Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

39 χρόνια από τον όλεθρο που σκόρπισε ο Αττίλας στην Κύπρο

Τριανταεννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, Σάββατο, από το μαύρο πρωινό της 20ης Ιουλίου του 1974, που οι ορδές του Αττίλα εισέβαλαν στην Κύπρο, σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή. Σχεδόν 4.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες αγνοούνται και 200.000 εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους. Επί 39 χρόνια η Τουρκία με τη βία των όπλων συνεχίζει να κρατά υπό κατοχή το 40% της Κύπρου.
Στις 5.30 το πρωί, ώρα κατά την οποία άρχισε η εισβολή, ήχησαν οι σειρήνες στις ελεύθερες περιοχές, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.
Πολιτεία και λαός με μνημόσυνα, δεήσεις και άλλες εκδηλώσεις αποτείουν φόρο τιμής στους πεσόντες κατά την εισβολή και διαβεβαιώνουν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί  μέχρι τη δικαίωση και την ελευθερία.
Το επίσημο μνημόσυνο τελέστηκε στην Εκκλησία Παναγιάς Φανερωμένης στη Λευκωσία. Του μνημόσυνου προέστη  ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και παρέστησαν  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρέσβης της Ελλάδας, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, οι πολιτειακές και στρατιωτικές αρχές καθώς και συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων. Ακολούθησε  κατάθεση στεφάνων. Εξάλλου, με ανακοινώσεις τους, οι πολιτικές δυνάμεις καταδικάζουν για άλλη μια φορά την Άγκυρα για την επεκτατική της πολιτική.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη στις 8 το πρωί στην  επιμνημόσυνη δέηση,  για τους αξιωματικούς και οπλίτες πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, που έγινε στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.
Την επιμνημόσυνης δέησης, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και από εκπροσώπους των ελλαδικών Αρχών, Συνδέσμων, πολιτικών κομμάτων και άλλους.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε παράκληση για την απελευθέρωση του νησιού μας από τον Τούρκο εισβολέα, την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και τη διακρίβωση της ζωής όλων των αγνοουμένων από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, στον Ιερό Ναό Φανερωμένης. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε  ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.
Δύο κηδείες αγνοουμένων
Κηδεύτηκαν εξάλλου το πρωί δύο αγνοούμενοι, τα οστά των οποίων ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA
Στις 11:00 τελέστηε στον Ιερό Ναό Παναγίας Οδηγήτριας στο Παλιομέτοχο, η κηδεία του Αγνοούμενου Παναγιώτη Πουλλή από τη Περιστερωνοπηγή Αμμοχώστου, πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή, τα οστά του οποίου βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο κοντά στο χωριό Γαϊδουράς.
Την ίδια ώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο συνοικισμό της Αυγόρουτελέστηκε η κηδεία του Αγνοούμενου Παναγιώτη Χριστοδούλου (Ψαθά) από το Αρναδί τα οστά του οποίου βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο σε περιοχή μεταξύ των χωριών Γαϊδουράς και Στύλλων
Μήνυμα Έλληνα ΥΠΕΞ

Σε μήνυμά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

«Ο τερματισμός της κατοχής και των συνεπειών της, η επανένωση της Κύπρου μέσω μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ιδιότητας της Κύπρου ως Κράτους Μέλους της ΕΕ παραμένει ο στόχος της Ελλάδας για την οποία το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της» τονίζει.

Και συνεχίζει: «Σε αυτές τις πλέον αντίξοες συνθήκες η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια την αντοχή της αλλά και εξελίχθηκε σε παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελληνική Κυβέρνηση και όλος ο ελληνικός λαός θα συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Κύπρου. Όσοι έχουν πιστέψει ότι οι τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας και της Κύπρου θα προκαλέσουν μεταβολή της πολιτικής μας στο Κυπριακό πλανώνται οικτρά».


Χρυσή Αυγή: Να ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου

Να ανοίξει τώρα ο φάκελος της Κύπρου, ζητεί η Χρυσή Αυγή σημειώνοντας πως παρά τα επίσημα και πιεστικά αιτήματα της, η Βουλή κρατά κρυμμένα όλα τα στοιχεία για αυτή τη μείζονα εθνική υπόθεση. «Η προδοσία της Κύπρου παραμένει το πιο σκοτεινό μυστικό της μεταπολίτευσης και βαραίνει το καθεστώς που και σήμερα συνεχίζει να προδίδει τη χώρα. Τιμή και Δόξα στους Ήρωες της ΕΛΔΥΚ, της Εθνικής Φρουράς, της Α’ Μοίρας Καταδρομών και σε όλους τους μαχητές που έδωσαν το αίμα τους για την Ελευθερία και την Ένωση», προσθέτει.

 με πληροφορίες από sigmalive και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου