Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Να γνωρίσουμε τους Βορειοηπειρώτες καλλιτέχνες: Ο Οδυσσέας Παπάς, ο σιωπηλός γλύπτης

Από την ορεινή Μάλτσιανη των Ριζών, του Νομού των Αγίων Σαράντα κατάγεται ο Οδυσσέας Παπάς. Ο Βορειοηπειρώτης γλύπτης που μιλάει με τα άψυχα όντα: με το μάρμαρο και την πέτρα. Με τον ορείχαλκο και το αλουμίνιο. Και τους δίνει μορφή. Τους δίνει νόημα. Τους δίνει «ζωή». Γιατί μόνον η μιλιά - το μέσω επικοινωνίας με το γύρω κόσμο - τους απουσιάζει.

Ένας γελαστός και καλοσυνάτος νέος, με την πλατιά του παρατηρητικότητα. Την βαθιά  και γεμάτο νόημα σκέψη του. Σιωπηλός. Περισσότερο από σιωπηλός. Δεν του αρέσει να μιλούν γι’ αυτόν, παρά να μιλά αυτός για τους άλλους. Τους συναδέλφους του και την τέχνη γενικά. Στερείται του αυτοεπαίνου και προηγείται της εργατικότητας. Κάθε του έργο και μια ανάσα. Κάθε του έκθεση και μια ανακούφιση.

Τονίσαμε, σε προηγούμενο γραπτό, πως για την έκθεσή του στην πόλη των Αγίων Σαράντα και το  έργο του, γενικά, θα μιλήσουμε μια άλλη φορά. Ήταν μια υποχρέωση μας. Και αξίζει ν’ αναφερθείς και να προβάλλεις πρόσωπα αξιόλογα Βορειοηπειρωτών που με τον αγώνα, την εργατικότητα, την σταδιοδρομία τους λαμπαδηδρομούν και αναβαθμίζουν όχι μόνον όνομα του Βορειοηπειρώτη, αλλά και ολόκληρης της ιδιαίτερης πατρίδας τους, την Βόρεια Ήπειρο. Την βαρυαλγούσα την πονεμένη, την λεβεντογέννα την ξακουστή.  
Κι ο Οδυσσέας είναι ένας απ’ αυτούς. Που με τα έργα και τις εκθέσεις του, αναγκάζει τον επισκέπτη να προσφωνήσει το όνομα της Βορείου Ηπείρου. «Εύγε στο Βορειοηπειρώτη, τον Οδυσσέα, με την άριστη, την ποικιλία και την σύγχρονη τέχνη που μας παρουσιάζει» κι άλλα τέτοιου είδους θα διαβάσεις στο βιβλίο των εντυπώσεων.

22 τα έργα του που προβλήθηκαν στην τελευταία έκθεση, που συνεχίζουν να την επισκέπτονται δεκάδες, ξένοι και ντόπιοι, στην Πινακοθήκη των Αγίων Σαράντα. Μια έκθεση με μυρωδιά θάλασσας. Μια έκθεση και με μυρωδιά από την αρχαία μυθολογίας μας. Με τον «Τρίτωνα», την «Ευρώπη», τις «Γοργόνες» να λάμπουν ακόμα περισσότερο. Έργα στο μπρούντζο και η «Γέννηση της Αφροδίτης» στο αλουμίνιο.

Η έκθεση αυτή έρχεται ως συνέχεια των ατομικών εκθέσεων  στην Παιανία Αττικής το 2000, στη Βούλα το 2006, στους Αγ. Σαράντα το 2009 και των  κοινών εκθέσεων  στο Ζάππειο το 2000, στην Καλλιθέα το 2002, στο Wiesbanten Γερμανίας το 2002, στον Παρνασσό το 2004, στην Τεχνούπολη Αθηνών 2009, στους  Άγιους Σαράντα 2012.

Η απόδοση της τέχνης του στέφτηκε με επιτυχία.  Το μαρτυρούν οι έπαινοι και τα βραβεία που αποκόμισε.  Δεύτερο βραβείο για τον «Αγωνιστή της Ελευθερίας» στην Άμφισσα. Δεύτερο Βραβείο για την προτομή του Χαρίλαου Τρικούπη στο Αντίρριο και Τρίτο του Κωστή Παλαμά, ξανά στο Αντίρριο. Δεύτερο για την προτομή του Αλέξανδρου Παναγούλη στην Αθήνα και Τρίτο για τον Διογένη στην Κόρινθο. Τρίτο βραβείο για το άγαλμα του Σκεντέρμπεη στα Σκόπια…

Ο διπλωματούχος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών των Τιράνων, ειδικός για την μνημειακή γλυπτική, Οδυσσέας Παπάς, έχει το δικό του στούντιο στον Άγιο Δημήτριο στην Αθήνα. Είναι μέλος της Επιτροπής Κάλων Τεχνών Αθηνών, μέλος της Επιτροπής για την διακόσμηση στο Δήμο των Αγ. Σαράντα.
Μου πονάει ο τόπος μου και θέλω να προσφέρω γι’ αυτόν. Όλοι να βάλουμε  από ένα λιθαράκι, μόνον τότε μπορεί να φτιαχτεί το βορειοηπειρωτικό τείχος.
Και η λέξη «τοίχος» τα λέει όλα!!!

(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)

1 σχόλιο:

  1. Ολα καλά ως εδώ. Ρωτάμε όμως τον Οδυσσέα, θα λάβει μέρος σε περίπτωση που γίνει η έκθεση στην Αθήνα για τα 100 χρόνια της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου?
    Ακούγεται ότι είναι υπέρμαχος της μη ανάμειξεις στο Βορειοηπειρωτικό και θεωρεί ότι η ΕΚΑΒΗ εμπλέκεται τάχα μου με τα πολιτικά, όταν κάνει εκδηλώσεις για το επίμαχο αυτό εθνικό μας ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή