Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Μετέτρεψαν σε στάβλο Ιερό ναό στο Βούνο της Χειμάρας!



• Οι προκλήσεις Αλβανών σε βάρος των Ελλήνων και εν γένει των Ορθοδόξων Χριστιανών της Αλβανίας συνεχίζονται, τροφοδοτούμενες σε μεγάλο βαθμό και από τις εθνικιστικές εξάρσεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος. 

Μετά τις αλλεπάλληλες κλοπές σε εκκλησίες της Βορείου Ηπείρου, που παραμένουν ανεξιχνίαστες καθώς στις έρευνες που γίνονται δεν διακρίνονται για τον ιδιαίτερο ζήλο τους οι Αλβανικές αστυνομικές Αρχές, τώρα διαπιστώνονται και κρούσματα βεβήλωσης των Ιερών Ναών, από άθεους ή μουσουλμάνους.  Το τελευταίο περιστατικό λαμβάνει χώρα στο Βούνο της Χειμάρας, όπου ο Ιερός Ναός του Αγίου Μιχαήλ, χρησιμοποιείται σαν… στάβλος!

Την αποκάλυψη κάνει η ιστοσελίδα Himara.gr, η οποία και δημοσιεύει φωτογραφία με έναν γάιδαρο εντός του Ναού και μπροστά από το Ιερό Βήμα. «Η κατάσταση με τους γάιδαρους να περιφέρονται αμέριμνα μέσα στο ναό, αντικατοπτρίζει όχι μόνο την κατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και της κοινωνίας στην Αλβανία», σημειώνει η ιστοσελίδα. 
Η χρησιμοποίηση του Ναού, ως στάβλου  έγινε από βοσκούς της περιοχής, οι οποίοι για το σκοπό αυτό ξήλωσαν την πόρτα, ώστε να μπορούν  όπως δικαιολογήθηκαν να προστατεύονται τα ζώα από τη ζέστη που επικρατεί έξω!

Πρώτος διδάξας σε τέτοιες συμπεριφορές ήταν ο Εμβέρ Χότζα, που είχε μετατρέψει το σύνολο των εκκλησιών σε στάβλους ή αποθήκες. Ωστόσο το φαινόμενο είχε εκλείψει τα τελευταία χρόνια με την έντονη δραστηριοποίηση της Αλβανικής Αρχιεπισκοπής που ανακαίνισε πολλούς Ιερούς ναούς και μοναστήρια και ανακατασκεύασε εκ βάθρων άλλα.  Οι ακραίες συμπεριφορές δεν έχουν εκλείψει και επαναλαμβάνονται όπως αποδεικνύεται, με την ανοχή των αρμόδιων αρχών.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Το σχόλιο μας: Οι δράστες στην προκειμένη περίπτωση είναι "βοσκοί της περιοχής" κι αυτό αποτελεί ανησυχητικό στοιχείο. Τι σημαίνει "βοσκοί της περιοχής"; Είναι Χιμαραίοι - Βουνιώτες αυτοί που βάζουν τα γαϊδούρια στην εκκλησία; ή βοσκοί φερμένοι από τη Λιαμπουριά από τους ντόπιους ιδιοκτήτες κοπαδιών; 
Από την άλλη αν λάβουμε σοβαρά υπόψιν τα αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, οι ψηφοφόροι του Δήμου Χιμάρας έδειξαν ότι μάλλον τους έλειψε η εποχή του Χότζα... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου