Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Κόντρα αλβανικής Κυβέρνησης και Δικαιοσύνης για αλλαγές στην Ιθαγένεια

Απρίλιος 27, 2011.
Τίρανα.

“Το Συνταγματικό Δικαστήριο ξεκινά επανεξέταση του Αστικού Δικαίου, το οποίο ορίζει την έννοια  της ιθαγένειας των πολιτών και αλλαγές στην καταγραφή της”, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα και συνεχίζει: 

Τα Επαρχιακά Δικαστήρια των νομών Αγίων Σαράντα, Πρεμετής και Σκόδρας, έχουν κρίνει τη διάταξη της ιθαγένειας στο αστικό δίκαιο ως «αντισυνταγματική».

Η αλβανική κυβέρνηση αμφισβητεί την απόφαση αυτή και θεωρεί ότι η ιθαγένεια πρέπει να παραμείνει ως στοιχείο προσωπικό στα μητρώα των πολιτών.

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μαρσίντα Τζαφερλάρι, εξέφρασε την ανησυχία της, στα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ότι αν αφαιρεθεί ο όρος της εθνικότητας, υπάρχει το ερώτημα πόσο αυτό θα επηρεάσει αργότερα τη διατήρηση της αλβανικής εθνικής ταυτότητας. «Η ιθαγένεια είναι ένα στοιχείο του μητρώου», είπε χαρακτηριστικά.

Η αλλαγή της διαδικασίας για την ιθαγένεια προτάθηκε πρώτιστα από τον Αναπληρωτή του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης, Κρέσνικ Σπαχίου/ Kreshnik Spahiu, ο οποίος είχε δηλώσει ότι στην Κορυτσά στην Πρεμετή και στο Αργυρόκαστρο, έχουν κάνει αλλαγή της εθνικότητάς τους περίπου δύο χιλιάδες κάτοικοι (σ.σ. αλλαγή από αλβανική σε ελληνική ιθαγένεια). Και ότι με τις αλλαγές που έγιναν στο αστικό δίκαιο το 2003, η ιθαγένεια αναγνωρίστηκε ως το πρώτο συστατικό της ατομικής καταχώρησης των πολιτών στα μητρώα.
--
Τίτλος: «Qeveria kundër Spahiut: “Pro” heqjes së kombësisë me ligj»
Δημοσίευση: BW, 27.4.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου