Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Συνέντευξη του Βορειοηπειρώτη Δημοτικού Συμβούλου Λαρισαίων Γιάννη Νταγιάκα στο ΟΡΑΜΑ

Ως συλλογική επιτυχία θεωρεί ο Βορειοηπειρώτης Γιάννης Νταγιάκας την εκλογή του ως Δημοτικός Σύμβουλος στη Λάρισα, στέλνοντας παράλληλα σε όλη τη βορειοηπειρωτική κοινότητα ένα μήνυμα ενότητας, με την οποία μπορούν να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι. 

Παραθέτουμε τη συνέντευξη που έδωσε στο ιστολόγιο μας:


Κύριε Νταγιάκα  τις τελευταίες μέρες θα λέγαμε  ότι αποτελείτε το πρόσωπο των ημερών με την ανάδειξη σας ως Δημοτικού Συμβούλου στο Δήμο Λαρισαίων.
Αφού πρώτα σας συγχαρούμε για την εκλογή σας, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για την προσωπική σας διαδρομή, όπως για την καταγωγή και τις σπουδές σας.
 
 
Κατάγομαι από  το Τσαούση της επαρχίας Αλύκου, το οποίο επισκέπτομαι συχνά καθώς έχω πολλές αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια. Στην ηλικία των 10 ετών βρέθηκα στην Λάρισα μαζί με την οικογένεια μου. Εκεί έζησα μέχρι να πετύχω στις εισαγωγικές εξετάσεις, στην πολυτεχνική σχολή Ξάνθης, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Αφότου πήρα το πτυχίο μου, εργάζομαι σαν μηχανικός περιβάλλοντος, μια νέα ειδικότητα του πολυτεχνείου, σε μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία.
 
Πως άρχισε η ενασχόληση σας με τα βορειοηπειρωτικά κοινά, τι είδατε στη συνέχεια και τι αποκομίσατε μέσα από τις σχετικές δραστηριότητες μέχρι τώρα;
 

Δεν υπάρχει κάποια ημερομηνία που να την έχω σαν  ορόσημο της ενασχόλησης μου  με τα βορειοηπειρωτικά. Αυτό είναι  κάτι που συνέβη μέρα με την μέρα. Μέσα από το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσα, τα προσωπικά βιώματα, τις εκδηλώσεις, τις συζητήσεις με φίλους, όπου όλοι διαπιστώναμε την αδυναμία μας να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε τα δικαία μας, τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στα πάτρια εδάφη. Η προσωπική μου άποψη είναι πως έχουμε ελλείψεις σε θέματα οργάνωσης και ενημέρωσης, αλλά νομίζω πως η νέα γενιά των Βορειοηπειρωτών είναι έτοιμη να τα αλλάξει όλα αυτά και να ενώσει τον κόσμο μας.

Θέλουμε να μας μιλήσετε για την υποψηφιότητα σας στις δημοτικές εκλογές 2010. Τι σας ώθησε στο να επιλέξετε το συνδυασμό του απερχόμενου Δημάρχου Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη;
 

Η επιλογή του  συγκεκριμένου συνδυασμού, δεν είναι  καθόλου τυχαία. Εμείς, και μιλάω  στον πληθυντικό, καθώς θεωρώ πως η επιτυχία είναι συλλογική αφού για αυτήν εργάστηκαν πολλά άτομα, θέλαμε να συνεργαστούμε με ανθρώπους όπου θα είχαμε βήμα λόγου και θα εισακούγονταν οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα μας.

Κατά την προεκλογική περίοδο γίνατε δέκτης αμφισβήτησης από άτομα ή ομάδα ατόμων, ακόμα και από Βορειοηπειρώτες; Ρωτάμε γιατί ήδη εδώ και χρόνια παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της διχόνοιας στο εσωτερικό της κοινότητας. Γενικότερα, πως αντιμετωπίστηκε η κάθοδος σας στις αυτοδιοικητικές εκλογές;
 
 
Πράγματι, το φαινόμενο της διχόνοιας είναι πολύ έντονο ανάμεσα στους Βορειοηπειρώτες  αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η κατάσταση  δεν μπορεί να αντιστραφεί. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, εγώ προτάθηκα και στηρίχθηκα έμπρακτα ως υποψήφιος από μια ομάδα, κυρίως νέων Βορειοηπειρωτών (Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας ο Πυρρός), που θέλανε κάτι να αλλάξει στην υπάρχουσα κατάσταση. Η ομάδα αυτή, ήταν μονοιασμένη και όλοι μαζί δουλέψαμε για το καλύτερο αποτέλεσμα και φυσικά, όλοι χαιρόμαστε που οι προσπάθειες μας ευοδωθήκαν. Ελπίζουμε και ευχόμαστε, να αποτελέσουμε παράδειγμα ομοψυχίας για τους συμπατριώτες μας και η πρώτη αυτή επιτυχία να αποτελέσει το έναυσμα εξίσου μεγάλων επιτυχιών γιατί έχουμε τις δυνατότητες για να τις πετύχουμε.
   
Ποια είναι τα βασικότερα ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Βορειοηπειρώτες της Λάρισας και της Θεσσαλίας γενικότερα και πως μπορείτε να συμβάλλετε σε αυτό από τη νέα σας θέση; 
 
Λίγο πολύ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Βορειοηπειρώτες της Θεσσαλίας είναι τα ίδια με αυτά που αντιμετωπίζουν και όλοι οι άλλοι Βορειοηπειρώτες σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας.
Συγκεκριμένα το πρόβλημα της διαδικασίας απόδοσης της ελληνικής υπηκοότητας αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι στην αξιοπρέπεια κάθε Bορειοηπειρώτη. Εγώ από την θέση που κατέχω, θα επιδιώξω να επηρεάσω πράγματα και καταστάσεις, τουλάχιστον στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, οπού έχουμε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον νεοεκλεγμένο περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό. Ακόμη, ο εξαναγκασμός των λιγοστών ηλικιωμένων Βορειοηπειρωτών να αφήσουν τα σπίτια τους, για να μπορέσουν να εισπράξουν την σύνταξη του ΟΓΑ, είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Φυσικά αυτά τα προβλήματα θα ήταν πιο εύκολο να τα αντιμετωπίσουμε αν είχαμε εκμεταλλευτεί την ευκαιρία των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών και μονιασμένοι να στηρίζαμε κάποια δικά μας αξιόλογα άτομα.


Ευχαριστούμε πολύ κύριε Νταγιάκα και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία μέσα από τη νέα σας θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου