Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Εντάσεις και διαπληκτισμοί σε εκλογικά κέντρα της Βορείου Ηπείρου

Έκλεισαν οι κάλπες - εν αναμονή των αποτελεσμάτων


Στην Κρανιά επαρχίας Μεσοποτάμου ήρθαν στα χέρια υποστηρικτές Ελληνικού Κόμματος  με φανατικά μέλη του ΣΚ. 

Ένταση προκλήθηκε νωρίτερα στο 2ο εκλογικό κέντρο της Δίβρης  όταν εκλογικός εκπρόσωπος έβαλε σταυρό στο ψηφοδέλτιο ηλικιωμένου για το Κόμμα της αρεσκείας του. Παράλληλα υπάλληλοι της Επαρχίας Δίβρης έκαναν προπαγάνδα ακόμα και στους ψηφοφόρους που περίμεναν στις ουρές των εκλογικών κέντρων, ειδικά σε ηλικιωμένους στους οποίους μοίραζαν χρήματα και τρόφιμα!

Σε εκλογικό κέντρο του Αλύκου στο Βούρκο τσάμηδες εκπρόσωποι των Αλβανικών Κομμάτων υποδείκνυαν σε Έλληνες κάτοικους του ομώνυμου χωριού να μιλάνε αλβανικά οι οποίοι αντέδρασαν λέγοντάς τους: Εδώ είναι Βόρειος Ήπειρος και μιλάμε μόνο ελληνικά!

Στο χωριό Καλτσάτι επαρχίας Λιβαδειάς έκλεισε το εκλογικό κέντρο λόγω του ότι η επαρχία ήθελε να αλλάξει τοποθεσία εκλογικού κέντρου. Προφανώς ο Έπαρχος να έβλεπε ότι δεν του έβγαιναν τα "κουκιά" για το ΚΕΑΔ και δεν επέτρεψε ποτέ την εκλογική διαδικασία.

Από την άλλη στο προπαγανδιστικό ιντερνετικό επιτελείο του ΚΕΑΔ βλέποντας ότι στη Χιμάρα χάνεται πολύτιμο έδαφος άρχισαν να γράφουν κάποια αστεία σενάρια όπως ότι: 
"Γενικότερα παρατηρείται συνεργασία PD με PS στις εφορευτικές επιτροπές. Ο περιφερειάρχης Δημογιάννης με συνοδεία περιφέρεται στα εκλογικά κέντρα και ασκεί πιέσεις υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στελέχη και οπαδοί του ΜEGA προτρέπουν ψηφοφόρους να ψηφίσουν Δημοκρατικό Κόμμα".

Πως γίνεται τώρα ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αυλώνας Ανέστης Δημογιάννης, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, να ασκεί πιέσεις υπέρ του Σοσιαλιστικού και πως γίνεται τα στελέχη και οπαδοί του κόμματος των Ελλήνων που αγωνίζονται να αναδείξουν δικό τους βουλευτή να προτρέπουν ψηφοφόρους να επιλέξουν ΔΚ μόνο οι ίδιοι οι σεναριογράφοι μπορούν να το εξηγήσουν.

Το σίγουρο είναι ότι η συμμετοχή των Βορειοηπειρωτών τελικά δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, ενώ φαίνεται να επιβεβαιώνονται κάποιες εκτιμήσεις της τελευταίας εβδομάδας ότι τόσο στη Χιμάρα όσο και στα χωριά της αναγνωρισμένης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας θα κέρδιζε έδαφος το ΣΚ. Το κόμμα του Έντι Ράμα είχε ασκήσει τις τελευταίες μέρες έντονη προπαγάνδα ακόμα και στους Βορειοηπειρώτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και με το σύνθημα του τερματισμού της εξουσίας του Μπερίσα μετά από οκτώ χρόνια στη θέση του πρωθυπουργού, μάλλον κέρδισε τις εντυπώσεις.

Στα χωριά του Βούρκου και των Ριζών δόθηκε μάχη μεταξύ ΕΕΜΜ και ΚΕΑΔ. Αν και το κόμμα των Ελλήνων φαινόταν να έχει προβάδισμα, το κόμμα του κ. Ντούλε εκμεταλλεύτηκε την ισχύ της τοπικής εξουσίας μέσω των Επάρχων ακόμα και κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, με περιστατικά όπως αυτά που προαναφέραμε.
Στα ελληνικά χωριά της περιφέρειας Αργυροκάστρου, από τη διέλευση των ξενιτεμένων από την Κακαβιά μέχρι και την ώρα που έκλειναν οι κάλπες διεξαγόταν ένα ατέλειωτο παζάρι μεταξύ των υποψηφίων των αλβανικών κομμάτων και των ψηφοφόρων.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων που θα αναδείξει επίσημα η κάλπη...


με πληροφορίες και από Τα Νέα Βορείου Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου