Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Κρίσιμες εκλογές στην Αλβανία: Ώρα ευθύνης για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα

του 'Ελβις Παπανικόλα

Σήμερα λαμβάνουν χώρα στην γειτονική Αλβανία οι πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων ετών. Όπως τονίζουν και οι διεθνείς παρατηρητές που θα εποπτεύσουν τις διαδικασίες οι συγκεκριμένες εκλογές και η διαφάνεια τους θα δείξουν αν η γειτονική χώρα μπορεί να ελπίζει σε μια Ευρωπαϊκή πορεία και ένταξη στις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Έντονο είναι το Ελληνικό στοιχείο στις Εκλογές με τα κόμματα Μέγκα - ΕΕΜΜ (Ελληνική Εθνική Μειονότητα για το Μέλλον) και ΚΕΑΔ-Ομόνοια να κατεβαίνουν με το δημοκρατικό κόμμα του Σαλί Μπερίσα και σοσιαλιστικό του Έντι Ράμα αντίστοιχα.

Διάσπαση φάνηκε να επικρατεί στους κόλπους της Ελληνικής μειονότητας πριν τις εκλογές και ενώ οι ζυμώσεις και οι συμμαχίες βρίσκονταν σε εξέλιξη. Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου καλούνται σήμερα να ψηφίσουν ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν στην Αλβανική Βουλή και ποιοι αντιπρόσωποί τους θα αποτελέσουν τις γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ της Ελλάδας με την Ελληνική Μειονότητα αλλά και της χώρας μας με την Αλβανία. Κάποια μικρά κόμματα με εθνικιστικές και σοβινιστικές τάσεις φαίνεται πως κλείνουν τον δρόμο στην Αλβανία προς την Ευρώπη, μιλάμε κυρίως για κόμματα με ανθελληνικές και επεκτατικές θέσεις και βλέψεις.

Η Ελληνική μειονότητα μπορεί να γίνει ο εγγυητής για την ομαλή μετάβαση της Αλβανίας στην Ευρώπη των κρατών, μακριά από ρητορικές μίσους. Η γειτονική χώρα εξάλλου παρέμεινε απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο για αρκετές δεκάδες χρόνια. Στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων λοιπόν μόνο μια εκδημοκρατισμένη χώρα που είναι αποφασισμένη να αλλάξει το σύστημα της, να πατάξει την υψηλή εγκληματικότητα και την διαφθορά είναι ικανή να ελπίζει σε ένα Ευρωπαϊκό όραμα.

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες εξάλλου στην Αλβανία είναι οι Έλληνες ομογενείς που έχουν αποκτήσει πλέον την Ελληνική υπηκοότητα. Θέματα όπως οι περιουσίες στα χωριά της Βορείου Ηπείρου, οι συντάξεις στους ηλικιωμένους που περικόπηκαν, τα σχολεία και τα χωριά που ερημώνουν, η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα σημαντικά θα απασχολήσουν όσο ποτέ πιστεύω στο επόμενο διάστημα τους ομογενείς. 
Προσωπικά κατακρίνω όσα διαβάζω και βλέπω, πρακτικές  προπαγάνδας που αποσκοπούν στην προσωπική σπίλωση προσώπων χωρίς πολιτικά επιχειρήματα.

Αν οι Βορειοηπειρώτες δεν αναλογιστούν  τι επιζητούν από τους εκπροσώπους τους, τι πέτυχαν όσοι τους εκπροσώπησαν στο παρελθόν τότε δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο και θα εξακολουθήσουν να συμβαίνουν αδικίες σε βάρος τους. 
Ας ελπίσουμε ο,τι η Ελληνική μειονότητα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην ιερότερη δημοκρατική διαδικασία με σύνεση και υπευθυνότητα και πάνω από όλα θα μπορέσει να αναπτύξει περεταίρω τις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών.
Καλή τύχη στους Έλληνες διεκδικητές.


Έλβις Παπανικόλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου