Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Ερώτηση Βουλευτή Χ.Α. Χρήστου Παππά για την βεβήλωση ελληνικών και χριστιανικών μνημείων στη Β. Ήπειρο

ΠΡΟΣ
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Βάρβαρη καταστροφή αρχαιοελληνικών και βυζαντινών μνημείων στη Βόρειο Ήπειρο»

Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, άγνωστοι κατέστρεψαν τους αρχαίους τάφους στον τύμβο του Βαλιαρέ, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Αργυρόκαστρο. Η ισοπέδωση των τάφων έγινε με βαρύ σκαπτικό μηχάνημα, ενώ οι δράστες αφαίρεσαν πρώτα τα κτερίσματα των τάφων πριν τους καταστρέψουν ολοκληρωτικά. Κατά τους αρχαιολόγους πρόκειται για σημαντικότατη απώλεια, δεδομένου ότι ο τύμβος ήταν πυραμιδοειδής και ο αριθμός των τάφων υπολογίζεται στους έντεκα. 
Εξίσου εξοργιστικό είναι και το έτερο περιστατικό που έλαβε χώρα στο Βουνό της Χειμάρρας, στον ιερό ναό του Αγίου Μιχαήλ, που πλέον χρησιμοποιείται ως στάβλος. Σύμφωνα με αποκαλυπτική φωτογραφία εντός του ναού και μπροστά από το ιερό βήμα βόσκει ένας συμπαθής γάιδαρος. «Η κατάσταση με τους γαϊδάρους να περιφέρονται αμέριμνα μέσα στο ναό αντικατοπτρίζει όχι μόνο την κατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της κοινωνίας στην Αλβανία», σύμφωνα με τοπική ιστοσελίδα.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1) Είναι σε γνώση των ανωτέρω χαρακτηριστικών περιστατικών βεβήλωσης το ελληνικό προξενείο Αργυροκάστρου και η ελληνική κυβέρνηση εν γένει; Αν όχι, γιατί; και αν ναι, σε ποιες ενέργειες προέβη προς την Αλβανική πλευρά;

2) Με ποιον τρόπο διαφυλάσσεται η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, η ευρισκόμενη εκτός των σημερινών συνόρων;

Αθήνα, 24/07/2013

Ο Ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας

ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου