Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: ΣΒΗΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ


Γράφει ο  ΓΙΩΡΓΟΣ  ΧΑΡΒΑΛΙΑΣ



ΟΥΤΕ  20.000  ψήφους δεν κατόρθωσαν να μαζέψουν αθροιστικά τα δύο κόμματα της μειονότητας στις πρόσφατες αλβανικές εκλογές, αποδεικνύοντας ότι στο πέρασμα του χρόνου η επιρροή του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στα πολιτικά πράγματα της γειτονικής χώρας εξανεμίζεται.

ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ  αποτύπωμα της μειονότητας θα μπορούσε, χωρίς υπερβολή, να είναι δεκαπλάσιο, αν δεν συνέτρεχε μια σειρά λόγων που στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών οδήγησε στο περιθώριο την πολιτική παρουσία Βορειοηπειρωτών στο Αλβανικό Κοινοβούλιο.

ΚΑΠΟΙΟΙ αποδίδουν τη «χαμηλή εκλογική πτήση» στο διχασμό της μειονότητας μεταξύ δύο σχημάτων, ενός παραδοσιακού (ΚΕΑΔ), που αυτή τη φορά προτίμησε τη σύμπραξη με τους νικητές Σοσιαλιστές  του Εντι Ράμα και του νεοπαγούς Μέγκα,που αναγκάστηκε  να συμπορευτεί με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, όπως ακριβώς είχε πράξει στις προηγούμενες εκλογές το ΚΕΑΔ.

ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ανόητοι, συμπεριλαμβανομένων δυστυχώς και μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου(!), απέδωσαν  απαράδεκτους, απαξιωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς  στο μικρότερο ελληνικό κόμμα, επειδή τάχα «ανέχθηκε» να κατέβει σε συνασπισμό με «Τσάμηδες», παραγνωρίζοντας ασφαλώς ότι «Τσάμηδες»  και εθνικιστές υπήρξαν στους συνδυασμούς και των δύο αλβανικών κομμάτων εξουσίας.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ  Υπουργείο Εξωτερικών, με προσωπική παρέμβαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αποφάσισε ορθά να τηρήσει ίσες αποστάσεις και προς τα δύο κόμματα  της Ομογένειας, βοηθώντας αναλογικά στο μέτρο που η εξαιρετικά  δυσχερής κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας επέτρεπε.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ το πολύ καλύτερα οργανωμένο ΚΕΑΔ και η πολιτική οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ, παρότι βρέθηκαν στο στρατόπεδο των νικητών, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις 15 χιλιάδες ψήφους, ενώ το νεοσύστατο Μέγκα, χωρίς στοιχειώδη χρηματοδότηση, «φρέναρε» στο 1/3 της δύναμης του ΚΕΑΔ, χωρίς να είναι γνωστοί οι ακριβείς  αριθμοί, λόγω κρουσμάτων νοθείας και μαζικής ακύρωσης ψηφοδελτίων στις μειονοτικές περιοχές.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ  επιδόσεις και των δύο ελληνικών κομμάτων ήταν κάτι παραπάνω από απογοητευτικές. Το ΚΕΑΔ, συρρικνώνοντας διαρκώς τη δύναμή του, κατάφερε, μέσω πολιτικής συμφωνίας, να εκλέξει τον αρχηγό του Βαγγέλη Ντούλε, που χρόνια  τώρα εκπροσωπεί τη μειονότητα στα αλβανικά βουλευτικά έδρανα, χωρίς να συγκινεί  πλέον την πλειονότητα των Βορειοηπειρωτών. Ταυτόχρονα 3-4 άλλοι βουλευτές ελληνικής καταγωγής βρέθηκαν να εκλέγονται με τα μεγάλα αλβανικά κόμματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπηρετήσουν με πάθος τα συμφέροντα της μειονότητας...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αμφιβολία ότι, αν υπήρχαν βούληση, οργάνωση και μέσα, όχι τώρα που η Ελλάδα είναι γονατισμένη, αλλά στο διάστημα των περασμένων ετών, η μειονότητα θα αποτελούσε ρυθμιστικό παράγοντα στην αλβανική πολιτική ζωή.

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ κόμματα της Αλβανίας μπορούσαν άνετα να ξεπεράσουν τις 100 χιλιάδες ψήφους και να εκλεγούν πάνω από 5 βουλευτές. Αντιθέτως, αυτό συνέβη με τους «Τσάμηδες» που αν και λίγες χιλιάδες, διαθέτουν πλέον ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ζουν σήμερα πάνω από 250 χιλιάδες Βορειοηπειρώτες, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε καθεστώς διπλής υπηκοότητας. Από αυτούς «μετακινήθηκαν» για τις εκλογές, που συνέπιπταν  και με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, μόλις οι 50 χιλιάδες. Και το τραγικότερο; Οι περισσότεροι από αυτούς ψήφισαν αλβανικά κόμματα!


Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ είναι θλιβερή και ας μη γελιόμαστε, δεν έχει να κάνει με την έλλειψη εθνικής συνείδησης αυτών των ανθρώπων. Με την απάθεια και την αδιαφορία της ελληνικής Πολιτείας έχει να κάνει που οργάνωσε... Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει ζωντανή την πιο περήφανη κοιτίδα Ελληνισμού, λίγο έξω από τα σύνορά μας...... 

7 ΙΟΥΛΙΟΥ  2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου