Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Αποστολή του ΔΝΤ στην Αλβανία

Ανέλαβε δράση από σήμερα στα Τίρανα αποστολή του ΔΝΤ η οποία αρχικά θα προβεί σε αποτίμηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.Η έναρξη της δραστηριότητας του ΔΝΤ συμπίπτει με τις πολιτικές αλλαγές στην Αλβανία, με τους Σοσιαλιστές πλέον στην εξουσία, οι οποίοι είχαν προαναγγείλει κατά την προεκλογική περίοδο την επιστροφή του ΔΝΤ.

Η εφημερίδα «Shqip» σε σημερινό άρθρο της κάνει λόγο για «πολιτικό παιχνίδι για το ποίος έστειλε την πρόσκληση για την επιστροφή της αποστολής στα Τίρανα».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αρντιάν Φουλάνι λέει ότι η πρόσκληση προς το ΔΝΤ έγινε από τον ίδιο και τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Ριντβάν Μπόντε».
Η εφημερίδα γράφει ωστόσο ότι «ο κ. Μπόντε, ο οποίος έχει εξαφανιστεί και δεν εμφανίζεται δημοσίως, είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υπάρχει οικονομική κρίση στη χώρα, ενώ τώρα απαιτεί τη βοήθεια του ΔΝΤ».

Το 2009, το πρακτορείο Reuters ζήτησε ένα σχόλιο από τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα για την παρουσία του ΔΝΤ.
Ο κ. Μπερίσα δήλωσε τότε ότι «το ΔΝΤ φοβίζει τις επιχειρήσεις», ενώ ο κ. Ράμα είχε δηλώσει ότι «όταν αναλάβει την εξουσία θα ανανεώσει τη συμφωνία συνεργασίας με το ΔΝΤ».
Ένα χρόνο αργότερα, ο κ. Μπερίσα ακύρωσε τη συμφωνία συνεργασίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είχε δηλώσει τότε ότι «οι προτάσεις του ΔΝΤ είναι απαράδεκτες».
Οι Σοσιαλιστές που αναδείχθηκαν νικητές στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου και θα σχηματίσουν κυβέρνηση τον Σεπτέμβρη, κατηγορούν τον απερχόμενο πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα ότι αφήνει πίσω του «καμμένη γη» από οικονομικής άποψης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου