Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Ηλεκτρονικά θα «φυλάσσονται» τα σύνορα με την Αλβανία



• Δύο σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της αστυνόμευσης των συνόρων με την Αλβανία γίνονται από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Το πρώτο αφορά την επιστροφή  αποσπασμένων αστυνομικών στον Έβρο και το δεύτερο την μελλοντική εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των συνόρων, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. 

Τα παραπάνω προέκυψαν κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Νίκο Δένδια στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, οι οποίοι και είχαν ζητήσει τη συνάντηση με αφορμή τη δολοφονία του ηλικιωμένου ζευγαριού τον περασμένο Μάιο στα Κτίσματα. 
Περιφερειάρχης και Δήμαρχος εξήγησαν την κατάσταση που υπάρχει στην παραμεθόριο περιοχή, μετέφεραν τους φόβους και την ανησυχία των κατοίκων και ζήτησαν επιτακτικά την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι υπηρετούντες αστυνομικοί στις ακριτικές περιοχές υπερβάλλουν εαυτούς.  

Ο Υπουργός, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια, ήταν ενήμερος της κατάστασης που υπάρχει και ζήτησε τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα σχέδια του Υπουργείου για την στεγανοποίηση των συνόρων και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Πέραν της διακοπής των αποσπάσεων, ο κ. Δένδιας, ανέφερε επίσης ότι έχει δοθεί εντολή στις Αστυνομικές Υπηρεσίες για ένταση των προσπαθειών φύλαξης των παραμεθόριων περιοχών. 

Τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και ο Δήμαρχος Πωγωνίου, δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση, η οποία, όπως είπαν, έγινε σε καλό κλίμα. Ο Δήμαρχος Κ. Καψάλης, πρόσθεσε επίσης ότι σύντομα θα αφιχθεί κλιμάκιο του Πολυτεχνείου, το οποίο σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα εκπονήσει τη μελέτη για την τοποθέτηση του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Ακόμη ο Δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα, ότι με την ενσωμάτωση της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛΑΣ, θα μπορέσουν να ενισχυθούν περαιτέρω οι αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα. 


Εξαφανισμένοι παραμένουν οι δύο Αλβανοί δραπέτες! Ο χρόνος άρχισε να μετρά πλέον αντίστροφα…

• Εξαφανισμένοι από «προσώπου γης» παρέμειναν για ένα ακόμη 24ωρο οι Αλβανοί δραπέτες, που κατά τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, εξακολουθούν να κρύβονται στον ορεινό όγκο της Ντουσκάρας. 

Χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένοι έλεγχοι σε δεκάδες ακατοίκητα σπίτια καθώς και σε κτηνοτροφικές μονάδες, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Το πρωϊ μάλιστα οι έρευνες είχαν εστιαστεί στην περιοχή του Κάτω Ζαλόγγου, όπου υπήρχαν κάποιες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας, χωρίς ωστόσο μέχρι και την ώρα που έπεσε το σκοτάδι να έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση. 
Το κύριο βάρος των επιχειρήσεων έχει επωμιστεί η ΕΚΑΜ, με τη συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, ωστόσο το ορεινό ανάγλυφο αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο για πλήρη «σάρωση» του εδάφους. Ακόμη και χθες πάντως αστυνομικοί απέκλειαν το ενδεχόμενο οι δύο δραπέτες να κατάφεραν να φτάσουν στα σύνορα. 
Με δεδομένη την εμπειρία από την αναζήτησή τους στα όρη της Ευρυτανίας, αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εκτιμούν ότι οι δραπέτες θα εξαντλήσουν κάθε χρονικό περιθώριο αντοχής που έχουν για να κάνουν την τελική απόπειρα διαφυγής τους. Επισημαίνουν μάλιστα ότι για λόγους τακτικής, αλλά και πρακτικής, μέχρι τώρα είχαν κινηθεί ελάχιστα πεζή και πάντα αναζητούσαν αυτοκίνητο για τη διαφυγή τους. Ως εκ τούτου συνάγεται το συμπέρασμα, ότι την ίδια τακτική θα επιχειρήσουν να ακολουθήσουν και τώρα. 

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τις αστυνομικές αρχές είναι η ύπαρξη συνεργών.  Το ενδεχόμενο αυτό δεν έχει αποκλειστεί τελείως, όμως οι πιθανότητες είναι ελάχιστες καθώς θεωρείται αδύνατο οι δύο δραπέτες να μπόρεσαν και να μπορούν ακόμη να επικοινωνούν με άλλα μέλη της συμμορίας ή και συνεργούς τους από την Αλβανία. 
Κι ενώ οι έρευνες της Αστυνομίας εντείνονται, κάτοικοι της Φροσύνης, επιβεβαιώνουν ότι τις πρώτες πρωϊνές ώρες της περασμένης Παρασκευής, είδαν τους δύο Αλβανούς να κινούνται στον επαρχιακό δρόμο με το κλεμμένο μηχανάκι. Ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ηλικιωμένη, που δεν τους γνώριζε, τους πρόσφερε φαγητό και τους έδειξε το δρόμο προς το βουνό.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου