Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Βόρειος Ήπειρος.gr: Δεν υπάρχει νομικό ασυμβίβαστο για την βουλευτική υποψηφιότητα ενός εκπαιδευτικού

Την υπόθεση της απόλυσης της καθηγήτριας Ουρανίας Τόλη από το Τεχνικό Λύκειο Μεσοποτάμου τον προηγούμενο μήνα ανέλυσε σε προηγούμενη εβδομάδα η εκπομπή "Βόρειος Ήπειρος.gr" του ΑΡΤ FM 90,6 με τους παραγωγούς Αθηνά Κρεμμύδα, Αλέξανδρο Κορακίδη και Παναγιώτη Καράμπελα.

Να θυμίσουμε ότι αιτία της απόλυσης ήταν η βουλευτική υποψηφιότητα της κυρίας Τόλη στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου με το Κόμμα των Ελλήνων ΕΕΜΜ-MEGA, με την προβολή από τη διεύθυνση της δικαιολογίας του ασυμβίβαστου, όμως νομικά δεν ευσταθεί κάτι τέτοιο. 
Κι αν επικαλούνται από τη διεύθυνση κάποιον "εσωτερικό κανονισμό" προφανώς τον εφαρμόζουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά. 

Ο λόγος λοιπόν αυτής της απόλυσης είναι προφανής: Η διοίκηση του σχολείου ασκείται από την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας η οποία υποστηρίζει χωρίς κανένα πρόσχημα και με σκανδαλώδη τρόπο την κλίκα που ηγείται της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ. Έτσι με το να δηλώνει και μόνο κάποιος υποστηρικτής του Κόμματος των Ελλήνων ΕΕΜΜ θεωρείται αμέσως "αμαρτωλός" που πρέπει άμεσα να... αφοριστεί.

Η εκπομπή Βόρειος Ήπειρος.gr έκανε έρευνα και παρουσίασε τον εκλογικό νόμο και το άρθρο σχετικά με όσους δεν δικαιούνται να καταθέσουν υποψηφιότητες ως βουλευτές:

"Άρθρο 63
τροποποιήθηκε από τον νόμο. Με αριθμό. 74 dt. 19/07/2012
Θέματα εκλογών και οι υποψήφιοι
1. Θέμα εκλογών είναι ένα πολιτικό κόμμα ή συνασπισμός πολιτικών κομμάτων που υποβάλλουν κατάλογο των υποψηφίων, σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονται στον παρόντα κώδικα.
2. Θέμα εκλογών μπορεί να είναι και ένας Αλβανός πολίτης με το δικαίωμα ψήφου, που προτείνεται ως υποψήφιος για βουλευτής ή την τοπική αυτοδιοίκηση από μια ομάδα ψηφοφόρων, όπως ορίζονται στον παρόντα Κώδικα.
3. Υποψήφιος που πληροί τους όρους που καθορίζονται στα άρθρα 45 και 69 του Συντάγματος και το οποίο έχει καταχωρηθεί ως υποψήφιος για αναπληρωτή του CEC ή ως υποψήφιος για δήμαρχος ή δημοτικά ή τοπικά συμβούλια στο ZEC.
4. Εκτός από τους όρους που προβλέπονται στην παράγραφο 3, δεν μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα χωρίς να παραιτηθεί της προηγούμενης αρμοδιότητας που είναι οι εξής:
α) οι δικαστές, οι εισαγγελείς
β) την ενεργό στρατιωτική υπηρεσία
γ) της αστυνομίας και της εθνικής ασφάλειας
δ) διπλωματικών αντιπροσώπων
ε) δημάρχων και προέδρων κοινότητας 
ζ) βουλευτές που καταθέτουν υποψηφιότητα για την τοπική αυτοδιοίκηση
η) πρόεδροι σε διάφορες υπηρεσίες όπου ασκούν τα καθήκοντά τους στις εκλογές για το κοινοβούλιο και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης
θ) πρόεδροι και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών
ι) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
κ) ανώτερος κρατικής διοίκησης 
5. Στην περίπτωση που γίνονται ταυτοχρόνως βουλευτικές εκλογές και εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης οι υποψήφιοι δηλώνουν υποψηφιότητα σε μια από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις"

Παράλληλα στην ίδια εκπομπή παρενέβη τηλεφωνικά και ο πρόεδρος της Ένωσης Καλλιτεχνών Βορείου Ηπείρου Κώστας Νούσιας, ο οποίος μίλησε με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού με ειδικότητα μουσικού. Ο κ. Νούσιας υποστήριξε ότι τέτοιες κινήσεις αντί να συμβάλλουν στην ενότητα των Βορειοηπειρωτών επιτείνουν στον διχασμό τους, ενώ με αυτόν τον τρόπο αποθαρρύνονται και όσοι νέοι Βορειοηπειρώτες εκπαιδευτικοί επιθυμούν να επιστρέψουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και έχουν τη θέληση να ασχοληθούν με τα κοινά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου