Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να «διδάξει» τους Ηπειρώτες Ευεργέτες

Ανοικτή επιστολή 
του ΧΑΡΗ ΛΕΟΝΤΑΡΗ, Φιλολόγου - πρ. Δημοτ. Συμβούλου Ιωαννίνων

*   Κύριε Πρύτανη, παρακολουθώ με ενδιαφέρον ως ενεργός πολίτης την προσπάθειά σας να αναβαθμίσετε το Πανεπιστήμιό μας και να το ανεβάσετε σε ανώτερα επίπεδα ώστε σταθερά να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της επιστήμης και να ικανοποιεί τις κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες των Ιωαννίνων και της Ηπείρου γενικότερα.

Και είναι γεγονός ότι μαζί με τους συνεργάτες σας στο Πρυτανικό Συμβούλιο διαδραματίζετε καθοριστικό ρόλο στη θετική στάση της πολιτείας στα αιτήματά σας.
Με τη δημόσια αυτή παρέμβαση θέλω να σας καταθέσω ορισμένες σκέψεις υπό μορφή πρότασης με σκοπό να σας δώσω κάποια ερεθίσματα για περαιτέρω επιστημονική ενασχόληση σε ορισμένα ζητήματα που συνδέονται άμεσα και ουσιαστικά με την Ήπειρο.

Αφορμή, λοιπόν, για την επιστολή μου αυτή στάθηκε ένα σημαντικό βιβλίο που κυκλοφόρησε τις μέρες αυτές στα Γιάννινα με ευθύνη του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής «Οι Ζωσιμάδες». Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «Ιωάννης Δομπόλης – Ηπειρώτης Εθνικός Ευεργέτης». Η συγγραφή του αποτελεί ένα ακόμα έργο του Σπύρου Εργολάβου, του ανθρώπου που μαζί με τους συνεργάτες του, έχει αφιερώσει τη ζωή του, τον χρόνο, τον κόπο, την ίδια την ψυχή του στο να ερευνά, να μελετά και να αναδεικνύει σ’ ολόκληρη την τοπική κοινωνία το μεγαλείο των Ευεργετών της Ηπείρου. Διαβάζοντάς το θαύμασα κυριολεκτικά την επιστημονική προσέγγιση του πνευματικού εγχειρήματος και συνειδητοποίησα εναργέστερα ότι οφείλουμε όλοι όσοι έχουμε σχέση με τα γράμματα να ιχνηλατήσουμε την πορεία και την προσφορά τόσων σημαντικών ανθρώπων του τόπου μας, όπως είναι οι Ηπειρώτες Ευεργέτες και οι Δάσκαλοι του Γένους. Αυτή η υποχρέωση ή μάλλον η επιστημονική πρόκληση αρμόζει ιδιαίτερα στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.

Γι’ αυτό και θεωρώ ότι θα έπρεπε το Πανεπιστήμιό μας και ειδικά τα Τμήματα του θεωρητικού τομέα να καθιερώσουν μελέτη μεταπτυχιακού και διδακτορικού περιεχομένου για το έργο τόσο μεγάλων προσωπικοτήτων που με τις ευεργεσίες και το διδακτικό – συγγραφικό έργο τους κράτησαν τον ελληνισμό ακέραιο στα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας και μετέτρεψαν τα Γιάννινα σε «Μητρόπολιν πάσης μαθήσεως και Αθήνας της Ελλάδος».
Και σεις ο ίδιος εύστοχα επισημαίνετε στον γραπτό χαιρετισμό για την έκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου, τονίζοντας: «Οφείλει κανείς να είναι ευγνώμων εσαεί σε τέτοιες πνευματικές μορφές, όπως ο Ιωάννης Δομπόλης, που προσέφεραν την ψυχή και την περιουσία τους για το καλό και την προκοπή της νέας γενιάς της πατρίδας γενικότερα».

Και πράγματι πόσα θα κέρδιζε η νέα γενιά, εάν στο Πανεπιστήμιό μας καθιερωθεί η διδακτορική μελέτη των Λογίων και Ευεργετών της Ηπείρου; Μια μελέτη με αναφορά σε Ηπειρωτική προσωπικότητα είναι λογικό να προκαλεί το ανάλογο ενδιαφέρον σε μαθητές και φοιτητές της τοπικής κοινωνίας, αλλά και σε φορείς να δημιουργεί την υποχρέωση να προβάλλουν τη λαμπρή γενιά των Ηπειρωτών. Αποτέλεσμα αυτής της συλλογικής προσπάθειας Πανεπιστημίου και κοινωνικών φορέων εκτιμώ πως θα είναι ο εμπλουτισμός της τοπικής ιστορίας και η καλλιέργεια της κοινωνικής συνείδησης με πράξεις και λόγους που εξευγενίζουν τον άνθρωπο και τον απαλλάσσουν από τον ατομικισμό και την αποξένωση.
Και έτσι η ιστορία μας δεν θα είναι ένα μουσειακό κειμήλιο, αλλά μια παρούσα ζωντανή δύναμη που χειραφετεί τον νέο άνθρωπο ώστε να συμβιώνει ειρηνικά και να συμπράττει στο γενικότερο καλό.

Αναρωτηθείτε, κύριε Πρύτανη, σε ποιο βαθμό οι Ηπειρώτες πολίτες σήμερα γνωρίζουμε τους μεγάλους Ευεργέτες και τους Διαφωτιστές της Ηπείρου στα δύσκολα χρόνια, και θα κατανοήσετε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσω μαζί σας. Άλλωστε, πρέπει επιτέλους να αποδειχτεί και να πειστεί ο καθένας ότι τα έργα και οι λόγοι αυτών των διαλεχτών Ηπειρωτών ανήκουν σε όλους και υπηρετούν τις ανάγκες της Ηπείρου και όχι τις ιδιοτελείς και ταπεινές επιδιώξεις κάποιων.
Η επιστολή μου δεν έχει τον χαρακτήρα υπόδειξης, αλλά έκφρασης μιας ιδέας ενός πολίτη που θέλει να σκέφτεται.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου