Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Χρηστάκη θυμήσου οι νέοι είναι μαζί σου!

Η ομιλία του Προέδρου του Κόμματος "Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον" και υποψηφίου βουλευτή στην Περιφέρεια Αυλώνας κ. Χρήστου Κίτσιου στην προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα, την Πέμπτη 13 Ιουνίου.
Παρά την απεργία των Μέσων Μαζική Μεταφοράς και τις καιρικές συνθήκες η παρουσία του κόσμου ήταν όχι μόνο ικανοποιητική αλλά και πολύ δυναμική χάρη στα συνθήματα των νέων.

Χαρακτηριστικό είναι το σύνθημα που ακούστηκε προς το τέλος:
Χρηστάκη θυμήσου είναι είναι μαζί σου!  

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Σε δέκα μέρες  ακριβώς από σήμερα στην Αλβανία  διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Αυτές οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες για το μέλλον της χώρας και δεν το λέμε μόνο εμείς, το λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το λένε όλοι όσοι χρόνια τώρα παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Αλβανία. Η Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις εκλογές, όχι τόσο από το αποτέλεσμα τους, όσο για τον τρόπο που θα διεξαχθούν. Από την πτώση του κομουνισμού μέχρι σήμερα, σε διάστημα 23 χρόνων, διεξήχθησαν για το αλβανικό κοινοβούλιο 7 εκλογικές αναμετρήσεις και πάμε για την όγδοη. Σε καμία από αυτές, ο ηττημένος - εντός ή εκτός εισαγωγικών - δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα και κατηγορούσε τον αντίπαλο του για νοθεία.
Με ιδιαίτερο  ενδιαφέρον σε αυτές τις εκλογές  αναμένεται το αποτέλεσμα των εθνικιστικών δυνάμεων καθώς τα τελευταία χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, η Αλβανία ζει σε μία εθνικιστική  ζάλη θα την έλεγα. Είναι ένα φαινόμενο  που όχι μόνο εμείς αλλά όλη  η διεθνής κοινότητα το παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί πρόκειται  για ένα εθνικιστικό κίνημα αχαλιναγώγητο το οποίο συναντάς σε κάθε δομή της κοινωνίας και επιπλέον κρατά στον κόρφο του πολλά εγκληματικά στοιχεία.
Υπό αυτές τις  συνθήκες και σε συνδυασμό με την  οικονομική κρίση της μητέρας  πατρίδας αλλά και των ευρύτερων  γεωπολιτικών εξελίξεων δεν χρειάζεται να πω περισσότερα γιατί αυτές οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες για την ελληνική μειονότητα.


Σε αυτή την αναμέτρηση συμμετέχουν 67 πολιτικά κόμματα καθώς και ανεξάρτητοι υποψήφιοι σε όλη την επικράτεια. Τα 65 από αυτά, παρατάχτηκαν σε δύο μεγάλους πολιτικούς συνασπισμούς, της Δεξιάς και της Αριστεράς.
Τα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα, αλλά και μικρότερα  όπως το «Σοσιαλιστικό Κίνημα για Ένταξη» του Ιλίρ Μέτα, που θα λέγαμε είναι κόμματα εξουσίας της πρώτης γραμμής, διεκδικούν δυναμικά τους ψήφους των Ελλήνων. Το ΚΕΑΔ που εκπροσωπούσε παραδοσιακά τις μειονότητας στην Αλβανία, μεταξύ αυτών και την Ελληνική, παρά την γενική απογοήτευση που υπάρχει στους κόλπους της μειονότητας,  έχοντας τη στήριξη των μηχανισμών διεκδικεί το δικό του μερίδιο.  Το κόμμα μας, το Κόμμα «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον», που καθιερώθηκε στην κοινή γνώμη ως το « Κόμμα των Ελλήνων» που είναι και ευελπιστώ να παραμείνει το δικό σας κόμμα, αποτελεί για την ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού το πιο γνήσιο αγωνιστικό όχημα με το οποίο μπορούμε από κοινού να πορευτούμε με ασφάλεια στο μέλλον.

Κυρίες και κύριοι,
Βλέπω στα  μάτια σας μια έκδηλη ερωτηματική αγωνία: «Γιατί ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός δεν κατεβαίνει ανεξάρτητος και συσπειρωμένος σ΄αυτές τις εκλογές; Ποιος φταίει γι’ αυτό;»
 Κι εμείς σας  απαντάμε σταράτα και με ειλικρίνεια:
Το Κόμμα των  Ελλήνων  παρά την γενική κατακραυγή απογοήτευσης που υπήρχε από τα μέλη μας για την Ομόνοια και το ΚΕΑΔ που απαιτούσαν να αρχίσουμε ένα νέο δρόμο χωρίς να κοιτάμε πίσω, εμείς εξαντλήσαμε όλα τα μέσα και όλα τα χρονικά περιθώρια, ώστε να πείσουμε τις ηγεσίες της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ ότι το κοινό συμφέρον μας ήταν η συστράτευση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού σε έναν ξεχωριστό συνασπισμό, πέρα από τα αλβανικά κόμματα, στο «Συνασπισμό των Ελλήνων». Όπου τα δύο κόμματα θα αγωνίζονταν μέσα σ’ αυτό το συνασπισμό να συγκεντρώσουν το μέγιστο των ψήφων και αν το σύνολο των ψήφων θα επαρκούσε για έναν βουλευτή, θα τον έπαιρνε εκείνο το κόμμα που είχε περισσότερη υποστήριξη και, αν το σύνολο των ψήφων θα έδινε δύο έδρες, τότε λογικά το κάθε κόμμα θα είχε από μία. Στις Περιφέρειες Αυλώνας, Αργυροκάστρου, Κορυτσάς και Τιράνων, οι πιθανότητες  να πολλαπλασιάσουμε τις ψήφους με παρεπόμενο και τον πολλαπλασιασμό των εδρών, ήταν μεγάλες.
Την πρότασή μας  αρνήθηκαν οι κύριοι της Ομόνοιας –ΚΕΑΔ και σήμερα βρισκόμαστε  σε διαφορετικούς συνασπισμούς. Εμείς στον Δεξιό και εκείνοι στον Αριστερό. 

 Υπήρχαν πολλά προτερήματα από τη συμμαχία που προτείναμε εμείς και εξηγούμε:
 -Οι ψήφοι των Ελλήνων θα πήγαιναν για Έλληνες και θα εξυπηρετούσαν πραγματικά τον Ελληνισμό και τα συμφέροντά του.
-Οι Έλληνες θα είχαν μέσα σ΄αυτό τον συνασπισμό την εναλλακτική τους.
-Οι Έλληνες θα είχαν θετικό κίνητρο να τρέξουν μαζικά από όλα τα μέρη της Ελλάδος για να ρίξουν την ψήφο τους στη γενέτειρα και ο κόπος τους δε θα ήταν χαμένος.
-Μεταξύ μας δε θα υπήρχε αυτή η μεγάλη αντιπαράθεση και μετά τις εκλογές θα τελούνταν ομαλά η πραγματική ένωση των Βορειοηπειρωτών, για την οποία έχουμε ανάγκη όλοι.
-Θα μειωνόταν η διαρροή των ψήφων μας σε άλλα κόμματα μη ελληνικού ενδιαφέροντος.

Τι άλλο καλύτερο από τη Συμμαχία Ελλήνων μπορούσαμε να επιλέγαμε αυτή τη στιγμή; ΄Η μήπως θα έπρεπε να δεχόμασταν την επιμονή του Ντούλε και Μπολάνου για διάλυση του κόμματος των Ελλήνων και υποταγή στην προσωπική τους τάξη; Μήπως αυτά τα 15 τελευταία χρόνια, που αυτοί οι κύριοι  καθοδηγούν τον τόπο μας, τα πράγματα στη μειονότητα πάνε προς το καλύτερο; Μήπως όλα αυτά τα χρόνια λύθηκε κάποιο από τα σοβαρά προβλήματα όπως το περιουσιακό, η παιδεία, ο πολιτισμός, η ασφάλεια, η συμμετοχή στα κέντρα αποφάσεων; ΄Η μήπως ο Ελληνισμός είναι ενωμένος;
Κάποιοι άλλοι λαοί τριγύρω μας, πέτυχαν με τον αγώνα τους αρκετά, εμείς ακόμη σήμερα κινδυνεύουμε να αφανιστούμε. Ποιος ο λόγος να μην αναθεωρήσουμε την πολιτική μας, ποιος ο λόγος να μην αφυπνίσουμε τις συνειδήσεις μας και να εργαστούμε από κοινού για τα κοινά μας;

Γιατί δεν αποδέχεται  η ηγεσία του 15-χρονου κατεστημένου ότι απέτυχε η πολιτική της, αφού μόνο ένας στους τρεις έλληνες τους ψηφίζουν; Και αυτό το 1/3 δεν το κάνει όπως παλιά που ψηφίζαμε όλοι με περηφάνια την Ομόνοια αλλά το κάνει εκβιαστικά, το κάνει γιατί δεν έχει άλλη επιλογή. Εμείς το γνωρίζουμε, το γνωρίζει και ο κάθε Έλληνας. Γνωρίζουμε γιατί οι κύριοι δεν κατεβαίνουν στον βωμό της αναμέτρησης στους κόλπους των συμπατριωτών τους, γιατί δεν αφήνουν ελεύθερη τη δημοκρατία. Γιατί ήταν αυτοί ακριβώς που την τσαλαπάτησαν τόσα χρόνια και αν την επαναφέρουν, θα τους εκδικηθεί. 
Αξιολογώντας τα αποτελέσματα του παρελθόντος και κυρίως της καθοδική τους τάση, διατυπώνοντας την κατηφορική πορεία του τόπου μας και διαπιστώνοντας την άνοδο του αλβανικού εθνικισμού διαλέξαμε τη συσπείρωση. Δυστυχώς δεν εισακούστηκε. Το λυπηρό είναι ότι ούτε η αγαπημένη οργάνωσή μας Ομόνοια δε μπόρεσε να υπερβεί την ανεπάρκεια του αρχηγού της, να βγει πάνω από τα κόμματα και να παίξει ρόλο εθνικό.

Αδέρφια,
Το Κόμμα των  Ελλήνων, εδώ και τρία χρόνια, με τις πράξεις και την πολιτική του συμπεριφορά, με την αμεσότητα  που το χαρακτηρίζει στα προβλήματα του τόπου, μπόρεσε να αποδείξει ότι αν ένας φορέας βάλει ξεκάθαρους στόχους και σ’ αυτόν υπάρχουν άνθρωποι με βούληση, μπορεί να λύσει και διευθετήσει πολλά από τα θέματα που εκκρεμούν δεκαετίες ολόκληρες. Οποιαδήποτε κίνηση, οποιαδήποτε πράξη κι αν έγινε είχε και έχει ως προτεραιότητα τα συμφέροντα του Ελληνισμού και όχι τις προσωπικές καρέκλες. Και η ίδια η αναγκαστική μας συμμετοχή στη Δεξιά Συμμαχία σ’ αυτές τις εκλογές, ένα και μόνο στόχο είχε: την προώθηση θεμάτων από το «Πλαίσιο των Αιτημάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας», όπως:

    • Ψήφιση νόμου για τις μειονότητες στη Βουλή.
    • Ενοποίηση της μειονότητας σε μία διοικητική περιφέρεια.
    • Αναλογική του πληθυσμού έδρες των Ελλήνων στη βουλή.
    • Συμμετοχή των Ελλήνων σε τοπικά και κρατικά ιδρύματα χωρίς πολιτικά κριτήρια.
    • Αναγνώριση και αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου εις όφελος των Ελλήνων.
    • Επανεξέταση του ζητήματος των περιουσιών.
    • Κατάρτιση στρατηγικής ανάπτυξης της μειονότητας.
    • Εξασφάλιση τηλεοπτικού χρόνου στην αλβανική τηλεόραση
    • Ψήφιση Ευρωπαϊκού Χάρτη Περιφερειακών και Μειονοτικών Γλωσσών.
    • Αναβάθμιση του ρόλου της Κρατικής Επιτροπής Μειονοτήτων.

Μήπως κάναμε λάθος  που ζητήσαμε αυτά; Μήπως κάνουμε  λάθος που βρισκόμαστε δίπλα  στους Κωσταρίτες ή τους Πλακιώτες να κερδίσουν τα λιβάδια τους, δίπλα στους Ντερμισιώτες να ξανανοίξουν το σχολείο τους, δίπλα στους Λυβηνιώτες να προστατεύουν το περιβάλλον τους, δίπλα στους Καμποχωρίτες, τους Ριζιώτες, τους Δροπολίτες, τους Χιμαραίους, τους Ναρτιώτες  και τους Πωγωνίσιους να έχουν την υποδομή, το νερό, την ασφάλειά τους, δίπλα στους μαθητές να έχουν τα βιβλία τους και να μάθουν σωστά την ιστορία του έθνους τους; Μήπως κάνουμε λάθος που ζητάμε όλοι οι Έλληνες στην Αλβανία εντός και εκτός αναγνωρισμένων μειονοτικών ζωνών όπως στην Κορυτσά, στα Τίρανα και αλλού να αντιμετωπίζονται με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει;

Τόσα χρόνια πέρασαν  και στα αρχεία της Αλβανικής  Κυβέρνησης υπάρχουν μόνον δύο σοβαρά κείμενα με αιτήματα της μειονότητας: αυτό που η προ Ντούλε εποχής Ομόνοια που κατέθεσε το 1993 και το «Πλαίσιο των Αιτημάτων» που κατέθεσε πρόσφατα το Κόμμα των Ελλήνων.
Τι έχουν να μας  πουν κάποιοι με γαλόνια εδώ στην Αθήνα που στηρίζουν απροκάλυπτα  και επενδύουν στην πεπαλαιωμένη πολιτική στο χώρο μας; Πώς θέλουν οι κύριοι τον τόπο μας; ΄Ερημο και εγκαταλελειμμένο; Και τους ανθρώπους πώς τους θέλουν; ΄Αβουλους και καθυποταγμένους; Πώς θέλουν τα παιδιά μας; Χωρίς βέβαιο μέλλον;

Λέμε στους  κύριους ότι, το Κόμμα των Ελλήνων γεννήθηκε από τα σπλάχνα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, καθοδηγείται από νεαρά παιδιά που ασχολούνται με την πολιτική αφού απέδειξαν ότι μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία. Καθώς αγγίζουμε καθημερινά τη σκληρή πραγματικότητα ως το πιο απόμερο χωριό της μειονότητας, διαπιστώνουμε την έντονη απογοήτευση των ανθρώπων για την έλλειψη ασφάλειας και ανατριχιάζουμε όταν ακούμε απ’ αυτούς ότι από την τοπική εξουσία δεν έχουν καμία προστασία και κάλυψη. Καταληστεύθηκαν εκατοντάδες σπίτια στο χώρο μας, δολοφονήθηκαν άνθρωποι στη μάχη να υπερασπιστούν από τους κλέφτες και ο σημαντικός αυτός θεσμός που λέγεται «Ένωση Ελλήνων Επάρχων», δεν ύψωσε ποτέ τη φωνή του να διαμαρτυρηθεί και ζητήσει από την κυβέρνηση λύση. 

Οι τοπικοί άρχοντες που οι περισσότεροι προέκυψαν το 2011 μέσα από μία ανήθικη συμμαχία με Σοσιαλιστικό Κόμμα και άλλους κρατικούς μηχανισμούς της Αλβανίας με διαφανή παζαρέματα του κατεστημένου, ασκούν σήμερα συνεχή πίεση σ’ εκείνους που δεν έτυχε να τους ψηφίσουν. Καταχρώνται τα δημόσια έσοδα και σε αρκετές περιπτώσεις ξεπουλάνε την κοινοτική περιουσία για τα δικά τους συμφέροντα. Το Κόμμα των Ελλήνων, εξακολουθεί να καταγγέλλει αυτά τα φαινόμενα και σ’ εκείνες τις περιπτώσεις που υπάρχει κατανόηση, προσφέρει τη δική του βοήθεια να λυθούν τα τοπικά προβλήματα.

Κυρίες και κύριοι,

Εσείς που ζείτε  και εργάζεστε εδώ στην αγαπημένη  μας Ελλάδα αντιμετωπίζετε πολλά  και μεγάλα προβλήματα, τα οποία  πριν μερικά χρόνια ούτε είχαν περάσει  από το νου σας. Εμείς βρισκόμαστε  δίπλα σας και δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την επίλυσή τους στην Ελληνική Πολιτεία. Σας συγχαίρουμε που συμπαραστέκεστε στους υπερήλικες γονείς μας, που στηρίζεται εδώ τα δικαιώματά μας. Μαζί σας κι εμείς. Πρέπει να ξέρετε: χωρίς φωνή και κυρίως χωρίς οργανωμένη φωνή, δε μας ακούει κανείς, ούτε εδώ, ούτε στην Αλβανία. Αν επιμείνουμε θα κερδίσουμε και όπως φαίνεται ο κοινός αγώνας μας αποδίδει: Η Ελληνική Κυβέρνηση υπόσχεται σοβαρά την επαναφορά του συντάξιμου επιδόματος. Είναι για μας και για τον τόπο μας ένα σημαντικό εισόδημα που όσο υφίστατο, λειτουργούσε ως πνεύμονας για την ιδιαίτερη μας πατρίδα.

Το Κόμμα των  Ελλήνων πιστεύει ότι η επίτευξη των μεγάλων στόχων δε μπορεί να γίνει με ένα κομμάτι του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Στον αγώνα χρειάζονται όλοι κι εκείνοι που πιστεύουν δεξιά και εκείνοι που πιστεύουν αριστερά. Και τα παλιά στελέχη με την εμπειρία τους και οι νέοι με τη φρεσκάδα και την αγωνιστικότητα τους.  Άλλωστε η ιδεολογία του κόμματός μας, που είναι ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, ταιριάζει σε όλους τους Βορειοηπειρώτες. Εμείς θα προχωρήσουμε ακάθεκτα μ’ αυτό το σκεπτικό κι ας βρίσκουμε μπροστά μας εμπόδια μεγάλα. 

Στο κόμμα μας επικρατεί η νέα νοοτροπία, υπάρχουν οι νέοι άνθρωποι που φέρουν νέο πνεύμα και πρεσβεύουν τη νέα ηθική και νέες προσδοκίες. Είναι αξιόλογα παιδιά, ιατροί, επιστήμονες, δικηγόροι, επιχειρηματίες που τους ένωσε η αγάπη για τον τόπο τους, για την οικογένειά τους. Δεν έχουν τις οικογένειες τους κάπου ασφαλισμένες για να ασκήσουν αυτοί άνετα την πολιτική τους, δεν περιμένουν το εισόδημα της πολιτικής για να ζήσουν, αλλά βρίσκονται εκεί στην ιδιαίτερη πατρίδα με ότι πολύτιμο έχουν , μέσα στους κινδύνους που ελλοχεύουν για όλους, μέσα στις δυσκολίες και τις ανασφάλειες που αντιμετωπίζει ο κάθε απλός πολίτης. Ξέρουν να δουλεύουν και δεν περιμένουν από την πολιτική.

Από τέτοιους ανθρώπους  καταρτίστηκαν τα ψηφοδέλτια μας. Αξίζει να αναφέρω ότι όλοι, μα όλοι οι υποψήφιοι κατεβαίνουν για πρώτη φορά στην πολιτική. Και θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω ιδιαίτερα κάποια στελέχη που ποιος πολύ και ποιος λίγος είχαν εμπλακεί στο παρελθόν με τα κοινά που λες και ήταν συνεννοημένοι μου είπαν όλοι το ίδιο πράγμα: 
Να βάλουμε μπροστά τα νέα παιδιά, με νέες ιδέες και εμείς όλοι να τα στηρίξουμε, μεταξύ αυτών θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον πρώην βουλευτή και πρώην έπαρχο Ζήσο Λούτση, τον πρώην έπαρχο Πέτρο Μπερέτη και πολλούς άλλους. Στο κόμμα μας είχαμε και άλλα στελέχη από την παλιά φρουρά αλλά υποχώρησαν, υποχώρησαν γιατί δεν μπόρεσαν να αντέξουν αυτή την ανανέωση.

Τα νέα αυτά πρότυπα  εμπνέουν αισιοδοξία σε μένα και σε όλους τους Βορειοηπειρώτες. Τη βλέπουμε κάθε μέρα εκεί στον κόσμο, τη βλέπουμε ανάμεσά σας και πιστεύουμε ότι θα εμπιστευτείτε αυτά τα πρότυπα να σας αντιπροσωπεύσουν στο μέλλον.

Αγαπητά αδέρφια,
Την επόμενη Κυριακή  ελάτε στην πατρίδα. Έχουμε ένα χρέος να της συμπαρασταθούμε. 
Η δική σας ψήφο, η δική σας υποστήριξη ανήκει σ’ αυτή την πατρίδα.
Ζήτω η πατρίδα  μας!
Ζήτω ο Ελληνισμός!
Ζήτω το Κόμμα  των Ελλήνων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου