Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Ούτε ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην κυβέρνηση Ράμα!



Ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα παρουσίασε, σήμερα, το νέο κυβερνητικό σχήμα, με αντιπρόεδρο τον Νίκο Πελέσι, νυν δήμαρχο Κορυτσάς και υπουργό Οικονομικών των Σκελκίμ Τσάνι, πρώην διοικητή της Τράπεζας της Αλβανίας. 
Το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης του Ιλίρ Μέτα, ο οποίος είναι ο κύριος εταίρος του αριστερού συνασπισμού που κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου, αναλαμβάνει πέντε υπουργεία: Δικαιοσύνης, Μεταφορών, Γεωργίας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο για θέματα Ένταξης.

Στη νέα κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένας ελληνικής καταγωγής υπουργός, αν και το ΚΕΑΔ - σύμφωνα με την προεκλογική συμφωνία - θα αναλάμβανε ένα από τα υπουργεία στη νέα κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλε δεν έχει προβεί σε εξηγήσεις σχετικά με το τι συνέβη κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της αριστεράς.


Η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου έχει ως εξής: Αντιπρόεδρος Νίκο Πελέσι, υπουργός Οικονομικών Σκελκίμ Τσάνι, Εσωτερικών Σαμίρ Ταχίρι, Εθνικής Άμυνας Μίμι Κοδέλι, Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, Δικαιοσύνης Νασίπ Νάτσο, Οικονομικής Ανάπτυξης Αρμπέν Αχμέτι, Βιομηχανίας Νταμιάν Γκικνούρι, Μεταφορών Έντμοντ Χατζηνάστο, Γεωργίας Έντμοντ Παναρίτι, Υγείας Ιλίρ Μπέκια, Παιδείας και Αθλητισμού Λιντίτα Νίκολλι, Πολιτισμού Μιρέλα Κουμπάρο, Περιβάλλοντος Λεφτέρ Κόκα και Ένταξης Κλαιντ Γκιόσα.


Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ράμα, το 90% των μελών της κυβέρνησης αναλαμβάνουν για πρώτη φορά υπουργικά καθήκοντα και το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχήμα έχει περισσότερες γυναίκες από ό,τι κάθε προηγούμενο.
Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, όποιος έχει αναλάβει υπουργικά καθήκοντα θα πρέπει να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Το σχόλιο μας: Ο Ντούλε μπορεί να μην αντέδρασε επίσημα ακόμα, αλλά επικοινωνιακά έδειξε σημάδια αντίδρασης η Ομόνοιας, που χαρακτήρισε "κακό οιωνό" τον μη διορισμό κάποιου Έλληνα μειονοτικού και συγκεκριμένα μέλους του ΚΕΑΔ σε υπουργικό θώκο. 
Απορίας άξιον είναι όντως ότι ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας δεν υπουργοποίησε ούτε ένα μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ακόμα κι από αυτά που πολιτεύτηκαν με το Σοσιαλιστικό Κόμμα ή το LSI (Αγγελής, Μάρτος, Τάβος, Τζουβάνη). Έτσι μετά από οκτώ χρόνια στην αλβανική κυβέρνηση δεν θα υπάρχει στέλεχος ελληνικής καταγωγής, αν και συνήθως διοριζόταν από το 1997 και έπειτα. 
Κατά την οκταετή θητεία του ως πρωθυπουργός ο Μπερίσα που ονειρεύεται την Αλβανία μέχρι την Πρέβεζα τοποθετούσε, έστω για τα μάτια του κόσμου ή για το ευρωπαϊκό προφίλ της κυβέρνησης του έναν Έλληνα στη θέση του Υπουργού Εργασίας, αρχικά από πρόταση του ΚΕΑΔ (Κώστας Μπάρκας, Αν. Ντούρος) και έπειτα από το ίδιο το κόμμα του (Σπ. Ξέρρας). 
Τώρα ανέλαβε ο Ράμα που δηλώνει με καμάρι ότι έχει το καλύτερο πρόγραμμα για το τσάμικο, ο οποίος δεν έβαλε στην κυβέρνηση όχι μόνο κάποιον σύντροφο του ΚΕΑΔ αλλά ούτε και από το κόμμα του. 
Ίσα ίσα που θα υπάρχουν και "πατήματα" για να καταδικάσουμε πιο εύκολα την αλβανική πολιτική...
Πλέον δεν αποκλείεται να δούμε στη συνέχεια νέες ηρωικές δηλώσεις - πυροτεχνήματα από το ΚΕΑΔ - Ομόνοια περί καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΕΕΜ και άλλα τέτοια ηρωικά. Αν και δεν νομίζουμε ότι οι "αποκλειστικοί" μας θα μείνουν απογοητεύμενοι και κάτι θα πάρουν από τη μοιρασιά στις καρέκλες των δημόσιων υπηρεσιών.
Πάντως πήραμε μία πρώτη γεύση από την Ομόνοια με μία άμεση αντίδραση της:

Ανακοίνωση Τύπου

 Θέμα: Eπιφυλάξεις  για τη σύνθεση του εν δυνάμει Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον κ. Έντι Ράμα.

 Η σημερινή ανακοίνωση του εν δυνάμει Πρωθυπουργού κ. Έντι Ράμα, περί της σύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος, όπως πρόκειται να το προτείνει προς θεσμική έγκριση κατά τον επερχόμενο Σεπτέμβρη, δημιουργεί εύλογες απορίες και εντείνει τις επιφυλάξεις στους κόλπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. 

Η μη συμπερίληψη άμεσα στο κυβερνητικό σχήμα με υπουργικό χαρτοφυλάκιο μέλους της ΕΕΜ, καθώς μάλιστα  τούτο αποτελεί πρακτική απ’ την ομαλή μετάβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες το 1991 και δώθε, άλλο τόσο άμεσα προτεινόμενου απ’ την Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ,  είναι κακός οιωνός.

Οι επιφυλάξεις μας έγκεινται και αφορούν προφανώς στο κατά πόσο οι δυνάμεις που αναλαμβάνουν τη νέα διακυβέρνηση έχουν τη βούληση και θα εργαστούν για την παραπέρα προαγωγή των δικαιωμάτων της ΕΕΜ. Τούτο μάλιστα σύμφωνα με τα ισχύοντα στην ΕΕ έναντι της οποίας και της διαδικασίας παραπέρα ενταξιακής προσέγγισης   μ’ αυτή, η Αλβανική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη. Οι σημερινές εξελίξεις πάντως θέτουν σοβαρά ερωτηματικά και ρίχνουν σκιά δυσπιστίας.

Κατόπιν τούτων ως ΟΜΟΝΟΙΑ καλούμε την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – ΚΕΑΔ να σταθμίσει την πολιτική της στάση με βάση τις σημερινές εξελίξεις. Δεν γίνεται λόγος για μικροπολιτικό συμφέρον αλλά για ζητήματα αρχών που αφορούν μάλιστα το ευαίσθητο περιβάλλον της θέσης της ΕΕΜ.

Αγ. Σαράντα, 31 Ιουλίου 2013
Εκ’ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου