Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Πρόεδρος ΕΕΜΜ Χρήστος Κίτσιος στον Τύπο της Κυριακής: Προτεραιότητα μας η υπεράσπιση της περιουσίας των Ελλήνων


ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ στην εκπροσώπηση των Ελλήνων της Αλβανίας αποτελεί το «Κόμμα των Ελλήνων», το οποίο συμμετέχει για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές στην γείτονα Αλβανία.
Μετρώντας ανάποδα για την ώρα της κάλπης σε μια εβδομάδα, ο αρχηγός του σχετικά νεοσύστατου κόμματος, κ. Χρήστος Κίτοιος μιλάει στον «ΤτΚ» για τα προβλήματα της μειονότητας, την αποχή από τις εκλογές αλλά και τη στροφή προς αλβανικά κόμματα, καθώς η ελληνική πολιτική παρουσία δεν έχει πείσει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.
«Πρόθεσή μας ήταν να κατέβουμε στις εκλογές ως συμμαχία με το άλλο ελληνικό κόμμα (ΚΕΑΔ) για να έχουμε μια ισχυρή παρουσία στην αλβανική βουλή.
Δυστυχώς οι διαπραγματεύσεις μας ναυάγησαν.
Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε σε βουλευτικές εκλογές, εστιάζουμε όμως στις περιοχές όπου η παρουσία της ελληνικής μειονότητας είναι έντονη, όπως στην Αυλώνα, την Κορυτσά και το Αργυρόκαστρο.
Η παρουσία μας στη Βουλή θα είναι σημαντική για τις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Μόνο μαζί με τη βοήθεια του εθνικού κέντρου μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Ελλήνων και να τα φέρουμε στην πρώτη γραμμή της αλβανικής κοινωνίας».
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στην Αλβανία αφορούν τόσο το κοινωνικό όσο και το πολιτικό επίπεδο. «Προτεραιότητα μας είναι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της περιουσίας των ομοεθνών μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα διεφθαρμένης δικαιοσύνης που αποτελεί πληγή για τους Έλληνες είναι η περίπτωση του χωριού Κωστάρι. Έχουν εμφανιστεί διάφοροι με πλαστά έγγραφα στο δικαστήριο κι έχουν κλέψει μέσα από τα χέρια των Ελλήνων τα χωράφια τους.
Το επόμενο βήμα είναι τα σπίτια τους».
Και στον πολιτικό χώρο, όμως. η μειονότητα δεν δείχνει να πείθεται από την ελληνική εκπροσώπηση. «Μια ματιά σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις μας δείχνει ότι οι Έλληνες απέχουν από τις κάλπες Καταγράφεται και το οξύμωρο, σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον, να έχουν τάσης προς τα αλβανικά κόμματα Χρειάζεται αγώνας από την πλευρά μας να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη τους».
Επίσημα στοιχεία για το ποια είναι η πραγματική παρουσία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, σύμφωνα με τον χ. Κίτσιο. δεν υπάρχουν. «Η τελευταία απογραφή δείχνει 25.000 Έλληνες, νούμερο που είναι αδιανόητα μικρό. Υπάρχουν πολλές περιοχές όπου ζουν Έλληνες, οι οποίοι δεν έχουν καταγραφεί. Επιπλέον, υπάρχει ένα ποσοστό που έχει επιστρέψει στην Αλβανία λόγω της κρίσης στην Ελλάδα.
Δυστυχώς, όμως η ελληνική παρουσία στα πολιτικά δρώμενα έχει καταφέρει ελάχιστα για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Οραμα του κόμματός μας είναι να πετύχουμε κάποια στιγμή ποσοστιαία συμμετοχή των Ελλήνων στον κρατικό μηχανισμό. Θέλει μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο, αλλά αποτελεί τη βάση στο πλαίσιο των αιτημάτων μας.
Πρέπει η ελληνική μειονότητα να είναι ενεργή στην αλβανική κοινωνία».

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου