Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Το μετεκλογικό τοπίο στην Αλβανία και την Εθνική Ελληνική Μειονότητα

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΑΡΚΑ*

*  Το μετεκλογικό κλίμα που δημιουργήθηκε στην Αλβανία ανακούφισε τους πάντες. Ο Έντι Ράμα, στο πρωθυπουργικό διάγγελμά του, πρωτοστάτησε στην καλλιέργεια κλίματος ανοχής, αντί αντιπαράθεσης, δημοκρατίας, αντί αυταρχισμού.  Οι θέσεις του ανάγκασαν και βοήθησαν τον Μπερίσα να κάνει την ιστορική υπέρβαση. Να παραιτηθεί από τα κομματικά αξιώματα. Ο Μπερίσα έφυγε. Η Αλβανία προσπαθεί να αποτινάξει τον εφιάλτη της κακής σκιάς του. Με πολύ πίκρα διαπιστώνουμε ότι ο Μπερισισμός, μένει ισχυρός, εξαγριωμένος, επιθετικός και αντεκδικητικός μόνο στη νοοτροπία της ηγεσίας  της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ. Με ύπουλη τακτική, με εμπαιγμούς και ραδιουργίες, ετοιμάζει το έδαφος υπέρ του στόχου να επιβληθούν για μια ακόμη φορά επί των εθνικών συμφερόντων της Ε.Ε.Μ.. Το όλο σκηνικό  θυμίζει την παροιμία «εκεί που μας χρωστούσανε μα πήραν και το βόδι»!


Πιστεύαμε ότι μετά από τον αποτροπιασμό της ΟΜΟΝΟΙΑΣ - ΚΕΑΔ στις εκλογές, θα υπήρχαν θετικές αντιδράσεις στο πνεύμα που χάραξαν οι μεγάλοι στην Αλβανία. Δυστυχώς, δεν δείχνουν ότι έλαβαν τα μηνύματα - καταπέλτη του Έλληνα ψηφοφόρου. Απεναντίας, άναψαν όλες τις μηχανές για να κρατήσουν με νύχια και δόντια τα «πρωτεία» τους στο σβέρκο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, αναζητώντας οπουδήποτε αλλού τις ευθύνες, εκτός από το… τομάρι τους. Το πράττουν μέσα στον πανικό τους και είναι περισσότερο επικίνδυνοι. Από παντού βλέπουν «εχτρούς, εσωτερικούς και εξωτερικούς». Ακόμα και στο ΥΠΕΞ.  Η κατάσταση αποκαλύπτει το μέγεθος των εθνικών ευθυνών τους, για τις οποίες δεν θα έχουν πού να κρυφτούν.

Άγριος αγώνας λοιπόν για να πείσουν ότι είναι οι αναντικατάστατοι «εκπρόσωποι» του ελληνισμού της Αλβανίας. Στα «ραπόρτα» τους δεν αναφέρονται στην πανωλεθρία στις εκλογές. Το ΚΕΑΔ - ΟΜΟΝΟΙΑ ψήφισαν ένας στους τέσσερις Έλληνες που μετείχαν στις εκλογές. Μαζί με τις ψήφους που έπεσαν στις κάλπες μαζικά στα αλβανοχώρια της ορεινής Λαμπουριάς, για να εκλεγεί ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ πήρε μόλις 13 χιλιάδες ψήφους σε όλη την Αλβανία. Είναι το μικρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από την ίδρυση του κόμματος. Για τέταρτη κατά σειρά θητεία παίρνει καθηλωτικό εκλογικό αποτέλεσμα. Κάθε φορά και πιο αρνητικό, εφόσον κάθε φορά λιγότερο εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Ε.Ε.Μ. και κάθε φορά περισσότερο τα προσωπικά συμφέροντα της ηγετικής ομάδας που στενεύει. Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να σεβαστούν τη λαϊκή εντολή;
Για να στεριώσει τον ισχυρισμό της η ηγεσία συγκρίνει το δικό της εκλογικό αποτέλεσμα με εκείνο του νεοσύστατου ΜΕΓΑ. Όντως, το ΜΕΓΑ δεν πήρε τις αναμενόμενους ψήφους. Κι αυτό είναι ένα κακό μήνυμα, που δείχνει ότι οι Έλληνες έγιναν πολύ δύσπιστοι. Και αυτή είναι καμπάνα που χτυπάει για το ΚΕΑΔ – ΟΜΟΝΟΙΑ!

«Εχθροί, για να σκεπάσουν τον Ήλιο με κόσκινο, είναι το εθνικό κέντρο και οι εκπρόσωποί του στην Αλβανία»!  

Κατά τα συνωμοτικά σενάριά των ακούραστων «συνεργατών» της ηγεσίας, οι Έλληνες διπλωμάτες και κυρίως εκείνος στο Αργυρόκαστρο, μεθόδευσαν και προετοίμασαν το έδαφος, ώστε οι Έλληνες να καταψηφίσουν το ΚΕΑΔ - ΟΜΟΝΟΙΑ. Κατ’ εκείνους, ο διπλωμάτης Αργυροκάστρου, «προλείανε» το έδαφος «για να εξαγοραστούν» οι ψήφοι των Ελλήνων, ώστε το ΚΕΑΔ να μείνει στην ουρά ακόμα και στη Δρόπολη. (Ήρθε τέταρτο μετά από τρία αλβανικά κόμματα). Το «λάθος» των διπλωματών έγκειται στο ότι τόλμησαν να πουν την αλήθεια. Τόλμησαν να προειδοποιήσουν ότι η ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ δεν χαίρει της εμπιστοσύνης των Ελλήνων και θα σωριαστεί. Να πουν την αλήθεια ότι, οι Έλληνες της Αλβανίας, ευρισκόμενοι απέναντι από τη μακρόχρονη ακαμψία μέχρι σκλήρυνση της ηγεσίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ - ΚΕΑΔ για δημοκρατικές αλλαγές και ανάληψη πραγματικών εθνικών ευθυνών, επέλεξαν άλλους τρόπους εκπροσώπησης, οι οποίοι, επισήμαναν οι διπλωμάτες, πρέπει να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά σε όφελος του Ελληνισμού. 
Τώρα υπάρχει κίνδυνος να την πληρώσουν. Απόδειξη η εμπειρία του προξένου στην Κορυτσά. Από ανθρώπους του μηχανισμού «της ηγεσίας», σταλθήκαν στο ΥΠΕΞ χίλιες σελίδες ανώνυμες επιστολές, με κατηγορητήριο ότι «δεν συμπαραστέκονταν» στην ΟΜΟΝΟΙΑ που δεν ήθελε Έλληνες στην Κορυτσά. Το γνωστό θέμα αντιπαράθεσης για την απογραφή πληθυσμού το 2011.

«Εχθροί» είναι τα αλβανικά κόμματα, επειδή οι Έλληνες ψηφοφόροι ψηφίζουν Έλληνες εκπροσώπους σ’ αυτά. Με το «επιχείρημα» αυτό επιδιώκονται τρία - τέσσερα τρυγόνια με ένα σμπάρο. Είναι όμως προσπάθεια, όπου κανείς δεν πείθεται ότι είναι ο γιαλός στραβός. Ο Μπερίσα, κατά την ανώνυμη ηγεσία, είναι κακός «δια της σκανδαλώδους Απογραφής». Η ηγεσία νιώθει καρφί στο σαμάρι την ιστορική γκάφα στην απογραφή και τα φορτώνει σε άλλους. (Η ίδια ξέχασε ότι πήρε λεφτά να κάνει δική της απογραφή και …) Κατηγορεί τον Μέτα και το Ράμα για «ανθελληνικό προφίλ» και λησμονεί ότι είναι οι πλέον κυβερνητικοί εταίροι της. (Η επίθεση του είδους επιβεβαιώνει την υποτιθέμενη απάντηση Ράμα στο Ντούλε ότι «σε έβγαλα από το πουθενά βουλευτή, άρα ξέχνα τα υπουργεία»). 
Η εχθρότητα αυτή με αναφορά το Αργυρόκαστρο είναι ένα ακόμη τρυγόνι. Η περίπτωση Πούλη φόβισε το Ντούλε, ο οποίος δεν μπορεί να δεχτεί την εκλογή ενός νέου, επειδή μπορεί αύριο να τον βάλει στο περιθώριο. Από την άλλη, ο Ντούλες, για να εξασφαλίσει στήριξη από Μέτα και Ράμα στην Αυλώνα, προσανατόλισε τις ψήφους, που ελέγχει στο Αργυρόκαστρο, πότε προς Μέτα και πότε προς Ράμα… 
Κανείς δεν διαφωνεί ότι εξαγοράστηκαν ψήφοι και μεταξύ των Ελλήνων και αυτό είναι κατάντια. Είναι όμως ένας τρόπος αντίδρασης στη συμπεριφορά της «ηγεσίας».  Όλα αυτά τα χρόνια έκανε λαθρεμπόριο τις ψήφους των Ελλήνων για προσωπικά της συμφέροντα! Τώρα οι Έλληνες αποφάσισαν να γίνουν «αφέντες» της ψήφου τους. Να την πουλήσουν οι ίδιοι… Τι χειρότερο κακό θα μπορούσε να συνέβαινε! 

Η ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ, εντόπισε στην ουδετερότητα του ΥΠΕΞ, το «εχθρικό» εθνικό κέντρο. Στην ουσία αποκάλυψε ότι όλο το αντεθνικό της  έργο σε βάρος της Μειονότητας, οικειοθελώς ή μη, είχε αρωγό το εθνικό κέντρο. Κατά τον ίδιο το Ντούλε, χωρίς την στήριξη αυτή, η ήττα του, όχι του Ελληνισμού, είναι βέβαια. Ευτυχώς το ΥΠΕΞ, έστω και αργά κατάλαβε ότι η ταύτιση των εθνικών συμφερόντων της Ε.Ε.Μ. με τη συγκεκριμένη ηγεσία είναι η καταστροφή ενός ακόμα εθνικού θέματος.

«Η ηγεσία» μέρος εσωκομματικών παιχνιδιών στην Ελλάδα

Η ηγεσία του ΚΕΑΔ - ΟΜΟΝΟΙΑΣ έδειξε ακόμα ότι είναι προϊόν της εσωκομματικής αντιπαλότητας, όχι μόνο μεταξύ των ελληνικών κομμάτων, αλλά και του ίδιου του κυβερνόντος κόμματος της Νέα Δημοκρατίας. Υψηλόβαθμο στέλεχός της, τοποθετήθηκε δημοσίως θεωρώντας «διασπαστική» κάθε κίνηση που επιδιώκει τη βελτίωση του επιπέδου εκπροσώπησης της Ελληνικής Μειονότητας. Θεωρεί λογική την αυταρχική, διασπαστική και αντιδημοκρατική ηγεσία του ΚΕΑΔ - ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Θεωρεί ότι η αύξηση της εκλογικής ισχύς των Τσάμηδων είναι προϊόν της συμμετοχής στον ίδιο συνασπισμό και του ΜΕΓΑ (!) λησμονώντας ότι η πολιτική ισχύ των Τσάμηδων ανέβηκε λόγω του ανθελληνικού κλίματος, που πυροδότησε ο Ντούλες μέσω της άτοπης και παράλογης αντιπαράθεσης μαζί τους. Λησμονεί ακόμα ότι το ΜΕΓΑ βρέθηκε σε εκείνο το στρατόπεδο αφού απέρριψε τη συνεργασία μαζί του ο Ντούλες και αφού ο ίδιος ο Ντούλες έβαλε βέτο στο Ράμα για να μη περιλάβει και το ΜΕΓΑ στην ίδια συμμαχία. 

Η ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είναι πλέον ο φράχτης που εμποδίζει το ποτάμι των Ελλήνων να βαδίσει στη φυσική του κοίτη. Εκεί που ο Ελληνισμός πάει να τον πάρει σβάρνα, ο φράχτης αντιστέκεται με αποτέλεσμα το νερό να πηγαίνει σε άλλα χωράφια. 

* Ο Παναγιώτης Μπάρκας είναι δημοσιογράφος – πολιτικός αναλυτής, πρ. Βουλευτής Αλβανίας και πρ. Καθηγητής στο Παν/μιο Αργυροκάστρου.

- - - - - - - - - - - - - - 

«Κλείνει» εκκρεμότητες η κυβέρνηση Μπερίσα ενόψει παράδοσης της εξουσίας το Σεπτέμβριο - Σφοδρή επίθεση από τον Έντι Ράμα

• Ο νικητής των εκλογών της 23ης Ιουνίου Έντι Ράμα, ζήτησε  χθες από τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα, να σταματήσει τη λήψη αποφάσεων της κυβέρνησής του, «σε βάρος του εθνικού πλούτου της χώρας». Σύμφωνα με τον κ. Ράμα, που θα αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού το Σεπτέμβριο, είναι απαράδεκτο η απερχόμενη κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις για τις οποίες, όπως είπε, τιμωρήθηκε αυστηρά από τον αλβανικό λαό. 

Ο κ. Ράμα προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τις εργασίες της Εθνικής Συνέλευσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος. "Είμαι υποχρεωμένος να καλέσω όλες τις επιχειρήσεις να μη συνεχίσουν τη συνεργασία με την κυβέρνηση αυτή, διότι θα είμαστε αυστηροί με οποιοδήποτε προϊόν της συνεργασίας αυτής", προειδοποίησε ο κ. Ράμα. 
Οι δηλώσεις του έγιναν μετά τη διάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο αποφάσισε την αύξηση των μισθών και συντάξεων κατά 11.3%, αλλά και με αφορμή την έγκριση, από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, του σχεδίου κατασκευής του αγωγού ΤΑP, στο αλβανικό έδαφος, καθώς επίσης και την αδειοδότηση έργων κατασκευής υδροηλεκτρικών σταθμών και τοπικών πολεοδομικών σχεδίων.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου