Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Καιρός να συνέλθουν οι ηγέτες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού…!

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ

* Από την Βορειοηπειρωτική εφημερίδα «ΤΟ ΟΡΑΜΑ» του Θοδωρή Βεζιάνη πληροφορούμαστε για τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία, που διεξήχθησαν στις 23 Ιουνίου 2013.

Ως γνωστόν, νικητής αναδείχτηκε ο Έντι Ράμα, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλό του Σαλί Μπερίσα, πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα σ’ αυτές τις εκλογές, όπως τονίζει η εφημερίδα, είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες της μειονότητας δεν ψήφισαν τα δικά τους κόμματα ΚΕΑΔ (Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και ΜΕΓΚΑ (Κόμμα των Ελλήνων), αλλά αλβανικά κόμματα. Μόνο ένας στους πέντε Βορειοηπειρώτες ψήφισαν ΚΕΑΔ ή ΜΕΓΚΑ. Αποκαρδιωτικό και θλιβερό το γεγονός ότι στην Πάνω Δερόπολη μόνο 14,8% ψήφισαν τα κόμματα που εκπροσωπούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα (ΕΕΜ), ενώ το υπόλοιπο ποσοστό των ψηφισάντων 85,2% ψήφισαν αλβανικά κόμματα.

Μετά την καταμέτρηση των τελικών αποτελεσμάτων από την Αριστερή Συμμαχία του Έντι Ράμα εξελέγησαν οι: Αγγέλης Αναστάσης, Μάρτος Ανδρέας, Τάβος Βαγγέλης και Τζουβάνη Λουίζα (Παπαθανάση).
Μακάρι οι εκλεγέντες βουλευτές να υψώσουν φωνή στην αλβανική Βουλή και να υπερασπίζονται τους συμπατριώτες τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες και να επιμένουν στην απόδοση των κατοχυρωμένων μειονοτικών δικαιωμάτων (πολιτικών, θρησκευτικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, κλπ.), τα οποία δεν σέβονται οι Αλβανοί και συνέχεια τα καταπατούν.

Είμαστε βέβαιοι ότι, με όπλο και θωράκιση την ελληνική τους καταγωγή και την φυλετική τους συνείδηση, θα επιτελέσουν στο ακέραιο το καθήκον τους, θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα αφήσουν ανυπεράσπιστους τους συμπατριώτες τους, οι οποίοι, σε τελευταία ανάλυση, με την ψήφο τους τους ανέδειξαν βουλευτές.

Δυστυχώς, τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν όπως θα έπρεπε για την ελληνική μειονότητα, με το δυσάρεστο αποτέλεσμα να αποτύχουν στις βουλευτικές εκλογές, τόσο το ΚΕΑΔ, το οποίο με δυσκολία εξέλεξε έναν βουλευτή, τον Βαγγέλη Ντούλες, όσο και το άλλο κόμμα το ΜΕΓΚΑ, που δεν εξέλεξε κανέναν! Η αποτυχία ήταν αποτέλεσμα της ξεχωριστής καθόδου των δύο ελληνικών κομμάτων στις εκλογές. Κατά την προεκλογική περίοδο ακολούθησαν ξεχωριστή πορεία και δεν συνενώθηκαν, για να μπορέσουν, με ενωμένες τις δυνάμεις τους, να εκλέξουν δικούς τους Βουλευτές.
Οι μικροφιλοδοξίες, οι εγωισμοί, τα προσωπικά μικροσυμφέροντα, δεν τους επέτρεψαν να ομονοήσουν και με κοινή αγωνιστική προσπάθεια να αναδείξουν τις δυνατότητες και τη δύναμη της μειονότητας.
Άρχισαν οι αντιπαλότητες, τα χτυπήματα και τα αλληλομαχαιρώματα, με τελική κατάληξη το ατυχές γεγονός.

Όπως, πολύ σωστά, γράφει πρωτοσέλιδα η εφημερίδα «ΤΟ ΟΡΑΜΑ»: «Κατανάλωσαν τις δυνάμεις τους πολεμώντας και συκοφαντώντας ο ένας τον άλλον. Συνεπώς, μειώθηκε η δύναμη και των δύο κομμάτων».
Ήταν επόμενο λοιπόν το δυσάρεστο και καταστρεπτικό αποτέλεσμα. Δύο κόμματα στον Βορειοηπειρωτικό χώρο, τα οποία αντιμάχονται, λοιδορούνται μεταξύ τους, υποβλέπονται και αλληλοκατηγορούνται, δημιουργούν και στους Έλληνες ψηφοφόρους ανάλογα συναισθήματα συμπάθειας ή αποστροφής στο καθένα από τα κόμματα, με συνέπεια την απρόσμενη και οδυνηρή κατάληξη.

Γράφαμε, συνεχώς, πριν από τις εκλογές, ότι ο τόπος δεν αντέχει δυο αντιμαχόμενα κόμματα. Δεν εισακουστήκαμε και, μάλιστα, έγινα αποδέκτης κατηγοριών, ότι κατατρύχομαι από παλιά συμπλέγματα και με τα γραπτά μου δεν βοηθάω τους ανθρώπους μας. Τα πράγματα δεν είναι έτσι, είναι πολύ διαφορετικά, άλλωστε τα αποτελέσματα, δυστυχώς, με δικαίωσαν.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έγιναν σφάλματα και από τις δυο πλευρές. Μακάρι, το πάθημα να γίνει μάθημα. Να συνέλθουν οι ηγέτες του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, να αφήσουν στη λήθη το παρελθόν, να ενωθούν και αδελφωμένοι να προασπίσουν τα συμφέροντα της μειονότητας.

Οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες, πολίτες του αλβανικού κράτους, δεν πρέπει να διαχωρίζονται σε σοσιαλιστές, δημοκράτες ή και σε άλλες πολιτικές παραφυάδες. Σημαία και σύμβολό τους μόνο η Βορειοηπειρωτική ιδέα και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του τόπου. Κάθε παρέκκλιση ή απόκκλιση από τον στόχο αυτόν αποβαίνουν επιζήμιες για τους ανθρώπους και τον τόπο.
Μετά, μάλιστα, από το άσχημο αποτέλεσμα των εκλογών, ας σταματήσουν τα στελέχη της μειονότητας να συνεχίζουν τα διχαστικά συνθήματα και να δέχονται «δελεαστικές προτάσεις» από όπου και αν προέρχονται.

Ίσως, με όσα έγραφα προεκλογικά και γρηγορότερα, να στενοχώρησα και να δυσαρέστησα αρκετούς συμπατριώτες. Πρόθεση και επιθυμία μου, όπως και πολλών άλλων, ήταν και παραμένει να είναι, η ομόνοια, η σύμπνοια, η αλληλεγγύη, η συναδέλφωση και η από κοινού αντιμετώπιση της βουλιμίας των Αλβανών να απορροφήσουν την μειονότητα και να εξουδετερώσουν κάθε αυτόνομη προσπάθεια των βορειοηπειρωτών.
Θα πρέπει να καταστήσω γνωστό ότι, όσο ο Θεός θα με κρατάει στη ζωή, θα αγωνίζομαι για την σύμπνοια και ομόνοια των συμπατριωτών μας, γιατί μόνο μονιασμένοι και αγαπημένοι θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ποικίλα προβλήματα του τόπου και να θέσουμε φραγμούς, να αποδυναμώσουμε όλους εκείνους που επιθυμούν τον αφανισμό μας.

Οι δυσμενείς επιπτώσεις από τις παρατηρούμενες διχοστασίες στην μειονότητα είναι εμφανείς και δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις. Ο δρόμος για την αυτοσυνειδησία των ηγετών του ελληνικού στοιχείου είναι μακρύς και δύσβατος. Αυτό, όμως, είναι το μερίδιο της δικής τους ευθύνης. Να κατανοήσουν πια ότι η ενδοοικογενειακή διαμάχη και αντιπαλότητα δεν είναι απλώς άχρηστη, αλλά είναι και εθνικώς επιζήμια.

Αντί να αναλώνονται σε υποκειμενικές αλληλοκατηγορίες, θα πρόσφεραν ουσιαστική βοήθεια στον εαυτό τους και στην μειονότητα με μια αυτοκριτική για τις ενέργειές τους, που θα έβαζε τα θεμέλια για ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τους ίδιους και τον κόσμο που εκπροσωπούν.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου