ΙΟΥΛΙΟΣ 2013
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – 64
Επίσκεψη στην Βόρειο Ήπειρο
Στα τέλη Ιουνίου η «Αναγέννηση» πραγματοποίησε μια ακόμα επίσκεψη στην Βόρειο Ήπειρο. Οι Δημήτρης Περδίκης και Νίκος Παπαδημητρίου επισκέφθηκαν τα διδασκαλεία που διατηρούμε στην Νίβιτσα των Αγίων Σαράντα και στην Άρτα της Αυλώνας. Παρακολούθησαν τις σχολικές παρουσιάσεις του τέλους της χρονιάς. Οι μαθητές παρέλαβαν τα ενδεικτικά τους και κάποια «Κλασσικά Εικονογραφημένα» με θέματα από την ελληνική ιστορία, μυθολογία και λογοτεχνία.
Οι μαθητές είχαν ετοιμάσει εργασίες τόσο σε παιδικό σχέδιο όσο και σε κείμενο έκθεσης με θέμα «το χωριό μας». Παραλάβαμε τις εργασίες αυτές τις οποίες θα βαθμολογήσουμε και οι καλλίτεροι θα κερδίσουν βιβλία και άλλα δώρα. Σημειώσαμε την σημαντική πρόοδο στην επίδοση των μαθητών που βλέπουμε να σημειώνεται.
Επισκεφθήκαμε ακόμα την Χιμάρα, τους Αγίους Σαράντα, την Λειβαδιά, αρκετά χωριά, το μοναστήρι «Σταυρίδι» στους Δρυμάδες. Καταγράψαμε προβλήματα και ικανοποιήσαμε κάποια αιτήματα.
Δικαίωση του χωριού Σβερνέτσι στον αγώνα του
Σε προηγούμενο δελτίο μας, είχαμε αναφερθεί σε απόφαση αλβανικού δικαστηρίου που επιδίκασε την παραθαλάσσια ζώνη του χωριού Σβερνέτσι σε Αλβανό μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος είχε ισχυρισθεί πως η έκταση αυτή ανήκε σε προπάππου του, αγά. Είχε δε προσκομίσει ένα χαρτί με γραφή σε παλαιά τουρκική (αραβική) το οποίο κανείς δεν μπορούσε να διαβάσει!! Οι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι είναι όλοι Έλληνες Βορειοηπειρώτες, είχαν ξεσηκωθεί και είχαν ξεκινήσει αγώνα κατά της κατάφορα άδικης απόφασης, με επικεφαλής τον δημογέροντα του χωριού Γιώργο Σούμπαση. Η υπόθεση τελικά κερδίθηκε και αυτό δείχνει τον δρόμο και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, δείχνει ακόμα πως τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του διαπλεκόμενου αλβανικού κράτους και παρακράτους δεν είναι ανίκητα.
Ένας δρόμος για το χωριό
Βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 2013 και πάμπολλα χωριά της Βορείου Ηπείρου έχουν οδική πρόσβαση που είναι η πλέον κατάλληλη για να καταστρέψετε ανεπανόρθωτα το ωραίο σας αυτοκίνητο. Ακόμα και τα 4Χ4 υποφέρουν σε αυτούς τους μόνο κατ’ όνομα δρόμους. Ολόκληρο το πέραν των συνόρων Πωγώνι, τα περισσότερα χωριά των Ριζών, τα χωριά της Ζαγοριάς είναι κάποιες μόνο περιοχές. Το ερώτημα είναι γιατί το αλβανικό κράτος δεν κάνει κάτι. Μήπως περιμένει πότε οι λίγοι εναπομείναντες κάτοικοι αυτών των χωριών αποφασίσουν να τα εγκαταλείψουν αναζητώντας καλλίτερες συνθήκες στην Αθήνα;;
Όλες οι πινακίδες στα αλβανικά και μόνο!!
O οδικός άξονας Μαυρομάτι - Γέφυρα Κρανιάς είναι εδώ και καιρό έτοιμος. Άργησε λίγα χρόνια να τελειώσει, όμως τώρα οι οδηγοί χαίρονται έναν σύγχρονο οδικό άξονα (Νο. 97) ο οποίος αφού διασχίσει την περιοχή του Βούρκου με τα χωριά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, συναντά την οδό Αγίων Σαράντα - Γεωργουτσάτων (Νο.99).
Η κατασκευή του δρόμου αυτού έγινε με ελληνικά κεφάλαια και με
Όμως, φευ, ούτε εδώ υπάρχει εφαρμογή της συνθήκης που αναφέρει πως στις περιοχές όπου διαβιεί η μειονότητα οι οδικές πινακίδες πρέπει να είναι γραμμένες και στην γλώσσα της μειονότητας. Σε όλο το μήκος του οδικού άξονα δεν υπάρχει ούτε μια λέξη γραμμένη στα ελληνικά. Όλες οι πινακίδες είναι γραμμένες στα αλβανικά και μόνο. Θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε και κάτι από τους επάρχους της περιοχής που διασχίζει ο δρόμος, οι οποίοι σαν τοπικοί άρχοντες και εκπρόσωποι του Ελληνισμού της περιοχής έχουν κάθε θεσμικό δικαίωμα προάσπισης των μειονοτικών δικαιωμάτων. Σημαντικό όμως είναι και το ότι το Ελληνικό κράτος, η επιβλέπουσα αρχή, η κατασκευαστική εταιρεία, κανείς δεν φρόντισε για την εφαρμογή της αναγραφής των πινακίδων και στα Ελληνικά. Οι Αλβανοί, ξέρουμε πως θέλουν να κρύψουν οτιδήποτε το ελληνικό, κατά παράβαση των σχετικών συνθηκών. Εμείς όμως τι κάνουμε, τους αφήνουμε έτσι;
Η Αλβανική παραχάραξη της ιστορίας
Κάθε μέρα εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες τουρίστες από όλες τις χώρες της υφηλίου περνούν από την Κέρκυρα στους Αγίους Σαράντα. Οι περισσότεροι έρχονται με οργανωμένες μονοήμερες εκδρομές. Μεταφέρονται και ξεναγούνται στον αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού όπου ακούνε την αλβανική… εκδοχή της ιστορίας. Οι Αλβανοί ξεναγοί τους σερβίρουν πως το Βουθρωτό ήταν μια αρχαία ιλλυρική (δηλαδή Αλβανική) πόλη, άντε και με κάποια ρωμαϊκά μνημεία. Ούτε λέξη περί Ελληνισμού, Χαονίας κλπ. Οι περισσότεροι τουρίστες δεν είναι ούτε ιστορικοί, ούτε αρχαιολόγοι, είναι απλοί και ανίδεοι, έτσι δέχονται ότι με πάσα σοβαροφάνεια τους λένε. Αν δε υπάρξει και κάποιος που μπορέσει να διακρίνει και ρωτήσει γιατί όλες οι επιγραφές που βλέπει είναι γραμμένες στα ελληνικά, τότε έχουν έτοιμη και την απάντηση. Εκείνη την εποχή, του λένε, τα ελληνικά ήταν διεθνής γλώσσα και όλοι γράφανε στα ελληνικά, να όπως τώρα στα Αγγλικά. Να σημειώσουμε πως ο αρχαιολογικός χώρος του Βουθρωτού βρίσκεται κάτω από την αιγίδα ενός βρετανικού ιδρύματος http://www.butrintfoundation.
Στο κάστρο του Λυκουρσίου, οι επισκέπτες ακούνε πως η επανάσταση του 1878 για την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό δεν ήταν τίποτα άλλο από μια αλβανοελληνική σύρραξη και πως οι Αλβανοί με την βοήθεια των Τούρκων πέταξαν τους Έλληνες στην θάλασσα. Ακόμα στις αρχαιότητες του αρχαίου Ογχήσμου που βρίσκονται δίπλα στην κεντρική πλατεία των Αγίων Σαράντα οι ξένοι μαθαίνουν πως ότι βλέπουν είναι ερείπια εβραϊκής συναγωγής. Τελικά οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες φεύγουν από τους Αγίους Σαράντα χωρίς να έχουν διαπιστώσει ούτε ίχνος ελληνικής παρουσίας. Σαραντίτες επιτέλους ξυπνήστε, οργανώστε έναν πολιτιστικό σύλλογο και αναδείξτε την ελληνικότητα της πόλης σας και την πολιτιστική σας κληρονομιά.
Υπεύθυνος ύλης:
Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση
της Βορείου Ηπείρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου