Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Η Αλβανία πλουτίζει από το χασίς - Μόνο στο Λαζαράτι καλλιεργούνται 3.000 στρέμματα


• Είναι κοινό μυστικό ότι τη «βαριά βιομηχανία» της Αλβανίας, αποτελεί η καλλιέργεια και εμπορία ναρκωτικών. Τα χρήματα που έχουν εισρεύσει στη χώρα – όλα «μαύρα», ήτοι αδήλωτα – τα χρόνια που μεσολάβησαν από την πτώση του καθεστώτος Χότζα και μέχρι σήμερα είναι ανυπολόγιστα και χάρη σε αυτά, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η «άνθηση» πολλών κλάδων της Αλβανικής οικονομίας και ιδιαίτερα των ακινήτων και του εμπορίου. 


Η επιβεβαίωση για τους τεράστιους τζίρους που αποφέρει κάθε χρόνο στην Αλβανία η καλλιέργεια χασίς, ήλθε από την πλέον επίσημη οδό: Την Αλβανική Αστυνομία, η οποία λίγες ημέρες μετά τις εκλογές και προ της επικείμενης κυβερνητικής αλλαγής, προέβη σε από αέρος έρευνα στην περιοχή του Λαζαρατιού Αργυροκάστρου, την κατεξοχή περιοχή παραγωγής  χασίς. Οι αποκαλύψεις είναι εντυπωσιακές: Εντοπίστηκαν καλλιέργειες 319 εκταρίων (3.190 στρεμμάτων) από τα οποίο ο τζίρος εκτιμάται σε 4,5 δις εκ. ευρώ, ήτοι το μισό περίπου του Α.Ε.Π. της Αλβανίας που ανέρχεται σε 10 δις ευρώ! 

Μακριά από κατοικίες...
Τα στοιχεία αυτά, όπως δημοσίευσε το Hi­mara.gr, ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου   του διευθυντή της Μονάδας Αεροπορίας της ''Guardia di Finanza" Στέφανο Μπαστόνι και του Γενικού Διευθυντή της Κρατικής Αστυνομίας, Χισνί Μπουργκαί.
Η επεξεργασία των δεδομένων που  λήφθηκαν από αεροφωτογραφίες και βιντεοταινίες κατέστησε δυνατή την ταυτοποίηση των αγροτεμαχίων που φυτεύτηκαν με φυτά κάνναβης sativa σε όλη  την Αλβανία  και έδειξε ότι έχουμε να κάνουμε κυρίως με μικρές γεωργικές εκτάσεις που καλλιεργούνται κυρίως μακριά από κατοικίες και απομακρυσμένες περιοχές.

Ξεπερνά και το Α.Ε.Π.!
Βέβαια ο τζίρος από την καλλιέργεια και το εμπόριο των ναρκωτικών μπορεί να ξεπερνά και αυτό το επίσημο Αλβανικό Α.Ε.Π. καθώς εκτός του Λαζαρατιού μεγάλες φυτείες χασίς υπάρχουν και σε άλλες 12 Περιφέρειες, με τα «σκήπτρα» να κρατάνε σύμφωνα με τον Αστυνομικό Γενικό Διευθυντή οι Περιφέρειες Αυλώνας, Σκόδρας, Αργυροκάστρου και Δυρραχίου.  Στην πραγματικότητα, όπως παραδέχονται οι Αλβανοί αξιωματούχοι μία η ναρκο-οικονομία ανταγωνίζεται παράλληλα τον ετήσιο όρο της εγχώριας οικονομίας. 

Προς την Ελλάδα...
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ελληνικών Αστυνομικών αρχών, από  το Λαζαράτι διακινούνται οι μεγαλύτερες ποσότητες χασίς προς την Ελλάδα.  Αν και από την ΕΛΑΣ έχουν κατασχεθεί  χιλιάδες κιλά τους τελευταίους μήνες, παρά ταύτα τα «αποθέματα» είναι ανεξάντλητα, όπως μαρτυρούν και τα στοιχεία της Αλβανικής Αστυνομίας για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Τα φορτία που εντοπίζονται, προφανώς, είναι πολύ λίγα, σε σχέση με αυτά που καταφέρνουν οι έμποροι ναρκωτικών να εξάγουν προς Ελλάδα (αλλά και προς Ιταλία) για αυτό και συνεχίζεται και αυξάνεται η καλλιέργεια χασίς. Στο Αλβανικό χασίς και στην ευκολία με την οποία μπορεί κάποιος να το βρει σε πόλεις και χωριά, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό  και η θλιβερή διαπίστωση της αλματώδους εξάπλωσης της χρήσης του στην Ήπειρο, προκαλώντας έντονα κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα. 

Και πολιτικά οφέλη...
Το μεγάλο πρόβλημα, βρίσκεται ωστόσο στις Αλβανικές κυβερνήσεις. Παρά τις λεκτικές καταδίκες του εμπορίου ναρκωτικών και τις υποσχέσεις για καταπολέμηση των καλλιεργειών, στην πράξη χρόνια τώρα δεν δείχνουν την παραμικρή αποφασιστικότητα για να βάλουν τέλος σε αυτά τα φαινόμενα. 
Σποραδικά και που, γίνονταν κάποιες συλλήψεις για τα «μάτια» του κόσμου και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πιέζουν για τη λήψη μέτρων. 
Οι λόγοι είναι ευεξήγητοι: Πολιτικά οφέλη, αφού πολλοί βαρόνοι των ναρκωτικών φέρονται φίλα προσκείμενοι των εκάστοτε κυβερνώντων και οικονομικά αφού χάρη στα τεράστια ποσά που εισρέουν στην Αλβανία, γίνονται… επενδύσεις.   

Αλλαγή... σκυτάλης
Το Λαζαράτι θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα προπύργιο του Σαλί Μπερίσα. Στις  εκλογές του Ιουνίου, για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια το κόμμα Μπερίσα, ήλθε δεύτερο πίσω από το Ρεπουμπλικανικό. Προφανώς, φρόντισαν από νωρίς να φυλάξουν τα νώτα τους. 
Οι έλεγχοι και οι ανακοινώσεις της Αστυνομίας αυτή την εποχή, ασφαλώς και δεν είναι άσχετοι με την κυβερνητική αλλαγή που αναμένεται να γίνει από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, καθώς η απερχόμενη κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα θέλει να δείξει το αυστηρό της πρόσωπο κατά των καλλιεργητών χασίς στο κύκνειο άσμα της και ταυτόχρονα να θέσει το ζήτημα εξ αρχής και δημόσια στην ατζέντα των νέων «υποχρεώσεων»  του Έντι Ράμα. 

Αγοράζουν τα πάντα!..
Οι περισσότεροι κάτοικοι του Λαζαρατιού – που βρίσκεται μια ανάσα από τη Δερβιτσάνη – έχουν αποκτήσει τεράστια οικονομική ευρωστία και είναι εκείνοι που αγοράζουν ότι πωλείται στην περιοχή, ακόμη και περιουσίες Βορειοηπειρωτών, έχοντας κατασκευάσει πρατήρια καυσίμων, ξενοδοχεία κ.α.  Τεράστια κτίρια έχουν ανεγερθεί και σε άλλες πόλεις της Αλβανίας, με τα ερωτηματικά  να παραμένουν αναπάντητα για την προέλευση των κεφαλαίων    που δαπανώνται. Ως φαίνεται το σημαντικό για τις μέχρι τώρα Αλβανικές κυβερνήσεις, ήταν να υπάρχει ανάπτυξη και αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό, έστω και αν έκλεισαν εκατοντάδες – αν όχι χιλιάδες σπίτια από χρήση ναρκωτικών – σε Ελλάδα, Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Όλοι πιέζουν αλλά...
Οι Ελληνικές κυβερνήσεις, προσπαθούσαν όλα αυτά τα χρόνια να πείσει τις Αλβανικές να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων ναρκωτικών. Ωστόσο οι πιέσεις αυτές δεν απέδωσαν και η ευγένεια δεν είναι τρόπος με τον οποίο μπορούν να πεισθούν οι Αλβανικές αρχές για αποφασιστικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες. Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να γίνονται πιο πιέστηκες και οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της οποίας επιθυμεί να γίνει η Αλβανία. Πάντως και η ανάληψη της εξουσίας από τον Έντι Ράμα, δεν αποτελεί εχέγγυο για την οριστική αντιμετώπιση του εμπορίου ναρκωτικών. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει όμως να βρει τα διαπραγματευτικά εκείνα όπλα, με τα οποία θα την υποχρεώσει να τερματίσει την καλλιέργεια ναρκωτικών. 
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος που θα επισκεφθεί τα Τίρανα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Έντι Ράμα, ας το έχει υπόψη του.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου