Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Ερώτηση Βουλευτή Χ.Α. Χρ. Παππά για την τοποθέτηση ελληνόγλωσσων πινακίδων στη Βόρειο Ήπειρο

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Τοποθέτηση ελληνόγλωσσων πινακίδων στη Βόρειο Ήπειρο»

Οι Άγιοι Σαράντα είναι πανάρχαια ελληνική γη. Υπάρχει εκεί αδιάλειπτη παρουσία γηγενούς ελληνικού πληθυσμού εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Ο ελληνισμός ήκμασε στην περιοχή των Αγίων Σαράντα και αψευδής μάρτυρας είναι τα τεκμήρια υψηλού πολιτισμού που ευρίσκονται μέχρι σήμερα. Εξίσου αδιάλειπτη είναι και η χρήση της ελληνικής γλώσσας στις πόλεις και τα χωριά του νομού Αγίων Σαράντα. 
Παρά ταύτα, στον οδικό άξονα Μαυρομάτι - Γέφυρα Κρανιάς (που κατασκευάστηκε με ελληνικά κεφάλαια και με εργασίες ελληνικής τεχνικής εταιρίας και διασχίζει την περιοχή του Βούρκου με τα χωριά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας) οι οδικές πινακίδες είναι γραμμένες στα αλβανικά και μόνο. πρέπει να είναι γραμμένες και στην γλώσσα της μειονότητας. Σε όλο το μήκος του οδικού άξονα δεν υπάρχει ούτε μια λέξη γραμμένη στα ελληνικά. 
Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί τον ορισμό της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί μειονοτικών δικαιωμάτων που προβλέπει ότι στις περιοχές όπου διαβιεί η μειονότητα οι οδικές πινακίδες πρέπει να είναι γραμμένες και στην γλώσσα της μειονότητας.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1) Για ποιο λόγο το Ελληνικό κράτος δεν μερίμνησε για την αναγραφή των πινακίδων και στα Ελληνικά;
2) Οι Αλβανοί, ξέρουμε πως θέλουν να κρύψουν οτιδήποτε το ελληνικό, κατά παράβαση των σχετικών συνθηκών. Εμείς όμως τι κάνουμε, γιατί τους αφήνουμε έτσι;
3) Ποια μέτρα θα λάβουν για την τοποθέτηση δίγλωσσων πινακίδων (αλβανικά-  ελληνικά) Μαυρομάτι - Γέφυρα Κρανιάς, αλλά και γενικότερα για την ενίσχυση της ελληνοφωνίας στον νομό Αγίων Σαράντα;

Αθήνα, 15/07/2013
Ο Ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


www.xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου