τη δική τους εκπροδώπηση με την εκλογή του προέδρου του Διοικητικού μας Συμβουλίου Φάνη Καλυβιώτη, στη θέση του αντιπροέδρου όπως αναδείχθηκε από τις εκλογές της Ν.Η.Ε. Εν συνεχεία ο σύλλογος μας συμμετείχε δυναμικά στο Α΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού (Π.Σ.Η.Ε) στα Ιωάννινα στις 30 Ιουλίου, κάνοντας την παρουσία της κάτι παραπάνω από αισθητή στα παγκόσμια ηπειρωτικά δρώμενα, έχοντας καταφέρει να προβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα όσο και τα προβλήματα που απασχολούν την κοινότητα μας. Στο πλαίσιο του διαλόγου και της επικοινωνίας με άλλα σωματεία γύρω από την Ήπειρο ως ενιαία οντότητα, η Νε.Β. διατηρεί άριστη σχέση και συνεργασία με το Π.Σ.Η.Ε. μία πραγματικότητα που την αποδεικνύουν οι τακτικές επαφές με τον πρόεδρο του Συμβουλίου κύριο Χρυσόστομο Δήμου. Το σωματείο μας επίσης είναι παρόν σε κάθε εκδήλωση που διοργανώνεται από οποιονδήποτε άλλο σύλλογο και αφορά το Βορειοηπειρωτικό.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ: Ποιες ήταν οι κυριότερες δραστηριότητες της Νε.Β. για το 2010 και τι ανταπόκριση βρήκαν;  

ΝΕ.Β: Συνεχίζοντας μία παράδοση από την εποχή της ίδρυσης της, η Νεολαία Βορειοηπειρωτών ολοκλήρωσε εντός του 2010 την έκτη φάση της εκστρατείας ενίσχυσης των ελληνικών σχολείων της Βορείου Ηπείρου συγκεντρώνοντας, με την καθοριστική συμβολή του Δήμου Αθηναίων, σχολικό υλικό, πολλά ποδήλατα και διάφορα άλλα χρήσιμα είδη. Όπως κάθε φορά έτσι και τον περασμένο Σεπτέμβριο, που έλαβε χώρα η φετεινή εκστρατεία, η υποδοχή και η ανταπόκριση των δασκάλων και των μαθητών ήταν θερμή και συγκινητική, εκφράζοντας την ευγνομωσύνη τους για την ηθική κυρίως αλλά και την υλική συμπαράσταση που εμπράκτως δείχνουμε. Μεγαλύτερη σημασία για αυτούς που μένουν μόνιμα στα πάτρια εδάφη έχει το ενδιαφέρον που εκφράζεται με κάθε τρόπο από εμάς που ζούμε μακρυά, κάνοντας τους να νιώθουν ότι δεν είναι ξεχασμένοι και εγκατελλειμένοι.
Η δραστηριότητα αυτή πρέπει να τονίσουμε ότι αποτέλεσε και μία συγκλονιστική εμπειρία για τους Δημοτικούς Αστυνομικούς, οι οποίοι συνόδευαν την αποστολή από την Αθήνα, όπως δήλωσαν και οι ίδιοι, αφού μέχρι τότε πολλοί από αυτούς δεν γνώριζαν ότι σε αυτά τα χώματα διαβιεί γηγενής ελληνικός πληθυσμός.    
Επίσης στις 14 Νοεμβρίου πραγματοποιήσαμε την πρώτη εθελοντική αιμοδοσία με αποτέλεσμα η Νε.Β. να ιδρύσει τη δική της Τράπεζα Αίματος, στην οποία οποιοσδήποτε μπορεί να προσφέρει αλλά και να καταφύγει στην περίπτωση που χρειαστεί. Ο σύλογος μας έτσι δείχνει και την κοινωνική του πλευρά.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ: Αποκορύφωμα των δράσεων της Νεολαίας όμως για το 2010 ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 4 Νοεμβρίου έξω από την αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα. Ποια είναι τα συμπεράσματα σας από τη συμμετοχή  των Βορειοηπειρωτών, τη στάση των άλλων βορειοηπειρωτικών σωματείων, καθώς και των πολιτικών ελλαδικών και βορειοηπειρωτικών φορέων;

ΝΕ.Β: Αποφασίσαμε να προβούμε σε αυτή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή τις αδικίες που υφίσταται καθημερινά ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός στα πάτρια εδάφη από τις αλβανικές μεθοδεύσεις. Χρόνιο ζήτημα αποτελούν οι καταπατήσεις των περιουσιών μας, αλλά η αλβανική μισαλλοδοξία εναντίον μας έδειξε το σκληρότερο πρόσωπο της με τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα από τη Χιμάρα επειδή επέμενε να μιλάει ελληνικά στον τόπο του.
Παράλληλα καταθέσαμε και ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας που περιέγραφε αναλυτικά την κατάσταση και με το οποίο ζητούσαμε την πλήρη εφαρμογή των δικαιωμάτων μας όπως αυτά διασφαλίζονται από τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων. 

Η Νε.Β. απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους ανά την Ελλάδα βορειοηπειρωτικούς φορείς και ενημερώσαμε προσωπικά περισσότερα από 5.000 άτομα. Από κει και πέρα το αν παραβρέθηκε ο κάθε ένας που ενημερώθηκε είναι προσωπικό του ζήτημα. Τότε διανύαμε και τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα και φυσικά απευθυνθήκαμε στο σύνολο των βορειοηπειρωτικής καταγωγής υποψηφίων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων. Θυμόμαστε μάλιστα ότι πέρασαν από τα γραφεία, όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι αφήνοντας τις προεκλογικές τους κάρτες, αλλά και ότι κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 4 Νοεμβρίου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία έλαμψαν δια της απουσίας τους. Κρατάμε πάντως και την ιδιαίτερα δυναμική παρουσία νέων Βορειοηπειρωτών που ήρθαν από την Πάτρα, από τη Λάρισα και άλλες περιοχές, καθώς και τη συμπαράσταση των Κυπρίων αδεφών μας από το ΔΡΑΣΙΣ – ΚΕΣ.

Αξίζει να τονίσουμε επίσης ότι ενώ η συγκέντρωση αυτή ήταν στα πρωτοσέλιδα των αλβανικών εφημερίδων χαρακτηρίζοντας την ως εξτρεμιστική, κάποιοι συμπατριώτες μας που απουσίαζαν από αυτήν έμειναν μόνο στα λόγια. Πολλά μπορεί να λέει και να γράφει κανείς, αλλά ο καθένας κρίνεται πάντα από τις πράξεις ή την απραξία του. Όσο για τη Νεολαία Βορειοηπειρωτών μιλάν τα έργα της.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ: Ποιος είναι ο απολογισμός της Νε.Β. για το 2010 γύρω από τα βορειοηπειρωτικά πράγματα και τι αναμένετε για το 2011;

ΝΕ.Β: Το 2010 συνολικά δεν μπορεί να κριθεί ως ευνοϊκό για τη Βόρειο Ήπειρο καθότι όχι μόνο δεν προέκυψε κάτι θετικό αλλά και τα όποια κεκτημένα υπήρχαν σταδιακά μειώθηκαν και κατήντησαν δώρον άδωρον. Περίτρανο παράδειγμα αποτελούν τα γνωστά προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την απόδοση της σύνταξης του ΟΓΑ και τα πολυτεκνικά επιδόματα. Επίσης ενώ παρατηρούμε ότι στα σχολικά βιβλία της Αλβανίας, οκτώ νομοί της Ελλάδος χαρακτηρίζονται ως αλβανικές περιοχές, την ίδια ώρα σε αντίστοιχα ελληνικά σχολικά βιβλία, με ευθύνη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αγνοείται ακόμα και η ίδια η ύπαρξη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, κάτι που δεν θα μείνει χωρίς αντίδραση.
Παρακολουθούμε βέβαια με ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις που διαδραματίζονται στο εσωτερικό της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι έχουμε ήδη πολλά προβλήματα απέναντι μας σε σχέση με την πολιτική του αλβανικού κράτους και η αντιμετώπιση τους μας θέλει μόνο ενωμένους. 

Το 2011 μας φέρνει μία μεγάλη ιστορική πρόκληση και αυτή δεν είναι άλλη από την απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται τα ερωτήματα της εθνικότητας και του θρησκεύματος. Η Νε.Β. θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προσπάθεια ενημέρωσης και παρότρυνσης όλων των Βορειοηπειρωτών ώστε την περίοδο διεξαγωγής της να δώσουν το παρών και να απογραφούν. Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε τη σοβαρότητα και τη σημασία που έχει η απογραφή, αφού από αυτή θα εξαρτηθεί το μέλλον της Βορείου Ηπείρου.

Τέλος, ευχόμαστε χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2011 σε όλους τους συμπατριώτες μας και ιδιαίτερα στην Βόρειο Ήπειρο και σε όσους ζουν  εκεί κρατώντας Θερμοπύλες.

1 σχόλιο: