Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Στη Φούρκα Κόνιτσας ζωντάνεψαν οι μνήμες ηρώων του Έπους του ‘40

Παρουσία ΥΦΕΘΑ Θανάση Δαβάκη στις εκδηλώσεις μνήμης για τη γυναίκα της Πίνδου και τους Αξιωματικούς Κωνσταντίνο Δαβάκη και Αλέξανδρο Διάκο στη Φούρκα - Φωτογραφία 1• Με μια σειρά συγκινητικών εκδηλώσεων, τιμήθηκε το Σάββατο 20 Ιουλίου, στο ύψωμα «Προφήτη Ηλία» στη Φούρκα Κόνιτσας, η μνήμη της Γυναίκας της Πίνδου, των αξιωματικών Κων/νου Δαβάκη και Αλεξ. Διάκου και όλων των ηρώων του έπους του ’40.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπ. Εθνικής Άμυνας Αθαν. Δαβάκης (ανιψιός του ήρωα της Πίνδου), τη στρατιωτική ηγεσία ο Δ/τής του Α’ Σώματος Στρατού Γ. Ντζιμάνης και ο Δ/τής της 8ης Μεραρχίας Σπ. Γκίζας και τις Αρχές της Ηπείρου ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης.


Στις 9.30 το πρωί τελέσθηκε δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο από τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και στέψη των προτομών Δαβάκη και Διάκου. Στρατιωτικό άγημα και η μουσική μπάντα της 8ης Μεραρχίας απέδωσαν τις δέουσες τιμές. Στη συνέχεια έγινε σύντομη τοπογραφική ενημέρωση από αξιωματικό της 8ης Μεραρχίας και σχετική ομιλία από την φιλόλογο Αγγελική Νιτσιάκου. Η αναπαράσταση της μαχόμενης Γυναίκας της Πίνδου που ακολούθησε από ηλικιωμένες γυναίκες, σε συνεργασία με άνδρες της 8ης Μεραρχίας (583 Τ.Π.) ζωντάνεψε μνήμες και συγκίνησε τους παρισταμένους.


Λίγο μετά, στην πλατεία της Φούρκας συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις με την επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφίας που είχε οργανώσει το 583 Τ.Π. της 8ης Μεραρχίας, έγινε προβολή σχετικού video και ο δήμαρχος Κόνιτσας Παναγ. Γαργάλας έδωσε αναμνηστικά δώρα στον Υφυπουργό Αθαν. Δαβάκη, ενώ κι εκείνος του επέδωσε πλακέτα με το έμβλημα του Υπουργείου Άμυνας. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με δεξίωση στην πλατεία που παρέθεσαν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Κόνιτσας.

***


• Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φετεινές εκδηλώσεις, απέδωσαν καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά τα γεγονότα της εποχής διότι πέραν του τυπικού προγράμματος, η 8η Μεραρχία και ειδικότερα το 583 Τ.Π. είχαν οργανώσει και παράλληλες εκδηλώσεις (έκθεση φωτογραφίας, video, κ.α.) ενώ η αναπαράσταση με τις ηλικιωμένες γυναίκες σε πιστότητα άγγιξε τα πραγματικά γεγονότα.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια τόσο στον Διοικητή της Ταξίαρχο Σπύρο Γκίζα, όσο και στον επικεφαλής του ιστορικού Τάγματος (583 Τ.Π.) της Κόνιτσας που είχε τυπικά την όλη φροντίδα και συνεργάστηκε άψογα με τις τοπικές Αρχές.



ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου