Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

«Φρένο» στη γραφειοκρατία για τα βιβλιάρια Βορειοηπειρωτών

• Τέλος στην γραφειοκρατία που είχαν επιβάλλει Υπηρεσίες Πρόνοιας Δήμων  για την χορήγηση βιβλιαρίων σε ανασφάλιστους ομογενείς από τη Βόρειο Ήπειρο, βάζει με εγκύκλιό του το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. 

Τα προβλήματα ανέκυψαν, μετά τη μεταφορά των Υπηρεσιών Πρόνοιας από τις Περιφέρειες στους Δήμους, καθώς ζητούνταν δικαιολογητικά καθ’ υπέρβαση των διατάξεων του Νόμου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, αφού ασθενείς με σοβαρά νοσήματα,  μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας εδώ και πολλά χρόνια,  μπήκαν σε περιπέτειες, καθώς υποχρεώνονται σε μια άνευ λόγου γραφειοκρατική ταλαιπωρία και σε συνεχή «πήγαινε – έλα» στις υπηρεσίες των Δήμων. 

Σωρεία εγγράφων
Πολλά παράπονα καταγράφονται στο Νομό Ιωαννίνων, όπου γίνεται λόγος για ακραίες συμπεριφορές της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας έναντι των Ομογενών, καθώς πέραν των βασικών εγγράφων, ο Δήμος Ιωαννιτών, είχε θέσει ως προϋπόθεση (και όχι ως συμπληρωματικά έγγραφα) την προσκόμιση δικαιολογητικών από Ασφαλιστικούς φορείς της Αλβανίας, από το Υποθηκοφυλακείο της Αλβανίας για την εκεί περιουσιακή τους κατάσταση, ακόμη και από σχολεία για τη φοίτηση παιδιών! Και όλα αυτά ακόμη και από ομογενείς που είναι εγγεγραμμένοι σε ελληνικά δημοτολόγια, κατέχουν ελληνική ταυτότητα και είναι εγγεγραμμένοι και στους εκλογικούς καταλόγους! 

Φρένο στο «αλαλούμ»
Το γραφειοκρατικό «αλαλούμ» που είχε επιβληθεί αποκαθιστά το ίδιο το Υπουργείο, στηριζόμενο στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 139491/2006, που δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις και οδηγίες στις Υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων, ύστερα από σωρεία ερωτημάτων που είχαν τεθεί από Υπηρεσίες, αλλά και μετά από αναφορές πολιτών, όπως σημειώνει.  
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο υπογραμμίζει ότι η Υπηρεσία πρέπει να αποδέχεται την υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος ότι δεν έχει εισοδήματα από συντάξεις ή άλλες πηγές του εξωτερικού, διατηρώντας το δικαίωμα να ζητήσει επιπρόσθετα δικαιολογητικά, εφόσον προκύπτουν αμφιβολίες επί των αναφερομένων στην υπεύθυνη δήλωση.  Προσθέτει επίσης ότι είναι μη σύμφωνη με τις σχετικές διατάξεις η απαίτηση προσκόμισης σχετικών βεβαιώσεων για την ύπαρξη ή μη εισοδημάτων από το εξωτερικό, καθώς πολλοί ηλικιωμένοι διαμένουν ακόμα και δεκαετίες ολόκληρες στην Ελλάδα και δεν διατηρούν πλέον δεσμούς με τη χώρα προέλευσης. Παράλληλα, προσθέτει ότι η Υπηρεσία Πρόνοιας μπορεί να ανατρέχει στις φορολογικές δηλώσεις των αιτούντων για τη διαπίστωση εισοδημάτων από το εξωτερικό. 

Αλληλογραφία με εξωτερικό
Το Υπουργείο «αποκαθιστά» και το έτερο ζήτημα, της απευθείας αλληλογραφίας Δήμων με φορείς του Εξωτερικού, καθώς επισημαίνει ότι σε περίπτωση που διατηρούνται σοβαρές ενδείξεις (βάσει καταγγελιών, αποδεικτικών εγγράφων κλπ) αναφορικά με την αλήθεια των δηλουμένων στοιχείων, τότε θα πρέπει να ζητείται η συνδρομή του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και των κατά τόπους προξενικών αρχών, προκειμένου να αναζητούνται οι σχετικές βεβαιώσεις. 

Η Γεν. Γραμματέας
Το έγγραφο του Υπουργείου υπογράφεται από τη Γενική Γραμματέα Πρόνοιας Έφη Μπέκου, η οποία ζητά την πιστή τήρηση των ανωτέρω με στόχο τη βέλτιστη δυνατή εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου