Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

14 Ιουνίου 1944: Μαρτυρική μέρα για την Τσιάτιστα

του δάσκαλου Θοδωρή Παππά
 
Μερικές μέρες στα  υψώματα έξω από το χωριό Τιάτιστα  οι δυνάμεις των Γερμανομπαλίστων προερχόμενες από το ελληνικό έδαφος κατασκόπευαν την κίνηση στο χωριό. Και αφού βεβαιώθηκαν πως το χωριό  είχε εκκενωθεί και παρτιζάνικες δυνάμεις δεν υπήρχαν, κατέβηκαν στο χωριό στις 13 Ιουνίου 1944, βάζουν φωτιά σε δύο σπίτια και λεηλατούν  αρκετά. 

Στη χρονική αυτή στιγμή μια ομάδα παρτιζάνων με τους: Αχιλλέα Τσιάβο, Θωμά Παναγιώτη, Σπύρο Μάστορα, Σταύρο Γάτση, με αρχηγό τον ήρωα του λαού Θοδωρή Μάστορα, ήρθαν σε σύγκρουση με τους Γερμανομπαλίστες στη θέση «Λόφος της Κουμπουλιάς», αντιστάθηκαν, αλλά αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν μπροστά στις υπέρτερες δυνάμεις του εχθρού. Στο δρόμο κατεβαίνοντας για το χωριό συνέλαβαν τον Γιάννη Μάστορα, Παντελή Σιούκα, Βαγγέλη Πάντο και τους σκοτώνουν και κοντά στο μοναστήρι σκοτώνουν και τον Κώστα Ντούβα.

Στις 14 Ιουνίου 1944, ώρα 10:00, η Τσιάτιστα  τυλίχτηκε στις φλόγες και στον καπνό. Στην αρχή βάζουν φωτιά στα σπίτια της κυρίας οδού: σχολείο, καφενεία, μαγαζιά, στρατώνας. Στη συνέχεια πιάνουν  το Χρήστο Παναγιώτη και τον σκοτώνουν, όταν κείνος προσπαθούσε να τους φύγει. Τον τάφο του άνοιξαν οι γονείς του και οι ίδιοι τον έθαψαν.

Απάνθρωπο ήταν το έγκλημα που διέπραξαν  οι Γερμανομπαλίστες, χωρίς να σεβαστούν  τον άνθρωπο, την ηλικία του, καίγοντας  μέσα στο σπίτι της την 80χρονη γριά Ακρίβω Σιώτη.

Μεγάλη ζημιά προκάλεσαν οι Γερμανομπαλίστες στην Τσιάτιστα στις 14 Ιουνίου του 1944. Σκότωσαν 6 άτομα, έκαψαν 48 σπίτια, 2 καλύβες, το χτίριο του μοναστηριού με 8 δωμάτια, άρπαξαν 15ο κεφάλια γιδοπρόβατα, 12 μουλάρια, 2 βόδια, 400 κιλά τυρί, 200 λίτρα, 3000 λίτρα ρακή και πολλά άλλα πολύτιμα είδη, πήραν μαζί τους αρκετούς άντρες όμηρους και έφυγαν.


Την 14 Ιουνίου οι Τσιατιστινοί την  έχουν ονομάσει μαρτυρική ημέρα  και εύχονται: 
Ποτέ να μην  ξαναδούν τα μάτια τους τέτοιες απάνθρωπες πράξεις. 

1 σχόλιο:

  1. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων τιμούμε τους αγώνες των συντοπιτών μας απέναντι στους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές αλλά όχι απαραίτητα και την επιλογή όσων εντάχθηκαν στο παρτιζάνικο του Ενβέρ Χότζα.
    Βέβαια Ο Θόδωρης Μάστορας, ο Λευτέρης Τάλλιος κ.α εντάχθηκαν στο αλβανικό ΕΑΜ γιατί πίστεψαν τις ψεύτικες υποσχέσεις του αλβανικού ΕΑΜ για αυτοδιάθεση της ελληνικής μειονότητας μετά τον πόλεμο.
    Στη συνέχεια όμως όλοι ξέρουμε πια τι συνέβη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή