Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Δεν κάνει πίσω ο Δήμαρχος Πρεμετής για τον Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου - Επιμένει για τη χρήση του ως «Μεγάρου Πολιτισμού»

•  Συνάντηση με τον δήμαρχο Πρεμετής Γκιλμπέρτο Γιάτσε είχε χθες το πρωί ο πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Νίκος Κοτροκόης για να ενημερωθεί σχετικά με την ιεροσυλία στον ναό της Παναγίας.

«Η συνάντηση ήταν ενημερωτική και μακριά από τις εντάσεις των τελευταίων ημερών», δήλωσε στον δημοσιογράφο Τελνίς Σκούκι ο Δήμαρχος Πρεμετής.
Ο Δήμαρχος Πρεμετής δήλωσε επίσης πως ο Έλληνας πρόξενος ζήτησε από τα εμπλεκόμενα μέρη να μειώσουν τις εντάσεις και να υπάρξει κατανόηση μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Νωρίτερα μιλώντας σε δημοσιογράφους των αλβανικών ΜΜΕ ο κ. Κοτροκόης δήλωσε πως:
«Η ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας είναι αυτοκέφαλη και δεν εξαρτάται από κανέναν. Οι αποφάσεις της πρέπει να γίνονται σεβαστές. Ο τρόπος, ο χρόνος και ο τόπος της παρέμβασης στο “Μέγαρο Πολιτισμού” ήταν ακατάλληλος. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει υποστηρίξει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρώπη  και θα συνεχίσει να στηρίζει την Αλβανία. Είμαστε δύο λαοί φίλοι, ήμασταν και θα είμαστε υπέρ της ενίσχυσης των διεθνοτικών, των διαθρησκευτικών και των περιφερειακών μας σχέσεων».

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Γιάτσε παραμένει  αμετανόητος και απτόητος  στην αρχική του στάση δηλώνοντας πως «το “Μέγαρο Πολιτισμού” -το οποίοι κτίστηκε πάνω στην εκκλησία- είναι στην ιδιοκτησία των πολιτών. Αυτό το κτήριο καθρεφτίζει την ιστορία, τις παραδόσεις και τις αξίες αυτής της πόλης τις οποίες οι απόγονοι της θα κληρονομήσουν».

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση Μπερίσα με απόφασή της στις 8 Απριλίου 2008 ανακοίνωσε πως αναγνωρίζει το ιδιοκτησιακό δικαίωμα των θρησκευτικών κοινοτήτων σε χώρους τους οποίους η στυγνή δικτατορία του Ενβέρ Χότζα είχε δημεύσει. Μάλιστα αναφέρει ρητά πως όλοι οι χώροι λατρείας θα πρέπει να επιστραφούν το συντομότερο δυνατόν στις θρησκευτικές κοινότητες και τους πιστούς αυτών.

Ερώτηση για τα επεισόδια που έγιναν στην Πρεμετή κατέθεσε στη Βουλή ο Γενικός Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος κ. Νίκος Νικολόπουλος.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου