Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Η συνέντευξη του υποψήφιου Έπαρχου Μεσοποτάμου με το κόμμα των Ελλήνων Γιώργου Στέργιου στο ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ και στην εκπομπή ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR:  Κύριε Στέργιο καλησπέρα σας. Κατεβαίνετε ως υποψήφιος Έπαρχος στην Επαρχία Μεσοποτάμου με το MEGA. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να εκπροσωπήσετε το νέο κόμμα;

Γ. Στέργιος: Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για την εκπομπή σας. Τα τελευταία είκοσι χρόνια ζούσα στην Αθήνα, παρ’ όλα αυτά όμως δεν έπαψα να νοιώθω μία απέραντη αγάπη για τον τόπο μου. Η πείρα και οι γνώσεις που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια που ασχολήθηκα με τα κοινά, καθώς και οι δυνατότητες πρόσβασης που έχω σε κρίσιμα κέντρα αποφάσεων, πιστεύω θα αξιοποιηθούν φέρνοντας μία καλύτερη εποχή για την Επαρχία Μεσοποτάμου. 
Στόχος μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ζούμε, είναι η κοινωνική αλληλεγγύη. Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία να βοηθήσουμε αυτόν τον χώρο που εδώ και είκοσι χρόνια έχει μείνει στο έλεος του Θεού.  Όλη αυτή την περίοδο επισκέπτομαι τα χωριά της Επαρχίας Μεσοποτάμου. 
Αυτό που αντιλήφθηκα είναι ότι ο κόσμος έχει μεγάλη απογοήτευση, διότι δεν έχει δίπλα του τους ανθρώπους της Επαρχίας για να τον βοηθήσουν. Μιλάμε για σοβαρά ζητήματα όπως είναι οι δρόμοι, όπως είναι η στήριξη των επιχειρηματιών, τα χωριά στερούνται το ηλεκτρικό ρεύμα και πολλά άλλα προβλήματα.  

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Είπατε ότι επιστρέψατε μετά από είκοσι χρόνια στο χωριό σας. Πως μπορείτε να διαμορφώσετε τις συνθήκες ώστε να επιστρέψει περισσότερος κόσμος στα χωριά; Τι θα κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση;

Γ. Στέργιος: Βασικός μας στόχος είναι να αλλάξουν τα πράγματα με την αξιοποίηση όλων των παραγόντων για την ανάληψη εφαρμογής προγραμμάτων που θα αναπτύξουν το χώρο μας. Έχουμε στο πρόγραμμα μας να συγκροτήσουμε επιτελείο νομικών οι οποίοι θα επιμεληθούν τις υποθέσεις για τη γη, που είναι ένα σημαντικό πρόβλημα εδώ, με τις εκτάσεις που έχουν υφαρπαχθεί από δήθεν απογόνους μπέηδων και αγάδων, ώστε να αποδοθούν στους νόμιμους κατόχους από την Επαρχία Μεσοποτάμου. 
Δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι η μελέτη για τα οδικά δίκτυα, τόσο αυτά που συνδέουν τις κοινότητες μεταξύ τους όσο και με τον κεντρικό άξονα. Υπάρχει σχέδιο άμεσης κατασκευής δρόμου που θα συνδέει Βραϊλάτι – Κώσταρι – Παναγία Κωσταρίτισσα με τον κεντρικό άξονα, όπου έχουν πέσει πολλά λεφτά και τα έχει πάρει η πλημμύρα. Εδώ και είκοσι χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα και υπάρχει χάος στην περιοχή. 
Μία τρίτη μελέτη έχει να κάνει με το εσωτερικό δίκτυο της Δρόβιανης. Θα συνεργαστούμε με τις αρχές του χωριού και με την Αδελφότητα στην Αθήνα. Τέταρτον υπάρχει σχέδιο για το δίκτυο των χωριών Μουζίνα, Κρόγγοι, Πετσά, Συρακάτι, Γαρδικάκι, Βελιάχοβο, Λύβενα. Όπως επίσης για τους εσωτερικούς δρόμους και τον φωτισμό σε όλα τα χωριά όπου δεν υπάρχουν καθόλου λάμπες. 
Το χειμώνα μετά τις 6 το απόγευμα πέφτει το σκοτάδι και δεν μπορούν οι κάτοικοι να κάνουν ούτε λίγα βήματα. Ένα άλλο πρόγραμμα έχει να κάνει με τα εσωτερικά οδικά δίκτυα στα χωριά Μεσοπόταμο, Κρανιά, Μπίστρισσα, Μαραφέντι, Αρδάσοβα. 

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Αναφέρατε μερικά από τα έργα τα οποία προφανώς είναι απαραίτητα για την περιοχή. Το επόμενο ερώτημα είναι: που θα βρεθούν τα κονδύλια για αυτά τα έργα; Έχετε τις κατάλληλες επαφές; Θα μπορούσατε να απαιτήσετε από την κεντρική εξουσία τα συγκεκριμένα κονδύλια;

Γ. Στέργιος: Πιστεύω ότι αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον σίγουρα θα βρεθούν τα χρήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα έργα που έγιναν στην Επαρχία Φοινίκης με τον Έπαρχο Ζήσο Λούτση. Αυτά είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για την Επαρχία Μεσοποτάμου. Εμείς έχουμε πολλές πηγές εδώ, όπως είναι το Γαλάζιο Μάτι, το οποίο δεν το έχουμε αξιοποιήσει. Έχουμε Μνημεία, όπως την Παναγία την Κωσταρίτισσα και το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. 
Επίσης με τα σχέδια και τις μελέτες που θα παρουσιάσουμε, θα μπορούμε να πείσουμε τους ανθρώπους σε διάφορες υπηρεσίες τόσο στην Αλβανία όσο και στη Μητέρα Ελλάδα.  

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Έχετε ενημερωθεί για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα λατομεία; Γνωρίζετε τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί;

Γ. Στέργιος: Ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Επαρχία Μεσοποτάμου είναι το λατομείο που έχει δημιουργηθεί κοντά στα χωριά Λύβενα και Βελιάχοβο. Είμαι υπέρ της ανάπτυξης της περιοχής, αλλά ποτέ μου δεν θα υπογράψω ώστε να δημιουργηθούν τόσο σοβαρά προβλήματα που είναι ικανά να καταστρέψουν το περιβάλλον σε αυτά τα χωριά, για χάρη κάποιων που θέλουν να κερδοσκοπήσουν. Εμείς θα βρούμε τη λύση και δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν τέτοιες καταστάσεις, που θα επιτρέπουν στην αστυνομία να παρεμβαίνει και να έρχεται σε σύγκρουση με τους κατοίκους.   

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Κύριε Στέργιο να σας ευχαριστήσουμε που ήσασταν κοντά μας τηλεφωνικά και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία.

Γ. Στέργιος: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Κάνω έκκληση στους ακροατές να συμμετέχουν στις 8 Μαΐου σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση γιατί με την ψήφο τους μπορούν να ανατρέψουν το κατεστημένο στο χώρο μας. Μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε την αλλαγή με το κόμμα «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» που έκλεισε ένα χρόνο από την ίδρυση του, γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος μας, η Βόρειος Ήπειρος.

2 σχόλια:

  1. prepi h kyvernisi na skypsi sta provlimata tois voreiou ypeirou giati apo oti vlepw einai polla gia tous 300 tois voulhs to lew na dwsoun vasi kai gia ena kalitero avrio tois ellinikis voreiou ypeirou kai gia to mellon twn paidiwn aftis tois ellinikis geis, perisotero to ypourgeio tois pehode kai sti syneheia na akolou8eisoun ta ypoloipa tois apokatastasis...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. prepi na to prospa8eisoume oloi omadika gia na ginh h omalopioish twn horiwn aftwn kai apokatastaseis dromwn revmatos kai oti dipote ehei anaggi aftos o topos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή